HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

4x praktische tips om de groente en fruit inname te verhogen

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad zou men minstens 250 gram groente en 200 gram fruit per dag moeten consumeren om gezond te blijven. Toch blijkt uit onderzoek van het RIVM dat Nederlanders gemiddeld slechts 131 gram groente en 119 gram fruit per dag binnenkrijgen. In deze column leggen we uit waarom en hoe jij als huidprofessional kunt helpen om deze groente- en fruitinname te verhogen.
Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Vitamine C is een micronutriënt dat fungeert als antioxidant. Hierdoor helpt het de huid van binnenuit te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Door elektronen af te geven aan vrije radicalen beperkt het de huidschade die veroorzaakt kan worden door UV licht, ofwel photoaging. Ook is de vitamine nauw betrokken bij de collageensynthese en zorgt het dus mede voor een stevige huid. Bovendien draagt vitamine C bij aan het wondgenezingsproces. Kortom, een onmisbare vitamine binnen huidbehandelingen.

Vrouwen met een hogere groente- en fruitinname hebben aanzienlijk minder rimpels dan vrouwen met een lagere groente- en fruitconsumptie. Dit komt volgens onderzoekers vermoedelijk door de antioxidanten, waaronder vitamine C, in groente en fruit (Mekiç, 2018[sj1] ). Hoewel dit geen interventiestudie is, er is sprake van een associatie en geen causaal verband, kun je de resultaten wel gebruiken om jouw cliënten te stimuleren meer groente en fruit te nuttigen.

Om het praktisch te maken hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet:

1. Voeg fruit toe aan je schaaltje yoghurt(vervanger)
Alle soorten fruit zijn lekker om toe te voegen, maak er een feestje van door verschillende kleuren fruit te kiezen. Let op: eet fruit, maar wel met mate (2 stuks) vanwege de ‘snelle’ suikers.

2. Consumeer bij elke broodmaaltijd een volkoren (spelt) broodje, cracker of wrap met groente en/of fruit.
Om je wat inspiratie te geven, een aantal voorbeelden:
– Een broodje met (plantaardige) zuivelspread, veldsla en komkommer.
– Een cracker met hummus en gegrilde groente.
– Een cracker met notenpasta en blauwe bessen.
– Een boterham met avocado, gekookt ei, tomaat en peper.

3️. Maak bakjes met groente en/of fruit klaar
Zodat je tussendoor of tijdens de maaltijd wat extra vitamines kunt ‘snacken’. Denk aan snoeptomaatjes, snack komkommer, snack paprika, rauwe worteltjes, gegratineerde bloemkool. Lekker met hummus als dip.

4️. Eet bij iedere warme maaltijd meer groente
Experimenteer eens met een bloemkool pizzabodem of rijst dat gemaakt is van broccoli. Verder is het goed om te weten dat ingevroren groenten net zo gezond zijn als verse groenten. Groente uit blik of een pot is ook een prima optie, check wel even het zoutgehalte. Én maak er een gewoonte van op een bakje rauwkost op tafel te zetten bij de warme maaltijd.

Groente en fruit bevatten natuurlijk niet alleen vitamine C, maar ze zitten ook boordevol andere vitamines, mineralen, flavonoïden en vezels die cruciaal zijn voor de (huid)gezondheid. Door gedegen voedingsadvies te geven tijdens jouw huidbehandelingen, zorg je niet alleen voor een stralende huid van binnenuit, je draagt hiermee ook bij aan een gezonde leefstijl en dus lange termijn gezondheid van jouw cliënten. Kortom, genoeg redenen om voedingsadvies een vast onderdeel te maken van jouw huidbehandelingen.

Wil je nu meer weten over vitamine C? Dan hebben we goed nieuws! Op 25 januari 2021 start de geheel vernieuwde opleiding ‘Vitamine C en de huid.’ Hierin leer je onder andere wat vitamine C uit voeding nu precies doet in de huid én gaan we diep in op het inzetten van vitamine C supplementen bij verschillende huidbehandelingen. Zorg dat je erbij bent! Aanmelden kan via deze link.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.

inge & Samantha

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie.


Referenties:
Selma Mekic, MD, a LeonieC.Jacobs, MD, PhD, a MerelA.Hamer, MD, A., & M. Arfan Ikram, MD, PhD, b Josje D. Schoufour, PhD, b David A. Gunn, PhD, c Jessica C. Kiefte-de Jong, PhD, b, d and Tamar Nijsten, MD, P. (2018). A healthy diet in women is associated with less facial wrinkles in a large Dutch population-based cohort. American Academy of Dermatology, 0–7. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2018.03.033

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Lockdown tips en goede voornemens van Angeline’s Care & Beauty
4x praktische tips om de groente en fruit inname te verhogen

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord