HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Column Yvonne van Spigt: Wat kanttekeningen bij het gebruik van Botox

Ik neem vandaag een risico met het gekozen onderwerp, omdat ik weet hoe gevoelig dit ligt. Laat ik vooropstellen dat iedereen zelf keuzes mag maken over zijn of haar eigen lichaam. Dat is ook niet de bedoeling van deze column. Maar ik vind wel dat je dan weloverwogen keuzes zou moeten maken.

Vandaar dit onderwerp.
Overal word je verteld dat Botox niet schadelijk is voor het lichaam, omdat deze neurotoxine geheel wordt afgebroken. Heb je jezelf wel eens afgevraagd hoe die afbraak in zijn werk gaat?

Om te beginnen is botulinum een neurotoxische stof, afkomstig van de bacterie Clostridium botulinum.
Het feit dat de stof een verlammend effect heeft op bepaalde spieren, laat al het neurotoxische effect zien. Bij normaal gebruik door een professional zal de schade voor het lichaam verwaarloosbaar zijn. Anders wordt het wanneer de lever niet optimaal werkt.

Het is belangrijk om je te beseffen dat alles wat je eet, drinkt, slikt, spuit, snuift en smeert uiteindelijk bij je lever terechtkomt. Ook bepaalde darmbacteriën (zoals die Clostridium) kunnen toxinen produceren die bij de lever terechtkomen. Dat noemen we endotoxemie. Al die stoffen tezamen bepalen hoe zwaar jouw lever het te verduren heeft.

Hoe werkt die ontgifting dan?
De lever heeft een aantal detoxificatiefases, waarmee toxische substanties wateroplosbaar worden gemaakt en vervolgens uitgescheiden. Daarvoor heb je specifieke vitaminen, mineralen en plantenstoffen nodig. Hoe meer toxinen je binnenkrijgt, hoe harder die lever moet werken.

Alleen heeft niet iedereen dezelfde levercapaciteit. Dat hangt af je genetische aanleg, maar ook van wat je eet en drinkt, de hoeveelheid medicijnen die je gebruikt en de hoeveelheid stress die je te verwerken hebt.

Stel je voor dat je in een periode veel stress hebt, slecht eet, te veel alcohol drinkt en ook nog veel Paracetamol slikt? Zou je lever dan even goed werken als in een periode waarin dat niet het geval was? Nee, dat is helder. Zou je lever in zo’n periode dan ook nog extra toxinen kunnen verwerken?

Je herkent een verminderde leverwerking aan vermoeidheid en aan die donkere kringen onder de ogen, als je lever het echt zwaar krijgt kan ook je oogwit wat gelig worden

Wie Botox wil gebruiken, doet er goed aan om verder heel goed voor zichzelf te zorgen. Geen alcohol en drugs en vooral heel gezond en volwaardig eten is het advies.

Dan heb ik echter nog wel een tip: Voor baby’s en (kleine) kinderen is de mimiek van de moeder essentieel om het gezicht van de moeder te kunnen lezen. Baby’s ontwikkelen zich emotioneel door middel van spiegelneuronen, zij spiegelen de gezichtsuitdrukking van de volwassenen en leren daardoor wat veilig is en wat niet. Zorg er als jonge moeder daarom voor dat jouw gezichtsuitdrukkingen nog wel te lezen zijn na zo’n behandeling.

Wil je meer columns van Yvonne van Spigt lezen? Klik dan hier en neem een abonnement op De Beauty Professional. Dit artikel is gepubliceerd in editie 2024 | 03.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • Sandra Jacobs Mink
    5 april, 2024

    Duidelijk en helder geschreven artikel. Complimenten. Maak je keuzes altijd weloverwogen en met de juiste informatie, actie en reactie. Dit is het moraal van het verhaal.

Vorige
The 21st century massage experience
Column Yvonne van Spigt: Wat kanttekeningen bij het gebruik van Botox

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord