HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS-, KAPPERS-, NAGEL- EN MASSAGEBRANCHE.

DUURZAAM ONDERNEMEN? OOK JIJ KAN BIJDRAGEN!

Deze maand wordt voor het eerst statiegeld geheven op kleine plastic flesjes om consumenten bewust te maken en vooral om ons na te laten denken over het gebruik van plastic. Niet overbodig, de ‘plastic soup’ is de afgelopen jaren gigantisch geworden. Vrijwilligers zijn overal in de weer om het plastic afval te verzamelen zodat het toch hergebruikt kan worden en de natuur beschermd wordt. Een goede zaak! Net als het feit dat duurzaam ondernemen langzamerhand steeds gewoner begint te worden. Ook jij kunt daar je verantwoordelijkheid pakken.

Nu denk je misschien, na deze crisis zit ik niet te wachten op hoge investeringen die daarmee te maken hebben. Een logische gedachte, maar je kunt nu wel al klein beginnen door met je team te kijken wat wel mogelijk is en wat wellicht zelfs kostenbesparend zou kunnen zijn. Je zult zien dat je door het nemen van bepaalde beslissingen in de bedrijfsvoering zelfs je kosten naar beneden gaan omdat je met je team bewuster omgaat met de materialen, het water of bijvoorbeeld de energieleverancier. Consumenten waarderen het ook als ondernemers aangeven wat zij doen om te helpen de aarde een beetje leefbaar te houden. Als iedereen een steentje bijdraagt zijn we alweer een stapje verder.

Neem je team mee in het proces

Als je werkt met medewerkers dan is het belangrijk dat jij hen meeneemt in dit proces. Organiseer eens een brainstormsessie waarbij jullie met elkaar kijken wat jullie belangrijk vinden om een bijdrage te leven aan de maatschappij. Deze bewustwording is al goed om je team na te laten denken over hun mogelijkheden als kapper om duurzamer te werken.

Werk één of twee ideeën en ga ermee aan de slag

Vanuit de brainstorm komen er vast ideeën naar voren die jullie kunnen uitwerken. Dat kan van alles zijn, maar in dit artikel geven we er alvast een paar. Ga aan de slag met één of twee ideeën! Dat is vaak haalbaar en levert gelijk resultaat op.

Een waterbesparende kraan is zo gek nog niet

Door in de kapsalon bewuster om te gaan met het gebruik van water draag je al bij aan een beter milieu. Water is natuurlijk onmisbaar in ons vak, maar we kunnen er wel bewuster mee omgaan. Door bijvoorbeeld de kraan niet onnodig open te laten staan, een waterbesparend mondstuk te plaatsen zodat je automatisch minder water verbruikt en toch goed kunt blijven werken. En de wasmachine altijd ‘vol’ laten draaien op lagere temperatuur draagt ook al bij aan een beter milieu.

Werkwijze aanpassen

Ook door je werkstijl aan te passen kun je een bijdrage leveren. Kijk maar eens hoeveel producten jullie door het ‘putje’ spoelen omdat je bijvoorbeeld te veel verf hebt aangemaakt. Al die stoffen komen in ons grondwater terecht en daarnaast is het natuurlijk ook overbodig en duur. Werk bij voorkeur niet met wegwerpartikelen en kijk ook hoe jullie omgaan met afval en hoe je dat nog beter kunt verwerken. De vraag in de brainstorm zou kunnen zijn: ‘Wat kunnen we in ons werk anders doen om water/energie/afval te besparen?’. Je zult zien dat er dan meer mogelijk is dan je dacht en het gaat je ook nog eens geld opleveren.

Peta Klaassen is geen onbekende in de branche. Naast het opzetten van verschillende kappers-concepten en het begeleiden van ondernemers geeft ze nog steeds enthousiast training op het gebied van verkoop, communicatie en management. Vanuit haar ervaring weet ze als geen ander hoe je met je kapsalon of formule kunt groeien en hoe je je bedrijfsresultaat kunt versterken. In StyleVision geeft ze tips om meer uit je salon te halen en op een leuke manier te ondernemen.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Leren van vakgenoten: Tamara Stockmans – Bellamara (B)
DUURZAAM ONDERNEMEN? OOK JIJ KAN BIJDRAGEN!