HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Hormonale veranderingen en zweetgeur: Wat gebeurt er in je lichaam?

Linda Bot, founder van Loveli: “Net als in de puberteit gaan je hormonen door een rollercoaster tijdens de overgang of zwangerschap. Die hormonen kunnen er dus ook voor zorgen dat je op de gekste momenten van de dag ineens die vervelende zweetgeur ruikt. Waar je echt niet op zit te wachten. Probeer het maar eens weg te wassen. Bijna niet te doen met die zweetgeur!

Twee Typen Zweetklieren
Normaal gesproken wordt zweet geproduceerd door je eccriene zweetklieren, wat helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur en het afvoeren van afvalstoffen. Dit zweet is meestal dun en geurloos totdat het in contact komt met bacteriën op je huid, wat dan meestal nog wel te verdragen is.

Naast de eccriene zweetklieren zijn er de apocriene zweetklieren, die worden beïnvloed door hormonen. Hun exacte functie is niet zo duidelijk als die van de eccriene zweetklieren. Het heeft mogelijk een communicatiefunctie vanuit de oertijd, toen we nog niet zo goed met woorden waren.
Het zweet dat ze produceren is niet zo geurloos als je ‘normale’ zweet, is dikker en bevat meer vetzuren. De bacteriën op je huid gedijen goed op deze vetzuren en veroorzaken aanzienlijk meer geur. Deze apocriene zweetklieren bevinden zich op plaatsen met meer lichaamshaargroei, zoals de oksels en de liezen, wat helaas betekent dat de geur langer aanhoudt.

Wat Gebeurt er in je Lichaam?
Gedurende je leven verandert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam voortdurend. Wanneer het niveau van oestrogeen hoog is, voel je je goed en in controle. Stress is minder van belang en je bent blij en energiek. Echter, op verschillende momenten in je leven daalt het oestrogeenniveau aanzienlijk, en juist deze snelle daling veroorzaakt overmatig zweten en die ongewenste zweetgeur.

Wanneer je oestrogeenniveau daalt, ervaar je niet alleen stress, maar ook de hypothalamus raakt in de war en denkt dat je lichaam oververhit raakt. Dit resulteert in een verhoogde zweetproductie om af te koelen. Een plotselinge daling van oestrogeen in je lichaam leidt dus op twee manieren tot onaangename zweetgeuren.

Stress
De apocriene zweetklieren worden gestimuleerd door de hormonen cortisol en adrenaline. Wanneer je stress ervaart, geven adrenaline en cortisol een signaal aan de apocriene zweetklieren om dit onaangename zweet te produceren. Deze klieren worden geactiveerd bij verrassing, angst, boosheid en stress. Hoe sterker de emotie, des te heviger de lichamelijke reactie.

Puberteit
De puberteit markeert het begin van de hormonale veranderingen. Tijdens deze fase beginnen de apocriene zweetklieren te functioneren. In de kindertijd is zweetgeur zelden merkbaar, maar dit verandert drastisch tijdens de puberteit. Wat het nog erger maakt, is dat deze zweetklieren reageren op emoties. Dus juist als je merkt dat je ruikt, ervaar je stress, wat de situatie alleen maar verergert. Pubers zijn bekend met emotionele schommelingen.

Cyclus
Gedurende je cyclus verandert de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam voortdurend. Tijdens de ovulatie is je oestrogeenniveau op zijn hoogtepunt, maar als je eitje niet wordt bevrucht, daalt het snel en bereikt het een dieptepunt vlak voor je menstruatie. Deze snelle daling van oestrogeen veroorzaakt extra zweet en onaangename zweetgeuren.

Je lichaamstemperatuur stijgt tijdens de ovulatie, tot het moment dat je ongesteld wordt. Je zweet sneller in deze twee weken dan in de andere weken van je cyclus. Je reageert dan eerder op een hogere temperatuur en je zweet sneller als je gaat sporten.

De geur van je zweet verandert. Tijdens je eisprong ruikt je zweet zelfs extra aantrekkelijk voor het andere geslacht. Maar na je eisprong verandert dat weer, vooral in de week voordat je ongesteld moet worden.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap ervaar je mogelijk een toename in zweten, wat kan worden toegeschreven aan het extra gewicht dat je draagt en een verhoogde bloedstroom in je lichaam. Je zweetklieren werken overuren om je lichaamstemperatuur te reguleren, zelfs wanneer anderen zich kleden voor de kou. Dit kan gepaard gaan met opvliegers, zweterigheid en een algemene toename in zweetproductie, allemaal als gevolg van zwangerschapshormonen.

Na de geboorte van je baby daalt het oestrogeenniveau in je lichaam sterk, wat leidt tot emotionele gevoelens en overmatig zweten. Bij een daling van oestrogeen, raak je het gevoel van controle kwijt en ga je overmatig transpireren. En daarmee ruik je meer naar zweet dan ooit.

De Overgang
Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, maar deze daling is niet constant. Het is een fluctuerende daling wanneer je lichaam probeert oestrogeen aan te maken. Deze schommelingen leiden tot overmatig zweten, omdat de hypothalamus in je brein per ongeluk denkt dat je lichaam oververhit raakt.

Oestrogeen is een belangrijke boodschapper voor de hypothalamus, het deel van je brein dat onder andere de temperatuur van je lichaam regelt. Bij een daling van het oestrogeenniveau denkt je hypothalamus per ongeluk dat je lichaam oververhit raakt. En om te koelen gaat je lichaam extra zweet produceren. Hello opvliegers!

Maar het zijn vooral de psychische effecten van de overgang die zorgen voor die penetrante zweetgeur. De hormonale schommelingen zorgen ervoor dat de balans tussen parasympatische en het sympathische zenuwstelsel wordt verstoord. En dat voel je als stress. Of prikkelbaarheid. Of een huilbui. Of een paniekaanval.

Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgen de adrenaline en cortisol ervoor dat de apocriene zweetklieren een seintje krijgen om dat vervelende zweet te produceren.

Wat Kun Je Doen Tegen Zweetgeur?
Als je last hebt van onaangename zweetgeuren, denk je wellicht als eerste aan het verhogen van de hoeveelheid deodorant die je gebruikt. Hoewel dit enigszins kan helpen, zijn conventionele deodoranten ontwikkeld om normaal zweet tegen te gaan.

Normale deodoranten bevatten vaak een combinatie van aluminium en parfum. Aluminium blokkeert de zweetklieren, waardoor zweet de huid niet meer kan bereiken

Geloof het of niet, maar je lichaam zweet om een goede reden. Het blokkeren van je zweetklieren met aluminium is verre van natuurlijk. Laten we dat complexe onderwerp even terzijde schuiven. In eenvoudige bewoordingen zijn reguliere deodoranten bedoeld om zweet te blokkeren en gewoon zweetgeur te maskeren. Maar als je last hebt van hormoonzweet, is het verstandig om te kiezen voor zuiveringszout en zinkoxide.

Zuiveringszout en zinkoxide
Zinkoxide is een krachtig middel tegen hormoonzweet. Zink is een essentieel mineraal voor ons lichaam. Een tekort aan zink kan zelfs lichaamsgeur veroorzaken omdat het de afvoer van afvalstoffen in ons lichaam verstoort. Zink is van vitaal belang voor een gezond lichaam en is aanwezig in bijna alle multivitaminen.

Op je huid blijkt zink een uitstekende verdediging te bieden tegen zweetgeur, vooral tegen zweet dat wordt geproduceerd door de apocriene zweetklieren. Dit zweet bevat meer vetzuren, en zinkoxide zet deze vetzuren om in geurloze zouten voordat bacteriën hun schadelijke werk kunnen doen.

