HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Ceramiden en peptiden in skincare, de trend van 2023?  

Trends komen en gaan. Het toepassen van ceramiden en peptiden in cosmeticaproducten is zeker niet nieuw, maar lijkt onder het grote publiek nu aan populariteit te winnen. Bijzonder aan deze ingrediënten is dat het een gezonde huidbarrière versterkt. Niet verkeerd in een wereld waarin we onze huid moeten beschermen tegen toenemende negatieve invloeden van buitenaf. In de komende beurseditie spreken we met dermatoloog dr. Francis Wu die één en ander verheldert. We geven je alvast een kleine teaser.
Tekst: Esther Bode-Scholte

First things first. Wat zijn ceramiden en peptiden nu eigenlijk precies? ‘Ceramiden zijn lipiden -vetten- die een onderdeel zijn van een talgklier en deze bevinden zich in de intercellulaire ruimten van het stratum corneum. Ceramiden nemen na verloop van tijd af in de huid en dit veroorzaakt een drogere huid. Peptiden zijn aaneengeschakelde aminozuren. Vergelijk het met kleine bouwstenen met bepaalde eigenschappen en vormen. Op de huid werken deze peptiden als boodschappers en geven ze signalen af om de cellen in de huid te activeren dan wel af te remmen. Peptiden stimuleren de productie van collageen of geven een signaal af om pigmentvorming te remmen’, legt dr. Francis Wu, dermatoloog in het Dermatologisch Centrum Utrecht met speciale focus op dermato-chirurgie en esthetische dermatologie, uit.  

De weerstand van de huidbarrière vergroten, vochtverlies zo veel mogelijk beperken en huidveroudering tegengaan; dat klinkt aantrekkelijk. Waarom weten we hier nog te weinig van af? In 2009 wees een dermatoloog al op het belang van huideigen ceramiden als belangrijke maatregel tegen huidveroudering. Daarin stelde de arts dat tijdelijke en oppervlakkige verlichting met een afsluitende crème met minerale oliën averechts werkt, maar dat effectief herstel van de huid ‘zeer goed mogelijk is met huideigen stoffen zoals ceramiden’ die bovendien als remedie werken tegen een droge huid. Dr. Francis Wu merkt op dat het toen al een trend was en dat het nu, anno 2023, terug is van weggeweest. Ceramiden en peptiden zijn weer trending. ‘Ik denk dat consumenten weer iets nieuws willen horen. Maar ook social media spelen hierbij een belangrijke rol. Zo is er het merk Cerave, met ceramiden als ingrediënt, die volop inzetten op platformen als Instagram en Facebook. Ook artsen promoten dit merk en dus indirect ook het magische ingrediënt ceramiden.’ En zo komt het vanzelf wel onder de aandacht.

Maar wat zijn de effecten van ceramiden en peptiden? In vakblad De Beauty Professional gaan we dieper op deze twee ingrediënten in. Veel leesplezier! Nog geen abonnee? Sluit dan vandaag nog jouw abonnement af! KLIK HIER!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Beursnoviteiten Beauty Trade Special 2023 (deel 1)
Ceramiden en peptiden in skincare, de trend van 2023?  

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord