HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Huidherstel tijdens de kraamweken en erna

‘Zo krijg je een strakke huid na zwangerschap’

Tijdens het schrijven van onze laatste column was ik, Samantha, mede-eigenaresse van KIVH,hoogzwanger van mijn eerste kindje. We schreven over het fenomeen striae tijdens de zwangerschap en hoe je het risico hierop kunt verlagen door middel van de juiste leefstijl. Inmiddels is Milou geboren en is het herstel na mijn zwangerschap en bevalling in volle gang. In deze column deel ik mijn ervaringen als kersverse moeder en mijn kennis als diëtist over huidherstel tijdens de kraamweken en erna. Ik hebze samengevat in een aantal tips. Je leest ze hieronder. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Tip 1: Verklein het risico op striae tijdens de zwangerschap

Voorkomen is beter dan genezen. Op nummer één staat dan ook de tip om de huid goed te verzorgen tijdens de zwangerschap en het risico op striae minimaliseren. Je kunt de huid op een natuurlijke wijze helpen soepel en elastisch te blijven, zodat de huid kan oprekken zonder blijvende littekens te veroorzaken. In deze column lees je onze leefstijltips tegen striae. Met deze adviezen is het veel gemakkelijker om de huid weer in haar normale vorm terug te krijgen, nadat de baby is geboren. Zelf heb ik extra gelet op mijn voedingspatroon en heb ik mijn voedings aangevuld met supplementen. Ik ben ervan overtuigd dat dit eraan heeft bijgedragen dat ik geen last heb van striae. Maar let wel op met het adviseren van supplementen tijdens de zwangerschap. Niet alle supplementen en doseringen zijn veilig voor de ongeboren baby. In de opleiding ‘Voeding en de huid’van het KIVH leer je waar je op moet letten bij het adviseren van supplementen tijdens de zwangerschap.

Tip 2: Verbeter de elasticiteit van de huid door gezond te eten 

Om de huid elastisch te houden haalt het lichaam voedingsstoffen uit ons eten en drinken. Echter, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, de huid is het laatste orgaan waar essentiële stoffen naartoe gaan. Sterker nog, tijdens de zwangerschap zal de foetus als eerste alle belangrijke stoffen ontvangen. Als een zwangere vrouw tijdens haar zwangerschap dus niet gezond en volwaardig eet is de kans groter dat zij tekorten oploopt wat als eerste ten koste kan gaan van de huid. De huid heeft dan meer moeite om veerkrachtig te blijven.

Het advies is dan ook om gezond te eten vóór, tijdens en na de zwangerschap. Als beauty professional kun je klanten met een zwangerschapswens, zwangere vrouwen en moeders het volgende adviseren: eetvoldoende fruit, groenten, noten, zuivel(vervangers), gevogelte en vis of vegetarische varianten. Dit kan de elasticiteit tijdens de zwangerschap bevorderen en de losse huid strakker maken na de zwangerschap. De vitamines, mineralen, vetten en eiwitten in een uitgebalanceerd voedingspatroon dragen bij aan de elasticiteit en conditie van de huid.

Vitamine C en betacaroteen zijn essentieel voor het gezond houden van de huid. Deze en andere voedingsstoffen, zoals mineralen vind je in groenten en fruit, zoals broccoli, aardbeien en spinazie. Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen, wat dehuid haar stevigheid geeft. Betacaroteen wordt door het lichaam omgezet in vitamine A dat bijdraagt aan het soepel houden van de huid omdat het vocht aantrekt. Gezonde vetten zitten in noten, zoals zonnebloempitten, amandelen en hazelnoten. Deze bevatten ook vitamine E en andere antioxidanten die allerlei gifstoffen en vrije radicalen helpen opruimen. Eiwitten zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals vis, kip en kalkoen. Deze voedingsmiddelen voorzien het lichaam voor een deel van vitamine D. Deze vitamine draagt tevens bij aan het vermogen van je huid om uit te rekken. Uiteraard kun je ook vegetarische alternatieven adviseren. De kunst is dan wel om volwaardige alternatieven te benoemen.

Tip 3: Langzaam afvallen na je bevalling 

De meeste vrouwen die net zijn bevallen willen zo snel mogelijk van hun zwangerschapskilo’s af. Echter, in een rap tempo gewicht verliezen komt de losse huid niet ten goede. Als je te snel afvalt, verlies je namelijk zowel vet als spieren. Spierverlies wil je het liefst voorkomen. Spieren heb je nodig om het lichaam in een strakke vorm (terug) te brengen en te behouden. Bovendien geldt, hoe meer spiermassa, hoe sneller je calorieën verbrandt. Dus als iemands snel afvalt dan blijft er ook minder spiermassa over en zal het metabolisme ook verlagen. Dit maakt het op de lange termijn lastiger om gewicht te blijven verliezen of op gewicht te blijven. 