Dubbel zo sterk
Wat zink echter dubbel zo effectief maakt in de strijd tegen zweetgeurtjes, is dat het tegelijkertijd antibacterieel werkt. Dit betekent dat er sowieso minder bacteriën op je huid aanwezig zijn die zweetgeur kunnen veroorzaken.

Zinkoxide kan ook perfect worden gecombineerd met zuiveringszout (natriumbicarbonaat), nog een natuurlijk middel tegen zweet. Het is een uitstekend alternatief als je aluminium in je deodorant wilt vermijden.

Zowel natriumbicarbonaat als zinkoxide blokkeren je zweetklieren niet. Je zult nog steeds zweet produceren, wat essentieel is voor de lichaamsprocessen, maar de geur wordt al voorkomen voordat het zweet je huid bereikt.

Als je zinkoxide combineert met natriumbicarbonaat, profiteer je bovendien van bescherming tegen huidirritaties. Zinkoxide kan zelfs helpen bij het herstellen van de huid.

Deodorant die je door de overgang helpt
Je lichaam zweet niet voor niets; dit proces wil je niet verstoren. Gelukkig kun je wel iets doen aan die ongewenste geur. Probeer bijvoorbeeld de Loveli Power of Zen deodorant. Deze deodorant heeft een heerlijke geur van roos en lavendel. Niet alleen ruikt het geweldig, de etherische oliën van geranium en lavendel zijn ook heel rustgevend, wat je vast wel kunt gebruiken in deze pittige tijden.

Op zoek naar natuurlijke deodorantopties? Ontdek het Loveli Power of Zen-assortiment voor een frisse en gezonde huid! Loveli is verkrijgbaar via Loveli.care of een van de ruim 700 verkooppunten.

Wij van de redactie hebben de deodorant getest en laten testen

Review van onze tieners
Loveli deodorant is een echte game-changer! Die natuurlijke geuren zijn gewoon super, en ze maken je de hele dag fris en zelfverzekerd. Het beste is dat Loveli geen nare spullen bevat, dus het is helemaal chill voor de gevoelige huid. Deze deodorant is nu een must in mijn daily grind vanwege de lange-lasting frisheid en de goede vibes voor je huid. Echt, als je als tiener op zoek bent naar een toffe, betrouwbare deodorant, dan is Loveli een aanrader!

Review van een vrouw in de overgang
Loveli is een zegen voor vrouwen in de overgang! De verkwikkende, natuurlijke geuren bieden een welkome verlichting in deze fase van het leven. Wat echt het verschil maakt, is de effectieve werking tegen opvliegers en zweet, waardoor je je de hele dag fris en comfortabel voelt. Bovendien waardeer ik de natuurlijke ingrediënten, omdat mijn huid nu gevoeliger is. Loveli is nu onmisbaar in mijn dagelijkse routine en een loyale metgezel tijdens de overgang. Het geeft zelfvertrouwen en welzijn op een moment dat dat het meest nodig is. Een absolute aanrader!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Comments
 • diane
  27 oktober, 2023

  Ik wil het heel graag uittesten en indien goed bevonden, reclame over maken bij onze huidexperten. Ook zelf verkopen in ons instituut.

  • Linda van de Brink
   16 november, 2023

   Beste Diane,
   Maureen van Loveli zal contact met je opnemen.


15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Chi Congres 2024

Chi Congres 2024

Posted on

Een dag vol interessante sprekers, workshops en aromabeleving Op 30 november 2024 viert ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Posted on

De exclusieve high-end vakbeurs voor beauty professionals zal gehouden worden op 2, ...

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

Posted on

Zoals we eigenlijk wel hadden verwacht mogen schoonheidsspecialisten die zorgen verlenen die ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
De nieuwe editie van Massage Magazine morgen op de mat
Hormonale veranderingen en zweetgeur: Wat gebeurt er in je lichaam?