HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Geen massage bij reuma

Kinderreumatoloog Rebecca ten Cate is elke dag bezig om de zorg voor haar patiënten nog beter te maken. De Leidse hoogleraar Kindergeneeskunde, in het bijzonder kinderreumatologie, wil als arts op het juiste moment een optimale behandeling instellen. Zij doet onderzoek naar behandelmethoden en is blij met de laatste ontwikkelingen.

Rebecca: “Er is al veel bereikt. Van zogenaamd grof geschut naar precisie behandelingen.” Ook is zij blij met de toediening van medicijnen met micronaaldjes die het gebruik van de grovere en pijnlijkere injectienaalden kunnen gaan vervangen. Voor mensen met reuma is massage echter geen onderdeel van de aanpak, aldus de professor.

Wat is reuma?

Reuma is de paraplu waaronder veel verschillende aandoeningen vallen die invloed hebben op botten, spieren, gewrichten en pezen. Fibromyalgie valt er niet onder, maar massage zou voor deze aandoening mogelijk wel aanvullende waarde kunnen hebben. De hoogleraar: “Heb je reuma, dan zorgt deze auto-immuunziekte voor ontsteking in de gewrichten.” En: “Massage is geen onderdeel van de behandeling van reuma.”

Wanneer wel massage?

Fibromyalgie is de bekendste vorm van wekedelenreuma, maar valt niet onder een ‘echte’ reumatische aandoening. Want bij fibromyalgie treedt pijn op in de aanhechtingen van de pezen aan het bot. Volgens Rebecca wordt dat bijna altijd veroorzaakt door een disbalans in draaglast en draagkracht. Massage kan dan bijdragen om het spanningsniveau naar beneden te brengen. Meer informatie over reuma vind je onder andere op www.reumanederland.nl en www.lumc.nl/org/reumatologie. En in nummer 6 (2021) van je vakblad.

Tekst: Lizet van Triet / Op de foto: Rebecca ten Cate

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Eerste beursdag BeautyCube: ‘Persoonlijk contact en goede gesprekken’
Geen massage bij reuma