De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) heeft op maandag 7 oktober 2024 het Meldpunt Cosmetische Zorg geopend om meer zicht te krijgen op misstanden binnen de cosmetische zorg. Consumenten die huidschade hebben opgelopen na een cosmetische behandeling kunnen sindsdien bij het meldpunt een melding maken.
Meldpunt voor huidschade na cosmetische behandelingen
Consumenten kunnen een melding maken wanneer er schade is ontstaan na behandelingen zoals IPL- en laserapparatuur, LED (en andere technieken zoals ultrasound, plasma of radiofrequentie), chemische peelings of microneedling. Ook zorgverleners met patiënten die elders huidschade hebben opgelopen, maar geen melding durven maken, kunnen dit nu anoniem doorgeven via het meldpunt.
Regelgeving rondom licht- en laserbehandelingen
In Nederland zijn medische handelingen zoals injecties en operaties wettelijk geregeld, en is vastgelegd wie deze behandelingen mogen uitvoeren. Voor behandelingen met licht-, laser- en verwante technieken is deze regelgeving nog niet van kracht. Momenteel worden er weinig meldingen gedaan bij het Landelijk Meldpunt Zorg van de IGJ, terwijl de NVH regelmatig schrijnende voorbeelden ontvangt van misstanden. Dit varieert van huidbeschadiging tot afpersing door malafide praktijken die patiënten onder druk zetten om geen melding te maken. Vaak is ook onduidelijk wie de behandelaar was of of deze voldoende geschoold was.
NVH wil veilige cosmetische zorg en betere wetgeving
De beroepsgroepen binnen de cosmetische zorg werken al langer aan veilige en verantwoorde behandelingen, maar de wetgeving blijft achter. De meldingen via het meldpunt ondersteunen de noodzakelijke stappen om deze behandelingen te reguleren binnen de Wet BIG, zodat duidelijk wordt wie wel en niet bevoegd is om licht- en laserbehandelingen uit te voeren.
“De NVH vindt dat de veiligheid en kwaliteit van de consument gewaarborgd moeten worden in de wet- en regelgeving. Met wettelijke borging kunnen consumenten beter beschermd worden tegen ongeschoolde en ondeskundige behandelaars, en kan de IGJ als toezichthouder optreden,” aldus Monique van Bekkum, directeur NVH.
Wat vind jij?