HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS-, NAGEL- EN MASSAGEBRANCHE.

IGJ: “Hyaluronpen en mesogun alleen onder verantwoordelijkheid van een arts”

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd beschouwt de handelingen die verricht worden met een mesogun en hyaluronpen als een injectie, en daarmee als een voorbehouden handeling. Dat geldt ook voor apparaten die een vergelijkbare techniek gebruiken. Dat betekent dat deze apparaten alleen onder verantwoordelijkheid van een arts gebruikt mogen worden. De inspectie trekt deze conclusie naar aanleiding van een RIVM-onderzoek naar deze apparaten. Het RIVM onderzocht de risico’s en de precieze werking.

In de wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG) staan alleen handelingen omschreven die voorbehouden zijn aan artsen dan wel andere zorgverleners met een BIG geregistreerd beroep. Een voorbeeld hiervan is injecteren. Er staat niets in de wet BIG over het gebruik van specifieke apparaten. De eerste types hyaluronpen en mesogun spoten de vloeistof oppervlakkig in. Maar intussen zijn er ook van dit soort apparaten die dieper de huid indringen. Er ontstond daardoor ook discussie in het veld over het gebruik van deze apparaten.

De inspectie bezocht het afgelopen jaar 18 schoonheidssalons. Daarbij zag de inspectie geen grote misstanden. Er is wel ruimte voor verbetering. Dan gaat het vooral over randvoorwaarden voor goede zorg, zoals het vastleggen van protocollen en het opstellen van een klachtenregeling. Veel bezochte schoonheidssalons waren niet op de hoogte van de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen Zorg en dat zij daar aan moeten voldoen.

De individuele rapporten van de bezoeken aan de schoonheidssalons zijn al gepubliceerd en te vinden op toezichtdocumenten.igj.nl met de zoektermen als beauty of schoonheidssalon. De inspectie heeft daarnaast een overkoepelend beeld gepubliceerd. De bevindingen zijn hieronder te downloaden:

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Congres 19 september ’22: The Future of Beauty
IGJ: “Hyaluronpen en mesogun alleen onder verantwoordelijkheid van een arts”