HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Wetenschap: Acne door minder GATA6-eiwit in de huid

Mensen met acne hebben minder van het eiwit GATA6 in de huid, waardoor talgklieren sneller verstopt raken. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat onlangs gepubliceerd werd in Nature Communications. Deze onderzoeksresultaten zouden – volgens een dermatoloog van het Erasmus MC, maar ook zeker door de onderzoekers zelf – weleens toegang kunnen bieden tot nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van acne. Download onderaan dit artikel het hele wetenschappelijke artikel.

Stamcelonderzoeker Fiona Watt van het van het King’s College London had de leiding over dit onderzoek. Samen met verschillende onderzoekers bestudeerde zij kleine stukjes huid van mensen met verschillende gradaties van acne vulgaris. Ze vergeleken dit met gezonde stukjes huid. Bij mensen met acne troffen ze minder van het eiwit GATA6 aan. De onderzoekers concludeerden daarnaast dat in gekweekte talgkliercellen het GATA6-eiwit een spil is in allerlei processen die het evenwicht moeten bewaren in de haarfollikel. Het houdt bijvoorbeeld de ontwikkeling van de cellen van de opperhuid onder controle. En bij mensen met acne is die vaak overactief. Ook reguleert het daar delen van de afweer. Nog een ontdekking was dat de talgkliercellen meer GATA6 maakten wanneer ze er vitamine A-zuur bij deden.

Reactie dermatoloog tegen het NRC handelsblad
Tegen het NRC, dat onlangs ook een artikel aan dit onderzoek wijdde, vertelt dermatoloog van het Erasmus MC Tamar Nijsten: “Dit is een studie van een ongekende schoonheid op het gebied van acne. We weten dat allerlei zaken een rol spelen bij het ontstaan van acne: hormonen, bacteriën, het afweersysteem, verstopping van de follikel. De onderzoekers brengen die stukjes van de acnepuzzel bij elkaar. Acne krijgt niet altijd de aandacht van medische onderzoekers die het verdient. Het wordt toch vaak gezien als iets vervelends waar je wel overheen groeit. Maar voor veel jongeren en ook vrouwen boven de 30 kan het grote invloed hebben op hun leven en welbevinden.” De Britse studie biedt hoop op nieuwe middelen. De behandeling is al 25 jaar dezelfde, zegt hij. “Tretinoïne is verbluffend effectief, driekwart van de patiënten komt daarmee van de acne af, maar dat middel heeft ook bijwerkingen. Vrouwen mogen het absoluut niet gebruiken als ze zwanger zijn, of willen worden.”

Het volledige onderzoek
Het volledige artikel vind je in deze PDF:

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Scoor nu je Early Bird ticket voor de beurs!

Scoor nu je Early Bird ticket voor de beurs!

Posted on

Ontvang nu een exclusieve vroegboekkorting op de tickets voor de voorjaarsbeurs, georganiseerd ...

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Posted on

In twee ruime hallen genieten van alles wat het vak zo mooi ...

Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Eigenaar van Sooner Events, Anouk Schwieters, ziet uit naar deze 11 editie ...

Wat is nu écht het verschil tussen Shellac en Gellak?

Wat is nu écht het verschil tussen Shellac en Gellak?

Posted on

Steeds meer salons voeren de behandelingen Shellac en Gellak. Vaak zit er ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Tekens van veroudering by CARE Cosmetics
Wetenschap: Acne door minder GATA6-eiwit in de huid