HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

SNEAK PEAK: Meer aandacht voor donkere huid in schoonheidsbranche

Posted on

Het extra dikke beursnummer van Vakmagazine De Beauty Professional ligt volgende week in de brievenbus! En wat hebben we daar mooie artikelen in staan. Het openingsartikel – geschreven door Esther Bode-Scholte – is er een die je niet wilt missen: ‘Meer aandacht voor de donkere huid in schoonheidsbranche’. Huidverzorging is een sector die in 2022 in de schijnwerpers staat en dan met name op het gebied van diversiteit, zo stelt de invloedrijke Londense schoonheidsspecialiste Dija Ayodele. In dit artikel interviewen we haar samen met huidtherapeut Carol Kuijs van Huidzorg Houten over het gebrek aan kennis in de beautybranche -wereldwijd- voor het behandelen van de ‘donkere huid’ én de positieve wending die het lijkt te gaan nemen op dit gebied.

Een stukje uit het artikel:

Dija Ayodele, die onlangs het boek ‘Black Skin: de definitieve huidverzorgingsgids’ heeft uitgebracht, zegt: ‘Zwarte vrouwen zijn geen onderdeel van de huidverzorgingsbranche’. Haar boek is zowel een praktische naslaggids als een opleiding in gelijkheid van huidverzorging. Dit, samen met haar digitale platform de ‘Black Skin Directory’, werpt licht op hoe therapeuten worden benadeeld omdat ze zonder kennis voor het behandelen van de donkere huid van de opleiding komen (dat op zijn beurt hun cliënten benadeelt). Daarnaast benadrukt ze dat medisch gezien hetzelfde gebeurt in de dermatologiewereld, waar het onderwijs altijd op een blanke huid is gericht. Black Skin Directory werd in 2018 gelanceerd om zwarte vrouwen op te leiden en in contact te brengen met professionals die ervaring hebben met het behandelen van verschillende huidskleuren en om bijscholingstrainingen te geven aan huidspecialisten, variërend van schoonheidstherapeuten tot esthetische artsen.

En:

Waar dien je je meer bewust van te zijn? Wat is specifiek belangrijk om te weten bij de behandeling van een donkere huid?
Dija: ‘Bij het behandelen van een donkere huid is het belangrijkste aspect om alert te blijven op de grotere kans op hyperpigmentatie, vooral als er sprake is van trauma of letsel aan de huid. Daarom is het ‘t beste om de behandelingen op te bouwen; van milde behandelingen naar sterkere behandelingen. Voorbereiding met hoogwaardige thuisverzorging is ook essentieel om ervoor te zorgen dat de huid in goede conditie is voordat er met behandelplannen wordt begonnen. Het is ook belangrijk om te begrijpen dat bepaalde aandoeningen, zoals rosacea, zich anders voordoen op donkere huidtinten. Daarom dien je als huidexpert te weten hoe verschillende aandoeningen eruit kunnen zien voordat je aannames maakt over waaraan een cliënt lijdt.’

Carol: ‘Het is vooral van belang dat je voorzichtig te werk gaat, omdat er een verhoogd risico is op complicaties. Te denken valt aan post inflammatoire hyperpigmentatie. Als er een ontsteking in de huid plaatsvindt, dan worden pigmentcellen geactiveerd. Hierdoor kan er na het doormaken van een ontsteking een donkere vlek achterblijven. Hoe langer het ontstekingsproces in de huid aanwezig is, des te moeilijker zo’n vlek verdwijnt. Daarnaast heeft een donkere huid meer fibroblasten in de dermis en wordt littekenweefsel sneller gevormd. Het is dan ook goed om bedacht te zijn op het ontwikkelen van littekens en specifiek op het ontwikkelen van een keloïd. Dit is een litteken dat buiten de wondranden treedt. Daarnaast presenteren bepaalde huidafwijkingen zich heel anders in een donkere huid. Bij een lichte huid treedt bijvoorbeeld roodheid op, terwijl bij een donkere huid een paarsblauwe of grijze gloed ontstaat. Vanwege het grote gehalte aan pigment in een donkere huid is een huidziekte zoals rosacea dus lastiger te herkennen.’

Dit is maar een heel klein stukje uit het volledige artikel. Mis het niet! Weet jij voldoende over het behandelen van de gekleurde huid?

Nog geen abonnee? Wordt dat dan nu nog en ontvang een mooi cadeau! KLIK HIER!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • Enid
  17 maart, 2022

  Het artikel spreek mij aan. Veel wist ik al. Ik ben zelf schoonheidsspecialist geworden, omdat toen geen enkel (blanke) schoonheidsspecialist wist hoe ze mijn donkere huid kon behandelen. Bijvoorbeeld verkeerde behandeling waardoor ik pigmentvlekken kreeg. Mijn leveranciers hebben nu meer verstand van en met goede producten waardoor ik mezelf behandeld met goede resultaten.

  • Moniek Robbe
   22 maart, 2022

   Wat goed om te horen en leuk dat je reageert. Het hele artikel verschijnt in vakmagazine De Beauty Professional en is nog veel uitgebreider. Maar het blijkt wel dat er in de branche nog wel meer aandacht aan mag worden gegeven, al gebeurt dat steeds meer.

Vorige
SKIN registratie nu ook zichtbaar in het AGB-register
SNEAK PEAK: Meer aandacht voor donkere huid in schoonheidsbranche

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord