HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Eczeem? Stop met citrusvruchten en aspirine

‘U kunt maar beter stoppen met citrusvruchten eten en neem ook maar geen aspirine meer’. Dit zijn de adviezen die mijn oma kreeg  toen ze zo oud was als ik, dat is 60 jaar geleden. Toen wist deze arts al dat mijn oma’s eczeem verergerde door de salicylzuur sinaasappelen en de veelgebruikte pijnstillers destijds. Wat wist deze arts, die inmiddels niet meer leeft, wat jij wellicht nóg niet weet? In deze column vertel ik je er meer over.
Auteur: Mw. MSc. S.M. (Samantha) Jordaans diëtiste en voedingswetenschapper/-epidemioloog Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Salicylaat, ofwel salicylzuur, is het meest bekend als de werkzame stof in aspirine en in huidverzorgingsproducten, zoals exfolianten. Het is ook een plantenhormoon dat aanwezig is in de meeste soorten fruit, waaronder dus citrusvruchten, maar ook allerlei soorten groenten en specerijen. Bij een negatieve reactie op het consumeren van salicylaat is er meestal geen sprake van een allargie, maar van een salicylaatintolerantie genoemd. Dit komt doordat het immuunsysteem waarschijnlijk niet betrokken is bij deze reactie.

Intolerantie versus allergie
Wat de arts, die mijn oma behandelde wist, werd later bewezen in wetenschappelijk onderzoek. In een experiment dat is uitgevoerd in 2006 was 52 procent van de 110 eczeempatiënten salicylaat-intolerant. Dit resultaat was gebaseerd op de reactie van de deelnemers op een eliminatiedieet en het opnieuw toedienen van orale salicylaat. Bovendien is bekend dat salicylaatintolerantie vaak gepaard gaat met astma, wat vaak voorkomt bij eczeempatiënten. Het is ook algemeen bekend dat aspirine bij ongeveer 20 tot 30 procent van de patiënten met chronische urticaria (netelroos) de symptomen van deze ziekte kan verergeren. Patiënten met de diagnose urticaria hebben baat bij het volgen van een salicylaatarm dieet. Waarschijnlijk had de arts in de praktijk ervaren dat het vermijden van salicylaat bij gevoelige mensen ook kon bijdragen aan minder eczeemklachten.

Ondanks deze kennis is er nog niet veel wetenschappelijk bewijs voor salicylaat als trigger voor opflakkeringen van eczeem. Wel is er een overvloed aan anekdotisch bewijs, gebaseerd op verhalen van patiënten, commentaren, blogposts, boekrecensies enzovoort. Desalniettemin is het wetenschappelijke bewijs te zwak en is er geen richtlijn voor het inzetten van een salicylaatarm dieet om eczeemsymptomen te beperken. De kwaliteit van de aanbevelingen in de anekdotische bronnen zijn ook twijfelachtig vanwege de beperkte expertise van de auteurs. Het salicylaatarme dieet kan ook leiden tot tal van problemen bij kinderen, zoals voedingstekorten, voedselaversie en eetstoornissen.

Nieuwe opleiding ‘Voeding en eczeem’
Behandel je iemand met eczeem, adviseer dan niet zomaar om te stoppen met citrusvruchten. Het zit in veel producten en niet iedereen met eczeem is er mogelijk gevoelig voor. De voedseltrigger voor eczeem en wat iemand wel of niet kan eten is heel individueel bepaald. Hoe weet je nu of iemand wel gevoelig is voor de stof en hoe kun je iemand het beste uitleggen wat te doen, zonder eventuele andere negatieve gevolgen? In de nieuwe opleiding ‘Voeding en eczeem’[1]  van het KIVH wordt dit haarfijn uitgelegd. Op 1 november start de opleiding, maar je kunt je nu alvast aanmelden. Als je je nu aanmeldt krijg je €100,- korting!*
* Geldig tot 31 augustus 2023Meer leren met €100,- korting

Het KIVH is dé autoriteit op het gebied van voeding en de huid. Wij zijn niet zomaar een opleider, we zijn dé professionals die jou werkelijk alles kunnen leren over voeding en de huid. Wij zijn helemaal gericht op de rol van voeding bij specifieke huidindicaties. Wil jij gedegen voedingsadvies geven aan jouw klanten? Dan volg je dé opleiding[1]  bij het KIVH. Je komt dan in contact met onze gespecialiseerde diëtisten voor ondersteuning bij complexe casussen. Hierdoor kun je jouw klanten écht helpen met voedingsadvies voor blijvend zichtbaar resultaat. Een mooier visitekaartje kun je niet krijgen. Én je trekt meer klanten aan na het volgen van onze specialisaties. Je profileert je breder en wij verwijzen mensen met huidklachten naar jou door. 

De online opleiding ‘Voeding en eczeem[2]  is de enige opleiding waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij het inzetten van voedingsadvies bij eczeem. Een volledige en unieke opleiding die gebaseerd is op wetenschappelijke en vooral gedegen onderzoek. De opleiding wordt ingediend bij SKIN en wordt versterkt in de vorm van duidelijke video’s en opdrachten. Meer informatie vind je via DEZE LINK. 

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen  voor ons aanbod.


Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.

Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht door diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH is geheel onafhankelijk en biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen  en een kennisbank , draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram  voor meer gratis content.


Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
Fortify – Hoofdhuid én haar behandeling in één
KIVH: Eczeem? Stop met citrusvruchten en aspirine

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord