HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

(Her)Starter in de beautybranche – Manuela Vermeeren

Manuela Vermeeren is 50 jaar, woont in Vlissingen en behaalde al in 1992 haar schoonheidsspecialist diploma. Na een tijdje bij een schoonheidssalon en drogisterij te hebben gewerkt, startte zij haar eigen salon vanuit huis. Dit deed zij 6 jaar. Toen zij kinderen kreeg, vond zij het niet meer te doen in een kamertje vanuit huis en besloot te stoppen met werken. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en op 1 oktober opent zij haar eigen salon in een paramedisch centrum. Een droom die uitkomt.


Manuela: “Ik ben er een tijd uit geweest. Toen de kinderen groter werden en naar school gingen, ben ik wel weer gaan werken. Ik heb in verschillende modewinkels gewerkt. Tussendoor behaalde ik nog het diploma administratief medewerker, omdat daar meer kansen lagen op een baan dan met het diploma schoonheidsspecialist. In Zeeland zijn er specialistes met een eigen salon, maar weinig grotere salons waar je zou kunnen werken. Maar altijd heb ik nog gedroomd van een eigen salon buitenshuis. En nu is het bijna zover! Ik heb overigens altijd alle ontwikkeling binnen de branche gevolgd. Ik lees alle vakbladen en ging nog af en toe naar een beurs. Ik heb het vak nooit helemaal losgelaten.”

De kans
Sinds 8 jaar is Manuela werkzaam als secretaresse in een paramedisch centrum. En daar zag zij een kans. “Er kwam een ruimte vrij en ik hoefde niet lang na te denken: HIER kwam mijn salon!! Zo gezegd zo gedaan. Na een kort gesprekje met een super enthousiaste baas kon ik de ruimte gaan huren! Na 15 jaar ga ik weer beginnen als schoonheidsspecialiste! Mijn droom van een eigen salon kan ik eindelijk waar maken! Ik werk nog 2 dagen als secretaresse, en de rest van de week ga ik me op mijn salon richten.” Maar een salon openen in deze tijd… Is dat geen risico? “Natuurlijk hield de corona me wel een beetje tegen bij deze beslissing. Maar aan de andere kant was het voor mij nu of nooit. Gezien mijn leeftijd is het ook geen optie om nog eens een (paar) jaar te wachten. Wel ben ik bang voor een tweede lockdown. Dat zou mijn plannen erg in de war gooien, maar we wachten maar af hoe het gaat lopen, de berichten zijn nu niet echt positief. Het zou natuurlijk erg zonde zijn als ik niet open zou kunnen op 1 oktober.”

Ik wil starten met zo min mogelijk apparatuur, omdat ik denk dat je zonder apparatuur ook hele mooie resultaten kunt bereiken.

De opstart
Het starten van een salon is natuurlijk niet 1,2,3 geregeld. Manuela startte een half jaar geleden met de voorbereidingen. “Er komt zoveel bij kijken! Welk merk ga ik nemen, welke behandelingen ga ik aanbieden, de prijs van de behandelingen, welke naam kies ik? En dan een website maken, folders en flyers laten drukken, stickers en een bord voor aan de buitenmuur. Ik heb me in ieder er geval direct ingeschreven bij de KvK en bij ANBOS. Ik vind wel dat alles vrij duidelijk is op het internet en bij ANBOS over wat je allemaal nodig hebt om een salon te starten. Wat dat betreft ben ik niet tegen problemen aangelopen. Het geld voor de investering heb ik niet hoeven lenen gelukkig, dus dat was een voordeel. Alle info die ik nodig had heb ik van internet, ANBOS en de KvK. Gelukkig kun je overal met eventuele vragen terecht!” De website maakte Manuela helemaal zelf. “www.beautyboutiquevlissingen.nl neem gerust een kijkje! Het was best ingewikkeld soms, maar ik vind dat het toch redelijk goed gelukt is allemaal.”

Inrichten en inkopen
En dan moet er nog een inrichting komen. “Mijn spullen zoals de behandelstoel, werktafel, vapozone enzovoort heb ik bij Zensiv gekocht. Super service en snelle levering, Kleine dingen heb ik bij MAZ Beautyland besteld, en verder eigenlijk overal een beetje. Ik heb qua apparatuur alleen een vapozone en een borstel apparaat. Ik wil starten met zo min mogelijk apparatuur, omdat ik denk dat je zonder apparatuur ook hele mooie resultaten kunt bereiken. Ik werk met het mooie merk Sothys, dat erop gericht is om zonder apparaten te werken. Maar wie weet schaf ik in de toekomst nog wel wat aan hoor, zeg nooit nooit! Er is zoveel aanbod wat apparatuur betreft dat het ook heel lastig is om het juiste te kiezen. Ik ga eerst eens aankijken waar er vraag naar is, en vandaaruit een beslissing nemen.

Op zoek naar een merk…
Manuela heeft gekozen voor het merk Sothys. De zoektocht naar het juiste merk bleek nog niet zo gemakkelijk. “Ik wil me gaan specialiseren in huidverbetering, en ik heb nog een opleiding in de planning voor de specialisatie acnè. Maar ook voor de klassieke behandelingen kunnen klanten bij mij natuurlijk terecht. Het vinden van het juiste merk was een hele speurtocht, wat is er veel keus! Uiteindelijk is Sothys het geworden, het heeft een mooie uitstraling en wat de prijs betreft, niet te duur maar ook niet heel goedkoop. En wat voor mij zeer belangrijk is: natuurlijk en dierproefvrij! Het ruikt heerlijk en de ondersteuning is zeer goed! De training heb ik thuis gedaan vanuit het werkboek, in verband met corona waren er ook geen live trainingsdagen. Ik vond het ook fijn dat ik geen startorder van duizenden euro’s af moest nemen, ik kan nu beginnen met al het hoognodige, en zodra de salon gaat lopen kan ik mijn aanbod aan behandelingen en producten uit gaan breiden, wat voor mij super goed werkt!”

Prijs bepalen
Als je eenmaal voor een merk gekozen hebt en weet wat je wilt doen qua behandelingen, dan komt het lastige: de prijs bepalen voor je behandelingen. “Mijn behandelprijzen heb ik bepaald aan de hand van wat de salons in mijn omgeving een beetje vragen. Ik ben daar een beetje tussenin gaan zitten, niet overdreven duur, maar ook niet te goedkoop. Het moet betaalbaar blijven voor iedereen vind ik, en voor de plaats waar ik zit met mijn salon, denk ik dat ik een redelijke behandelprijs hanteer. Natuurlijk moet ik er ook nog wel iets aan verdienen!”

Volgepland
Als startende salon zit je natuurlijk niet meteen vol met klanten. Hoe pakt Manuela dat aan? “Ik ga 4 dagen in mijn salon werken, maar ja die 4 dagen staan natuurlijk nog lang niet vol, dus ik wacht af hoe het gaat lopen. Sinds een paar dagen is mijn website online, en ik heb al best wat afspraken binnengekregen in die paar dagen, dus ik hoop er het beste van!” Ze heeft ook een leuke openingsactie bedacht. “Als openingsactie heb ik een kennismakingsbehandeling: een intake en een korte behandeling van in totaal ongeveer 60 minuten voor €35,00! Zo kunnen de klanten eerst de producten van Sothys eens uit proberen, en kijken of ze zich fijn voelen bij mijn behandelingen en natuurlijk bij mij als schoonheidsspecialiste.” Ze verwacht ook wel meer klanten aan te trekken door de inschrijving bij ANBOS. “Ik denk dat de aansluiting bij ANBOS voor vertrouwen zorgt. Het is natuurlijk ook mooi dat je je kunt onderscheiden van de salons die geen erkend diploma hebben, misschien valt de keus van de klant dan toch eerder op jou als ze op zoek zijn naar een schoonheidsspecialiste.” En het SKIN register? “Daar ben ik nog niet zo enthousiast over eerlijk gezegd. Ik kan niet goed terugvinden wat de meerwaarde voor mij zou zijn als ik me erbij aan zou sluiten. Voorlopig vind ik mijn lidmaatschap bij de ANBOS voldoende.”

Toekomstplannen
Toekomstplannen heeft Manuela genoeg. “Ik wil nog wat cursussen gaan volgen, zoals de specialisatie acne, huidproblemen, en wie weet ook nog iets van hydro of microdermabrasie, ik heb me daar een beetje in verdiept en dat sprak me best aan! Ik zou zelf niet zo snel kiezen voor behandelingen als microneedling, alhoewel er best mooie resultaten mee behaald worden. Het is niet een behandeling waar ik me goed bij zou voelen, omdat er best wat risico’s aan zitten. Maar ik denk dat mijn salon een goede toekomst tegemoet gaat.” Tegen haar vakgenoten en eventuele (her)starters in beautybranche wil Manuela zeggen: “Maak je droom waar, ongeacht je leeftijd (kijk naar mij). Laat je niet tegenhouden door negatieve reacties, sta achter je producten en je salon. Succes moet je maken, dus werk hard en het zal uiteindelijk beloond worden!”

Groetjes Manuela Vermeeren, BeautyBoutique Vlissingen.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
TROUW: Dubieuze claims over etherische oliën
(Her)Starter in de beautybranche – Manuela Vermeeren

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord