HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS-, KAPPERS-, NAGEL- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Waarom gehydrolyseerd collageen beter is dan natief collageen

Posted on

Laatst gaven wij een lezing voor een groep beautyprofessionals waarna werd gevraagd wat nu het verschil is tussen natief collageen en gehydrolyseerd collageen. We krijgen trouwens wel vaker de vraag welke vorm van collageen nu het beste is. Dat hangt van een aantal dingen af, maar over natief collageen kunnen we heel kort zijn. Natief collageen wordt namelijk nauwelijks opgenomen en alle interventiestudies naar collageen en huidverbetering zijn uitgevoerd met gehydrolyseerd collageen. Waarom dit zo is leggen we uit in deze column. Lees je mee. Auteurs: Inge Backx en Samantha Jordaans– Kennisinstituut voor Voeding & Huid

Collageen is het meest voorkomende eiwit in zoogdieren en vissen. In de mens komt het voornamelijk voor als onderdeel van de extracellulaire matrix in bindweefsels, zoals kraakbeen, pezen, ligamenten, botten en de huid. Het is een zeer groot eiwit. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het een zeer hoog moleculair gewicht heeft van 300-400KDa. Het heeft bovendien een complexe structuur die gevormd wordt door een drievoudige helix. Je kunt het zien als drie lange kettingen van aan elkaar geregen kralen, waarbij de kralen de aminozuren (de bouwstenen voor eiwitten) zijn. De drie kettingen zijn om elkaar gedraaid. Collageen is dus een heel groot, relatief zwaar en ingewikkeld eiwit.
Zo’n eiwit wordt ook wel een polypeptide genoemd. Poly betekent ‘veel’ en peptide is een ander woord voor eiwit, dus een eiwit dat bestaat uit heel veel aminozuren. Er zijn wel 22 verschillende aminozuren, maar collageen kenmerkt zich vooral door de grote aanwezigheid van de aminozuren hydroxyproline, proline en glycine. Collageen dat als dusdanig voorkomt in het lichaam, en onbewerkt wordt gewonnen uit bijvoorbeeld varken, vis of rund, wordt ook wel natief collageen genoemd.

Gehydrolyseerd collageen wordt het beste opgenomen
Collageenhydrolysaat, ofwel gehydrolyseerd collageen, is het product van de enzymatische hydrolyse van natief collageen om kleinere peptiden te verkrijgen. Door collageen te hydrolyseren wordt niet de oplosbaarheid van het collageen verbeterd, wat het makkelijker toepasbaar maakt als supplement. Het lost dus beter op in bijvoorbeeld water. Het hydrolyseren van collageen zorgt ook voor het verbeteren van de biologische beschikbaarheid, ofwel de opneembaarheid in de darmen. Door zijn hoge moleculaire gewicht en drievoudige-helix structuur, is de opname van natief collageen daarentegen erg beperkt. De opname van gehydrolyseerd collageen is bewezen in zowel diermodellen als in studies bij mensen. (1,2)

Een onderzoek waarbij verschillende doses gehydrolyseerd collageen aan gezonde vrijwilligers werden gegeven toonde aan dat de hydroxyprolinespiegels in het bloed op een dosisafhankelijke manier stegen. (3,4) Dus hoe hoger de dosering van gehydrolyseerd collageen, hoe meer van dit aminozuur werd gevonden in het bloed van de deelnemers. En opmerkelijk was ook dat hydroxyproline niet alleen in het bloed werd gevonden als een vrij aminozuur, maar ook in de vorm van kleine peptiden. (5) De onderzoekers hadden de peptiden van het gehydrolyseerde collageen als het ware gelabeld, zodat ze deze gemakkelijk terug konden vinden in het lichaam.

Het proces van in stukjes knippen is een proces onder invloed van enzymen, ook wel hydrolyse genoemd. Hydrolyse is simpelweg het toevoegen van watermoleculen die verbindingen tussen aminozuren loskoppelen, zodat er kleinere eiwitten ontstaan. In de darmen zorgen enzymen er ook voor dat eiwitten kleiner worden gemaakt. Maar bij hydrolyse in de fabriek wordt er al een stukje voorwerk gedaan. Deze kleine peptiden hebben een moleculair gewicht van tussen de 3 en 6 KDa, zo’n 100 keer lager dan natief collageen. (6) Hydrolyse is een natuurlijk proces, het tegenovergestelde van condensatie, ook iets heel natuurlijks. Hierbij gaan moleculen een verbinding met elkaar aan, waardoor ze aan elkaar gekoppeld raken. Het bijproduct is water, dit blijft dan over. Denk maar aan condens op een ruit.

De juiste synergie
Het lichaam is in staat om van de kleine peptiden weer volledig collageen te maken in het type en op de plek waar dat nodig is, bijvoorbeeld in de huid. Maar hier is wel een trigger voor nodig, bijvoorbeeld een huidverbeterende behandeling, zoals een collageen stimulerende massage of microneedling. Bovendien zijn er cofactoren nodig om de tri- en dipeptiden als het ware weer aan elkaar te rijgen tot de eerdergenoemde complexe driedubbele kralenketting. Voorbeelden van deze cofactoren zijn vitamine C, zink en koper. Wil je het beste bereiken voor de klant op de lange termijn? Dan zorg je voor de juiste synergie tussen de huidbehandeling die jij zelf uitvoert én adviseer je supplementen met gehydrolyseerd collageen, in combinatie met onder andere vitamine C, zink en koper.

Goedkoop is duurkoop
Veel collageensupplementen bevatten zogenaamd natief collageen, ofwel collageen dat ‘nog intact is’. Marketingtechnisch klinkt dat mooi, ‘natuurlijk collageen’, of ‘onbewerkt collageen’, maar het heeft één groot nadeel. Het wordt namelijk zeer slecht opgenomen in de darmen. Dit komt doordat het nog de eerdergenoemde ingewikkelde tripple helix structuur heeft, waardoor het simpelweg te groot is om volledig te kunnen worden opgenomen. De spijsverteringsenzymen in het maagdarmkanaal zullen de structuur wel iets afbreken. Maar er blijft ook een aanzienlijk deel van het eiwit over in de darmen wat het lichaam verlaat via de ontlasting. Bovendien is er geen enkele menselijke interventiestudie die aantoont dat natief collageen de huid verbetert. 6 Een reden waarom natief collageen dan toch veel wordt gebruikt in de supplementenbranche is omdat het niet gehydrolyseerd, ofwel bewerkt, wordt in de fabriek en dus een stuk goedkoper is om in te slaan voor de aanbieder. Echter, de consument merkt er in de praktijk vaak weinig voordeel van.

Om te onthouden
Wil je de huid van binnenuit verbeteren en de huid helpen collageen aan te maken? Kies dan voor gehydrolyseerd collageen. Gehydrolyseerd collageen is nog steeds collageen, maar dan in stukjes geknipt tot kleinere peptiden. Dit zijn zeer kleine eiwitten die goed worden opgenomen en ze zijn goed oplosbaar in water. Combineer je jouw huidverbeterende behandeling, bijvoorbeeld een massage of microneedling, met gehydrolyseerd collageen in een supplement, dan bouwt het lichaam weer volledig collageen op in het type en op de plek waar het gestimuleerd wordt. Hier zijn echter wel cofactoren voor nodig, dus als je supplementen inzet, zorg dan ook dat het supplement onder andere vitamine C, zink en koper bevat.

Meer weten?
Heb je nog vragen over collageen? In de complete, geaccrediteerde en populaire online opleiding ‘Voeding en de huid’ leggen we je precies uit welke verschillende types er zijn en gaan we heel diep in op de beste bron van collageen. Dat gehydrolyseerd collageen het beste is, is hopelijk duidelijk voor je. Maar kies je van voor vis, varkens, of rundercollageen? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten en wat zegt de wetenschap. Na de opleiding weet jij er alles van af en kun je jouw klanten van de beste adviezen voorzien!
[Direct aanmelden]

Literatuur

 1. Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M (2012) Distribution of prolylhydroxyproline and its metabolites after oral administration in rats. Biol Pharm Bull 35(3): 422-427.
 2. Iwai K, Hasegawa T, Taguchi Y, Morimatsu F, Sato K, et al. (2005) Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. J Agric Food Chem 53(16): 6531- 6536.
 3. Shigemura Y, Kubomura D, Sato Y, Sato K (2014) Dose-dependent changes in the levels of free and peptide forms of hydroxyproline in human plasma after collagen hydrolysate ingestion. Food Chem 159: 328-332.
 4. Skov K, Oxfeldt M, Thøgersen R, Hansen M, Bertram HC (2019) Enzymatic Hydrolysis of a Collagen Hydrolysate Enhances Postprandial Absorption Rate-A Randomized Controlled Trial. Nutrients 11(5): 1064.
 5. Ichikawa S, Morifuji M, Ohara H, Matsumoto H, Takeuchi Y, et al. (2010) Hydroxyproline-containing dipeptides and tripeptides quantified at high concentration in human blood after oral administration of gelatin hydrolysate. Int J Food Sci Nutr 61(1): 52-60.
 6. León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hydrolyzed Collagen-Sources and Applications. Molecules. 2019;24(22):4031. Published 2019 Nov 7. doi:10.3390/molecules24224031

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.
Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Comments
 • Skin for Skin
  23 juni, 2022

  Als enige aanbieder van natief collageen (want hier hebben wij patent op😉) voelen wij ons toch enigszins genoodzaakt om op deze – in onze ogen – foutieve stelling te reageren. Aangezien @kennisinstituut_voeding_huid een eigen supplement heeft met daarin gehydrolyseerd collageen riekt dit naar een gevalletje ‘slager keurt zijn eigen vlees’ 😏 Wij hebben talloze tevreden klanten met geweldige resultaten en ook meten wij dagelijks die resultaten van ons natieve collageen in de huid. Die resultaten willen we graag delen hoor? Zoals wij altijd tegen onze klanten zeggen: beide vormen (dus óf natief óf hydrolysaat) kunnen hele mooie resultaten geven, het is net waar de klant zich prettig bij voelt! Have a nice day🌞!

 • Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid is objectief en evidence based gedreven. Zoals we in het artikel schrijven hebben we geen (klinische) interventiestudies kunnen vinden met natief collageen en uitkomstmaten rondom huidveroudering. Practice based evidence is absoluut ook belangrijk, maar lastig te interpreteren, zeker als er bijvoorbeeld ook vitamine C in een product zit. Als wetenschappers vragen wij ons dan af of de resultaten komen door de vitamine C, waarvan hard bewezen is dat het bijdraagt aan de collageensynthese, en/of door het collageen.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Piura Skincare is vernieuwd!
KIVH: Waarom gehydrolyseerd collageen beter is dan natief collageen