HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Blog Linda Dool: Effectief NEE zeggen voor een goede balans

Als beauty ondernemer komen wij het regelmatig tegen. De klant gaat jouw grenzen opzoeken. Voor sommige klanten kan je een beetje je grenzen opschuiven en bij anderen moet je heel duidelijk zijn. Het stellen van grenzen en deze bewaken is van essentieel belang voor je gezondheid en welzijn. Je kan leren om effectief nee te zeggen en je eigen behoeften op nummer één te zetten. Door deze vaardigheid te oefenen creëer je een goede balans voor jezelf en bescherm je je tegen overbelasting.

Veel ondernemers worstelen met het stellen van grenzen. Vaak zetten wij liever de klant voorop en komen onze eigen behoeften als laatste aan de beurt. Op lange termijn kan je je hierdoor gefrustreerd voelen, vermoeid of ervaar je minder werkplezier. Het is belangrijk om deze vaardigheid onder de knie te krijgen en dit probleem te tackelen. Dit kan op een assertieve en respectvolle manier. Het zal je meer zelfvertrouwen geven.

Het is begrijpelijk
Het is nog niet zo makkelijk om tegen iemand nee te zeggen. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen waarom je ja zegt terwijl je nee voelt. Vaak komt dit voort uit de angst om klanten te verliezen, negatieve reacties te ontvangen of als onprofessioneel te worden gezien. Daarnaast hebben we vaak de neiging om onze eigen behoeften te negeren omdat we gefocust zijn op het tevreden houden van anderen. Vaak komt hier je opvoeding ook om de hoek kijken. Misschien ben je conflict vermijdend of ben je niet gewend om je uit te spreken. Het kan verhelderend werken als je weet waar je gedrag vandaan komt. Kijk of dit gedrag je nu nog dient. Zo niet, bedank dan je oude opvoeding en ga kijken naar hoe jij sterker zou willen overkomen.

Nieuwe communicatie
Het ontwikkelen van effectieve grensstellende vaardigheden begint met bewustwording en zelfreflectie. Je mag je eigen behoeften ontdekken en ze erkennen. Jouw grens aanvoelen is belangrijk. Dit kan je letterlijk voelen in je lijf. Als ik mijn cliënten vraag waar in het lichaam zij een ‘nee’ voelen wordt er vaak het middenrif aangewezen. Je kan het voelen als iemand je grens overgaat door bijvoorbeeld een verkramping in je maag. Het kan helpen om een hand op die plek te leggen terwijl je duidelijk nee zegt. Oefen het eerst voor de spiegel, desnoods met je ogen dicht.

Voorbeeld uit de praktijk
Stel je voor dat een klant vraagt om buiten de reguliere openingstijden een behandeling te boeken. En je hebt je net voorgenomen om echt niet meer in de avonden te gaan werken. Neem een diepe ademhaling en maak contact met jouw nee. Je kan zelf je hand leggen op je middenrif. Zo kun je je klant vriendelijk maar duidelijk uitleggen dat je je houdt aan de openingstijden om zelf voldoende rust en herstel te kunnen krijgen. Bied ze vervolgens een alternatief aan binnen de beschikbare tijden. Er zit dan een kans in dat de klant gaat sputteren en dreigt om naar een ander te gaan. Dan kan je je afvragen of deze klant wel bij jou past aangezien zij geen respect heeft voor jouw grenzen. Laat dan de klant los, zo maak je weer ruimte voor nieuwe klanten.

De truc
Dat het van belang is om voor jezelf op te komen, kan je nog wel bedenken. De truc zit hem in hoe je je behoeften uit. Als je je grens kan aanvoelen is het fijn om dit op een krachtige en respectvolle manier over te brengen. Op het moment dat je stevig staat kan je zelfs met kracht een nee fluisteren. Het gaat erom dat jij jouw grens gelooft. Dan wordt het ook eerder door de ander gevoeld en serieus genomen.

Beetje hulp
Als je merkt dat je moeite hebt met het stellen van grenzen en het prioriteren van je eigen behoeften, kan het waardevol zijn om contact op te nemen met iemand die je kan begeleiden. Diegene kan je helpen bij het ontwikkelen van effectieve grenzenstellende vaardigheden en je stap voor stap kan ondersteunen. Neem vandaag nog de stap om voor jezelf te zorgen en te leren hoe je je eigen behoeften op een gezonde en respectvolle manier kunt uiten.

Warme groet,
Linda Dool

Begeleid HSP met burn-out klachten
www.lindadool.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
KeBeK Private Equity verkrijgt meerderheidsbelang in distributeur van medische en esthetische lasersystemen
Blog Linda Dool: Effectief NEE zeggen voor een goede balans

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord