HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Regels en wetgeving PMU-specialisten en opleiders aangescherpt

Het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM verscherpen de regels en wetgeving rondom PMU specialisten en opleiders. De huidige regelgeving zoals wij die al aan de Langmair Academy doorgeven in onze theorielessen hebben betrekking op de Hygiënerichtlijn voor tatoeëren en permanente make-up 2014. Deze wordt per 01 januari 2022 vervangen door de Norm: NEN-EN 17169. Wat betekent dit voor jou als specialist? Door Rebecca Langmair

De NEN–EN betekent: De voor de Nederlandse situatie ontwikkelde ‘vertaling’ van de internationale ISO-norm. NEN staat voor Nederlandse norm en EN staat voor Europese norm. Het Ministerie van gezondheid wil de werkwijze van specialisten veiliger maken om zo de kwaliteit beter te waarborgen voor de consument. Daarnaast komt er een verscherpte controle op pigmenten die veelal schadelijke stoffen kunnen bevatten, zoals metalen of kankerverwekkende verbindingen.

Wildgroei

Er is veel wildgroei van specialisten die onvoldoende kennis hebben van veel zaken rondom PMU, omdat ze te korte opleidingen volgen. Denk aan Intake, nazorg, hygiëne, wetten en regelgeving en zorg voor de cliënt met bijvoorbeeld een plan B voor als er iets misgaat. Stel je voor: de cliënt valt flauw of krijgt een allergische reactie, waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Wat moet je dan? Er is te weinig steun vanuit de opleider of trainer die hen dan verder kan helpen. Daar de trainer vaak ook niet goed geschoold is en geen keurmerken heeft. Ook wij als opleiders krijgen gelukkig strengere regels opgelegd om zo integraal de lessen nog meer uit te breiden voor de leerlingen. Ik sta helemaal achter deze ontwikkeling. Dit gaat zorgen voor verbetering van de scholing en dus kwaliteit van de PMU-specialisten.

Wat kun je verwachten in de nieuwe regelgeving?

• Verplicht EHBO diploma (niet direct in januari 2022, er komt een overgangsfase)
• Strengere controle op pigmenten en vloeistoffen
• Leeftijdsgrens gaat omhoog voor cliënten
• Werkomgeving moet volgens de NEN-Norm aangepast zijn
• Nascholingen / bijscholing verplicht om de 5 jaar

Hierbij de link naar de website voor meer specifieke informatie omtrent de nieuwe NEN-EN 17169 regelgeving en veranderingen https://www.rivm.nl/hygienerichtlijnen/EU-norm-tatoeeren

Praktijkvak

Aan de Langmair Academy geven wij al veel kennis door over de anatomie van de huid, intake, nazorg, contra indicaties en ziektebeelden. We zien een enorme groei van mensen die geen huidkennis hebben die toch heel graag dit vak ook willen leren. Vaak weten die mensen juist ook niet waar je tegenaan kunt lopen als je aan het behandelen bent. Mensen die kiezen voor te korte (snelle) opleidingen of online trainingen om maar zo snel als mogelijk aan de slag te kunnen, lopen tegen veel problemen aan. PMU is een praktijkvak. Waar je alleen door veel praktijklessen en begeleiding met verschillende situaties leert omgaan en problemen leert herkennen of vermijden. Goede erkende opleiders bieden meerdere praktijklessen aan en zijn i.i.g. aangesloten bij het CRKBO en de GGD.

Keurmerk

Wij bieden als opleider ook de mogelijkheid lid te worden van het Langmair Kwaliteitskeurmerk, waarmee we alle PMU-specialisten na 2 jaar een nascholing geven om zo de kennis van de specialist te verbreden en te onderhouden. Daarnaast ben je dan gegarandeerd goedgekeurd als professional en kun je profiteren van een landelijk platform waar de consument doorverwezen wordt naar jouw salon. Dit kwaliteitskeurmerk staat voor kwaliteit en professionaliteit van de specialist. Naast het Hygiëne keurmerk van de GGD is dat een krachtige uitstraling naar de consument.

Opleiders en verplichte kennis

De opleiders zullen aantoonbare verplichte huidkennis/scholing moeten hebben gehad alvorens zij mogen lesgeven. Daarnaast dienen verplichte onderdelen aan bod te komen en wordt hier nog strenger op gecontroleerd. Ook moeten wij naar de toekomst toe de EHBO-trainingen integraal aanbieden in ons lesprogramma. Allemaal goede ontwikkelingen voor het verbeteren van de kwaliteit naar de toekomst toe! Ik hou jullie uiteraard verder op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Voor specifieke vragen kun je mij een mail sturen via www.langmairacademy.com

Hartelijke groet,
Rebecca Langmair

Meer weten?

Wil jij meer weten over het Langmair Kwaliteitskeurmerk en hoe je daar lid van kunt worden? Stuur ons een mail via inf info@langmairacademy.com Zodat wij jou alle informatie kunnen verstrekken om ook lid te worden!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Waarom is bdr uniek in microneedling?

Waarom is bdr uniek in microneedling?

Posted on

Je hebt uiteraard al vaker gehoord over het concept microneedling, aangezien het ...

De layering techniek van bdr®

De layering techniek van bdr®

Posted on

De huid ontdoet zich elke dag van zo’n miljoen dode huidcellen. Verschillende ...

Blog Linda Dool: Effectief NEE zeggen voor een goede balans

Blog Linda Dool: Effectief NEE zeggen voor een goede balans

Posted on

Als beauty ondernemer komen wij het regelmatig tegen. De klant gaat jouw ...

Show your best results by Manja Wunderink – Beauty Club Nederland

Show your best results by Manja Wunderink – Beauty Club Nederland

Posted on

Ik ben Manja Wunderink, ook wel bekend als de Beauty Makelaar, en ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
In kerstsfeer met Aistè Plechaviciute
Regels en wetgeving PMU-specialisten en opleiders aangescherpt