HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Aminozuren en de collageenvezel (deel 3)

De basiskennis over aminozuren is in deel I en II gelegd. Nu is het dan eindelijk tijd voor: de collageenvezel. Waar bestaat een collageenvezel uit? Om dat te verduidelijken kun je onderstaande afbeelding bekijken die heel mooi weergeeft hoe een collageenvezel is opgebouwd. Tekst: Astrid Koole, Collageenkookboek

Collageen
We starten onderaan, bij de ‘Collagen fiber’. Al deze vezels samen, vormen het collageen in je huid en zorgen voor de stevigheid en veerkracht. Een zo’n vezel bestaat weer uit zogenaamde collageen fibrillen, die op hun beurt bestaan uit meerdere met elkaar verstrengelde ketens van hoofdzakelijk de aminozuren glycine, proline en hydroxyproline.

Voordat de vezel een vezel is…
De fibroblast combineert aminozuren om pro-collageen aan te maken. Dat pro-collageen wordt vervolgens uit de fibroblast naar de extracellulaire ruimte verplaatst. Pas daar worden de collageen vezels gevormd. Bij dit proces speelt onder meer vitamine C een belangrijk rol. Hierover heb je al meer kunnen lezen in de column ‘Vitamine C en de collageensynthese’.

Naast de eerder genoemde aminozuren glycine, proline en hydroxyproline waar de fibroblasten pro-collageen uit maken, zijn onder andere ook de aminozuren lysine en threonine belangrijk voor de productie. Het lichaam maakt deze aminozuren niet zelf aan, dus moeten we ze uit onze dagelijkse voeding halen. In deel 1 en deel 2 over aminozuren kun je lezen in welke voeding je deze aminozuren tegenkomt.
Ook de aminozuren arginine en glycine en glutamine zijn betrokken bij de collageensynthese. Glutamine stimuleert de collageensynthese door het conversieproces naar proline in de fibroblast. Je vindt glutamine in onder meer kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, kool en spirulina.

Het belang van voldoende toevoer van aminozuren
Met alle informatie uit de voorgaande columns, hoop ik dat het duidelijk is geworden dat niet alleen aminozuren belangrijk zijn voor de vorming van collageen. Maar dat ook vitaminen en mineralen een heel belangrijke rol spelen. Dit onderstreept nog eens de essentie van gevarieerde, gezonde voeding voor je gezondheid en een mooie, stevige huid.

Daarnaast is het natuurlijk wenselijk om de afbraak van collageen tegen te gaan. Dit kan met specifieke voeding, maar leefstijl en omgevingsfactoren zijn ook doorslaggevend in het succesvol tegengaan van de collageenafbraak. Hierover kun je meer lezen in het Collageenkookboek.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Mya 6.0 by VitaLease
Aminozuren en de collageenvezel (deel 3)