HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Arganolie, de heilzame olie uit Marokko

Posted on

SNEAK PEAK! Voor de komende editie van De Beauty Professional dook expert Gonny van de Lang (www.vandelang.nl) in de wereld van de Arganolie. Is arganolie echt zo bijzonder? Deze vraag stelt ze aan Han Meijer, Nederlandse ondernemer en mede-eigenaar van Margan Europe.

“Het idee voor ons bedrijf bestond door een flesje arganolie dat als geschenk werd gegeven door de zoon van de Marokkaanse Berberfamilie Acounna. Uiteindelijk heeft dit geschenk geresulteerd in een uniek Nederlands-Marokkaans samenwerkingsverband van producent, importeur en distributeur van arganolie.” Margan Europe betrekt haar argannoten van een vennootschap dat samenwerkt met meerdere lokale vrouwencoöperaties. Door inzicht te krijgen in het proces van de ontwikkeling van de argannoot tot olie, word je vanzelf enthousiast over het bijzondere product.

Arganbomen
Het dorp Boutzaouate bezit een stuk woestijngrond in de omgeving van Agadir waar in het wild arganbomen al tientallen jaren groeien. Er groeien bomen van zo’n honderdzeventig jaar oud. De stamoudste van de familie Acounna beheert de bomen en regelt de pluk en verwerking van de argannoten tot olie. Het rapen en de pluk van de noten is een zeer intensief werk. De woestijn is alleen begaanbaar met ezels en de ruim vierduizend bomen zijn verdeeld over de grote woestijn. De bomen produceren niet ieder jaar noten en daardoor is de productie zeer wisselend.  

De boom der schoonheid, boom des levens
Arganolie wordt voornamelijk in Marokko geproduceerd omdat de bomen alleen daar kunnen groeien. De arganbomen (Argania Spinosa) zijn alleen te vinden in het zuidwesten van Marokko. Daar is het juiste klimaat en samenstelling van de grond. Toen de bomen zo’n twintig jaar geleden dreigden uit te sterven heeft de overheid een plan bedacht om de arganboom weer in ere te herstellen, dit in combinatie met vrouwenemancipatie. De overheid investeerde in het opzetten van vrouwencoöperaties en verbeterde de technieken om de olie te vervaardigen en vervolgens werd de olie wereldwijd gepromoot.

De productie  
Arganolie wordt geperst uit de pitten van de noten die aan de Arganboom groeien. De vruchten aan de boom zijn in het begin groen, iets groter dan olijven. Wanneer de vruchten rijp zijn is de kleur geel en vallen deze van de boom. De beste kwaliteit van de noot is wanneer ……………………………………………..VERDER LEZEN?

Dit artikel verschijnt zeer binnenkort in de mei-editie van vakmagazine De Beauty Professional. Nog geen abonnement? Sluit deze dan vandaag nog af! Voor maar 79 euro per jaar ben jij op de hoogte van alles wat er speelt in de beautybranche. KLIK HIER!

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Probeer GRATIS de nieuwe Bio Peel kruidenpeelings van Salonnepro
Arganolie, de heilzame olie uit Marokko