HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Care Cosmetics neemt het Belgische Consulta over

Zojuist kwam er een persbericht binnen met de kop: ‘Care Cosmetics en 3d investors consolideren Benelux beautydistributie door overname van Consulta’. De Nederlandse marktleider in de distributie van cosmeticaproducten, Care Cosmetics, heeft dus het Belgische Consulta overgenomen. De overname is het gevolg van een duidelijke Europese uitbreidingstrategie. In 2021 realiseerden beide bedrijven door het actieve management en een versnelde digitalisatie 15% groei, ondanks – maar ook dankzij – de coronapandemie. De transactie werd begeleid door Marktlink Fusies & Overnames.

Care Cosmetics, met vestigingen in Barendrecht en Maaseik, werd in 1996 opgericht door Duco Van Keimpema. Het bedrijf groeide snel uit tot de grootste toeleverancier van schoonheidsspecialisten in Nederland, met in de portefeuille zo’n 4.000 afzetkanalen waaronder voornamelijk schoonheidssalons, maar ook grotere retailbedrijven als DA, Douglas en Etos. Bekende door Care Cosmetics gedistribueerde merken zijn RoC, Annemarie Börlind, Guinot, Team Dr. Joseph en eigen merken Pascaud en Dermaprime.

Het Belgische Consulta werd in 1981 opgericht in Mechelen, eerst als producent van haarverwijderingsproducten en snel nadien als distributeur van cosmetica. In 2000 verwierf huidig CEO Marijn van Benthem 50% van de aandelen in Consulta, in 2011 volgde de resterende 50%. Tegenwoordig heeft Consulta zich toegelegd op de distributie van verzorgingsmerken en aanverwante artikelen voor schoonheidssalons, gespecialiseerde voetverzorgers, farmacie en parafarmacie. Met ruim 2.000 professionele klanten en bekende namen als Multipharma en Medimarket als afnemers is Consulta marktleider in België en Luxemburg.

Dankzij onder andere het actieve management en een versnelde digitalisatie realiseerden beide bedrijven, die circa 100 mensen te werk stellen, in het coronajaar 2021 ruim 15% omzetgroei, samen goed voor €25 miljoen.

“We waren al even op zoek naar een succesvolle partner die mee de schouders onder onze Europese groeiplannen kon zetten,” zegt Duco Van Keimpema. “Voor ons was al lang duidelijk dat Consulta hiervoor de juiste partner is. Marijn deelt onze Europese visie en de Consulta portefeuille is zeer complementair aan die van Care Cosmetics. Bovendien toonde Consulta, net zoals Care, de kracht tijdens de afgelopen coronaperiode. Beide organisaties waren in staat de bedreigingen het hoofd te bieden en nieuwe kansen, waaronder e-commerce, te benutten. Dit leidde tot sterke resultaten.”

“We kennen elkaar natuurlijk al langer,” vult Marijn van Benthem aan, “en dus wisten we ook van elkaar waar onze ambities lagen. Onze kennis ligt dicht bij die van Care Cosmetics, we zijn beiden marktleiders in onze regio en als je die dingen samenvoegt krijg je een enorm potentieel voor een gestage pan-Europese groei.”

“Het samensmelten is niet alleen voor onze bedrijven beter,” zegt van Benthem, “maar minstens evenzeer voor onze klanten als voor de merken die we distribueren. Grote spelers hebben immers meer middelen. Dat is handig voor de eerste groep en interessant voor de laatste, want met zo’n 6.000 professionele salons en praktijken als klant in de Benelux heb je internationaal natuurlijk wel wat te bieden.”

Na de overname blijft Marijn van Benthem aan boord als aandeelhouder en binnen het managementteam van het uitgebreide Care Cosmetics verantwoordelijk voor België en Luxemburg, om de continuïteit en verbeteringen voor de Consulta-klanten te waarborgen en de verdere groei vorm te geven. Care Cosmetics blijft ook na de overname van Consulta zoeken naar verdere expansiemogelijkheden. “Het is geen geheim dat Duitsland hoog op ons verlanglijstje staat,” zegt Duco Van Keimpema, “maar ook in België en Nederland staan er voor de komende maanden nog een paar overnames in de steigers.”

Care Cosmetics wordt sinds medio 2020 in zijn groei gesteund door de Belgische familiale Investeringsmaatschappij 3d investors, die eerder ook al investeerde in Studio 100. “Deze overname is een eerste en logische stap in de Europese expansie van Care Cosmetics,” zegt Investment Director Nicolas Sneyers van 3d investors. “Al vroeg in ons partnership met Duco werd duidelijk dat Consulta de geprefereerde partner was om de activiteiten in de België en Luxemburg te versterken. Gecombineerd vormen beide organisaties een nog sterkere distributiepartner die de hele Benelux-markt lokaal op maat bedient. Wij kijken dan ook erg uit naar de samenwerking met Marijn en ondersteunen als aandeelhouder uiteraard de verdere groei en internationalisatie van het bedrijf.”

Voor Filip Mariën, managing partner van Marktlink, bevestigt het nieuwe Nederlands-Belgische partnership een trend: “Hoewel het economisch vanzelfsprekend is dat Nederlandse en Belgische bedrijven samensmelten, stellen we vanuit Marktlink de laatste jaren een sterke groei vast met betrekking tot Benelux-deals. Deze worden onder meer gedreven door consolidatie, internationalisatie en digitalisatie. Dit Benelux platform dient verder als basis voor het uitbouwen van een Europese speler actief in de gespecialiseerde beautydistributie, met ruggensteun van de familiale langetermijn-investeerder 3d investors. We stellen vast dat 3d investors sinds de instap in Care Cosmetics, net als in de aanloop naar het partnership met Consulta, een grote toegevoegde waarde is gebleken, hetgeen in combinatie met het ondernemerschap van Duco en Marijn de solide basis legt om een referentiespeler te worden in Europa.“

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Posted on

Na een periode van intensief overleg met de Belastingdienst heeft Nathalia van ...

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Posted on

De vraag naar huidverbeterende cosmetica die de natuur respecteert, groeit gestaag. In ...

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Posted on

Op 16 maart staat het HUYD Congres weer voor de deur, met ...

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Posted on

Van 22 tot en met 24 maart 2024 vindt BEAUTY DÜSSELDORF plaats, ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
KIVH: Detoxen, zo doe je dat!
Care Cosmetics neemt het Belgische Consulta over