HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS-, KAPPERS-, NAGEL- EN MASSAGEBRANCHE.

Lockdown #3 een feit voor kappersbranche

ANKO knokte nog voor de branche tot op het laatste moment: “Houd de kappersbranche gereguleerd open”, was het motto, om onder andere illegale praktijken te voorkomen. Maar het mocht niet baten. Vanaf vandaag is lockdown #3 een feit. De overheid heeft aangegeven voor steunpakketten te zorgen. Wij zetten een aantal links voor je op een rij. Ook lees je hier het laatste persbericht van brancheorganisatie ANKO.

Nieuwe informatie over de steunpakketten vindt je hier: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/overzicht-financiele-regelingen

Checklist heb ik recht op steun en welke: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/checklist-mogelijkheden-voor-steun

Ook goed om door te lezen hierover: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand-voor-zelfstandigen-bbz/tozo

En dan nog het laatste nieuws over de TVL: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-financiele-regelingen/nieuws/2021/12/16/aanvragen-tvl-vierde-kwartaal-2021-kan-vanaf-maandag

ANKO

Tijdens de persconferentie van vanavond werd bevestigd wat de afgelopen twee dagen al in de lucht hing: vanaf vandaag 05.00 uur geldt in Nederland een harde lockdown. De kappers hebben in elk geval tot en met 14 januari 2022 een beroepsverbod.

Het kabinet heeft hiertoe besloten vanwege grote zorgen over de omikronvariant van het coronavirus, die zich razendsnel verspreidt. 

“Het is verschrikkelijk dat dit nodig is ” zei demissionair premier Rutte. “Maar we zien ook dat onze maatregelen werken. We zien de omikrongolf aankomen en dat kan leiden tot onbeheersbare situaties in januari als we nu geen extra maatregelen nemen.”

Scherpe lobby

De ANKO heeft er de afgelopen weken en maanden alles aan gedaan om een nieuwe volledige sluiting van de branche te voorkomen. Ook de afgelopen dagen hebben we een scherpe lobby gevoerd en de ambtenaren en de politiek bestookt met ons pleidooi om de branche open te houden. We begrijpen dat de overheid moet ingrijpen, maar waren én zijn er van overtuigd dat een goed gereguleerde en OPEN kappersbranche veel beter is voor het indammen van de verspreiding van het virus. We zijn dan ook erg teleurgesteld over het besluit de kappers wederom een beroepsverbod op te leggen en daarmee de branche toch te sluiten.

ANKO eist volledige compensatie!

We begrijpen dat de overheid nu een lockdown nodig heeft om verspreiding van het virus tegen te gaan en Nederland te voorzien van boosters. We begrijpen echter niet waarom er zo lang gewacht is met deze boostercampagne. Zoals Rutte het vanavond verwoordde: “We staan niet bovenaan het lijstje met boosteren.” Nu er acuut tijd moet worden gekocht en Nederland op slot gaat, ligt de rekening hiervan wéér bij de ondernemers. Dit snappen we niet en vinden we totaal onacceptabel!

Nu de kappers hun vak niet mogen uitoefenen, is goede en snelle steun op maat het allerbelangrijkste, voor álle professionele ondernemers (met én zonder personeel). De ANKO wil dat de branche volledig wordt gecompenseerd en dat ondernemers niet weer buiten de boot kunnen vallen doordat de steunmaatregelen niet aansluiten op de feitelijke situatie van ondernemers. Dit was bij de vorige lockdowns het geval en helaas is er sinds die tijd nauwelijks iets aangepast in de steunmaatregelen.

TVL en NOW moeten zodanig worden ingericht dat kappers er écht wat aan hebben! Eerder hebben we al gepleit om NOW en TVL op maandbasis te bereken en toe te kennen en/of het afschaffen van de drempels voor omzetverlies. En nu de TOZO regeling voor zelfstandigen recent is afgeschaft, is het essentieel dat er een goede compensatieregeling komt voor kleine werkgevers en zzp’ers. Ons pleidooi: volledige compensatie voor de getroffen ondernemers!

We gaan in de komende dagen verder met deze lobby, samen met onze koepelorganisatie MKB-Nederland. En we knokken uiteraard voor een zo snel mogelijke heropening van onze mooie branche. Omdat het moet en omdat het KAN!

Productverkoop

Salons mogen vanaf morgen niet meer open zijn en er mogen geen producten vanuit de winkel verkocht worden. Je mag wel via click en collect producten laten afhalen door klanten. Je mag je klanten ook online producten verkopen en deze verzenden of bezorgen.

Haarwerkspecialisten

Net als bij de vorige lockdowns mogen haarwerkspecialisten medisch noodzakelijke zorg voor hun cliënten blijven leveren. Het gaat hierbij wel echt alleen om de zorgwerkzaamheden en zeer zeker niet om kapperswerkzaamheden. Hier wordt streng op gecontroleerd. In het belang van de cliënten zullen leden van de ANKO Sectie Haarwerken zeer terughoudend zijn in hun communicatie en zeer zeker geen reclame maken. Communiceer met het ‘groene medische kruis’. Bij het leveren van zorg aan cliënten moeten door de haarwerkspecialist alle voorzorgsmaatregelen worden genomen. Tevens mag er alleen strikt volgens het protocol van de haarwerkspecialisten worden gewerkt. Voor vragen en actualiteiten kan je ook terecht in de besloten Facebook groep voor ANKO haarwerkspecialisten.

Aanvragen steun

Inzet ANKO

We begrijpen en voelen de boosheid, het verdriet, de onmacht en de frustratie. Het is heel verleidelijk om de regels niet te volgen en thuis of bij de klant thuis door te knippen, zeker omdat klanten ook heel graag geknipt willen worden. Toch willen we iedereen nogmaals op het hart drukken dit niet te doen. Hou je aan de regels en zorg zo voor veiligheid van jezelf, je medewerkers en je klanten. Alleen zo kunnen we snel en verwantwoord weer open. En je mag op onze inzet rekenen! We zullen wederom alles op alles zetten voor een zo snel mogelijke heropening van de branche en voor maximale compensatie voor álle ondernemers in onze branche.

We wensen jullie veel sterkte in deze moeilijke tijden.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

     
 

   

Vorige
Harde lockdown #3. No words…
Lockdown #3 een feit voor kappersbranche