HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Wat zijn cosmeceuticals? De wetenschap vertelt…

Cosmetica of cosmeceutical? Wat is een cosmeceutical precies volgens de wetenschap? Wij vonden een review/onderzoek van Amarendra Pandey (Vikram University), Gurpoonam K. Jatana en Sidharth Sonthalia (Skinnocence: The Skin Clinic), dat een en ander helder(der) maakt. Zij pakten meerdere wetenschappelijke onderzoeken bij elkaar om tot een conclusie te komen. De reden voor het onderzoek is duidelijk, want een echt duidelijke definitie van cosmeceuticals ontbreekt. De vraag is dan ook: is het Inmiddels vooral een marketingterm geworden of is een cosmeceutical beter dan cosmetica? Lees snel verder!

Over het onderzoek
De term ‘cosmeceutisch’ is altijd controversieel geweest, met het ontbreken van een goede definitie, het verschil met individuele cosmetische en farmaceutische middelen, het mechanisme, dermatologisch gebruik en regelgevingskwesties. Dit onderzoek heeft tot doel een geschikte definitie te geven van een steeds veranderend en steeds evoluerend woord dat in het verleden en ook nu in verschillende landen met andere maatstaven wordt gemeten voor opname in het gezondheidszorgsysteem. Dit onderzoek zal ook cosmeceuticals onderscheiden van cosmetica en medicijnen: het gebruik, algemene regelgevende aspecten en de rol van het interprofessionele team benadrukken bij het juiste gebruik van cosmeceuticals en bij het informeren van patiënten hierover.

Introductie
Cosmeceuticals hebben ongetwijfeld de sector voor persoonlijke verzorging over de hele wereld overgenomen. Ondanks de heersende verwarring over de definitie en reikwijdte, zou het niet overdreven zijn om te stellen dat bijna 30% tot 40% van het aantal recepten van dermatologen over de hele wereld uit een cosmeceuticals bestaat. De term werd in 1984 bedacht door Dr. Albert Kligman (dermatoloog) van de Universiteit van Pennsylvania en beschrijft een hybride categorie producten halverwege het spectrum van ‘cosmetica en farmaceutica’. Een cosmeceutisch middel wordt bij consensus aanvaard om een ‘farmaceutisch therapeutisch voordeel’ maar niet noodzakelijkerwijs een ‘biologisch therapeutisch voordeel’. Voor Dr. Kligman vertegenwoordigde cosmeceutical “een actueel preparaat dat wordt verkocht als een cosmetisch middel maar prestatiekenmerken heeft die een farmaceutische werking suggereren.” Hij bedacht deze term rond de cruciale tijd van Kligmans experimenten met de anti-verouderingseffecten van tretinoïne. De reikwijdte van cosmeceuticals is bijna exponentieel uitgebreid, bijvoorbeeld met de ontdekking van alfa-hydroxyzuren voor exfoliatie en huidverjonging, verschillende formuleringen van actuele vitamine C en een overvolle mand met antioxidanten, onder andere. De geschiktheid van de term ‘cosmeceutisch’ won meer terrein omdat het een nieuw soort cosmetische producten vertegenwoordigde, die effecten opleverden die verder gingen dan alleen cosmetische verbetering, maar niet in aanmerking kwamen voor een geneesmiddel of farmaceutisch middel.

Wie inlogt en verder leest heeft informatie van het complete onderzoek in het Nederlands. Het complete onderzoek in het Engels vind je hier: Volledig onderzoek (Eng)

Exclusief!

Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!

Verschil tussen cosmetica en cosmeceuticals

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

Posted on

De nieuwe (02 | 2024) editie van De Beauty Professional is in ...

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Posted on

Myrthe Feijen is een 36-jarige schoonheidsspecialist en de trotse eigenaresse van Blush ...

De layering techniek van bdr®

De layering techniek van bdr®

Posted on

De huid ontdoet zich elke dag van zo’n miljoen dode huidcellen. Verschillende ...

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Posted on

We zijn verheugd om onze nieuwe columnist van ons vakblad aan te ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Leren van vakgenoten: Sanne de Bruin – Sanne Huid & Voet verbetering
Wat zijn cosmeceuticals? De wetenschap vertelt…