Adviseer jouw klant om maximaal een halve kilo per week af te vallen. Dit doe je door ongeveer 500 kilocalorieën minder binnen te krijgen dan je nodig hebt voor het huidige lichaamsgewicht. Stel, iemand heeft 2000 kilocalorieën per dag nodig om op gewicht te blijven, adviseer dan om 1500 kilocalorieën te nuttigen om een halve kilo per week af te vallen. Adviseer daarbij om elke dag minimaal 30 minuten te bewegenen 3 keer per week aan krachttraining te doen. Op dit tempo gewicht verliezen zorgt voor een veel gezonder lichaam en het is duurzaam op de lange termijn. 

Let wel, geeft een vrouw borstvoeding, dan verbrand diegene al zo’n 300 kilocalorieën extra per dag en is het niet raadzaam om minder te eten en drinken. Bovendien staat een volwaardig en uitgebalanceerd voedingspatroon voorop. Indien nodig dient het voedingspatroon te worden aangevuld met voedingssupplementen. Werk altijd samen met een diëtist of andere voedingsdeskundige om de energiebehoefte te berekenen en voor persoonlijke voedingsadviezen. 

Tip 4: Blijf gehydrateerd

Het strakker maken van de losse huid na de zwangerschap heeft alles te maken met het bevorderen en behouden van de huidelasticiteit. Die elasticiteit hangt grotendeels af van hoe gehydrateerd de huid is. En om de huid gehydrateerd te houden is het van belang om de huidbarrière optimaal te voeden met gezonde vetten. Daarnaast is voldoende drinken, minimaal 1,5 liter en bij borstvoeding 2,5 liter, cruciaal. Bovendien komt uit wetenschappelijke onderzoeken naar voren dat supplementen met hyaluronzuur bijdragen aan de hydratatie van de huid en het herstellend vermogen. 

Welke vetten en in welke hoeveelheden je deze het beste kunt adviseren vertellen we je in de opleiding ‘Voeding en de huid’. Ook leer je in deze opleiding in welke voedingsmiddelen deze vetten aanwezig zijn en waar je op moet letten bij het inzetten van supplementen met onder andere omega-3 en hyaluronzuur. 

Tip 5: Adviseer een supplement met collageen

Collageen speelt een belangrijke rol bij de stevigheid van de huid en helpt mogelijk om de huid na zwangerschap weer strakker te krijgen. Op jonge leeftijd is het lichaam nog in staat om de aminozuren uit voedingsmiddelen om te zetten in collageen. Adviseer jonge vrouwen na hun zwangerschap dan ook om te kiezen voor maaltijden die rijk zijn aan eiwitten, zoalskip, vlees, vis, peulvruchten, noten en sommige groenten en granen. 

Vanaf een bepaalde leeftijd, dit is individueel bepaald, wordt de capaciteit om collageen aan te maken minder. Om er dan voor te zorgen dat het lichaam elke dag de juiste hoeveelheid van dit eiwit binnenkrijgt, kan je overwegen een collageensupplement te adviseren. Ik zweer erbij, maar het is wel van belang dat je weet wat je adviseert. Niet elk collageen supplement is namelijk geschikt. Er bestaan diverse bronnen, vormen en doseringen al dan niet in combinatie met andere ingrediënten. Zeker bij vrouwen die net zijn bevallen en/of borstvoeding geven is het raadzaam om het advies af te stemmen met een voedingsdeskundige.  

Word zelf specialist op het gebied van voeding!

Wil je meer weten over de rol van voeding en suppletie bij het zo lang mogelijk stevig houden en het herstel van de huid? In de opleiding ‘Voeding en de huid’ van het KIVH leer je er alles over. Je leert over een uitgebalanceerd voedingspatroon en hoe je jouw klanten kunt voorzien van praktische adviezen, waaronder postpartum vrouwen. Ook vertellen we je welke supplementen veilig zijn tijdens zwangerschap en lactatie en wat juist mogelijke risico’s zijn. 

De online opleiding ‘Voeding en de huid’ is de enige opleiding waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij het inzetten van voedings-, suppletie- en leefstijladvies bij diverse doelgroepen, waaronder zwangere vrouwen. Een volledige en unieke opleiding die gebaseerd is op wetenschappelijke en vooral gedegen onderzoeken. De opleiding is geaccrediteerd voor huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten en wordt versterkt in de vorm van duidelijke video’s waarin onze diëtisten voedingswetenschapper je meenemen in de wetenschap en deze vertaalt naar een handig stappenplan die jij direct kunt inzetten in de praktijk. Aanmelden kan via DEZE LINK.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt. 

Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen. 

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
BEAUTY DÜSSELDORF: zie de schoonheid! 
KIVH: Huidherstel tijdens de kraamweken en erna

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord