HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Vitamine B3 effectief bij acne?

Vitamine B3 lijkt acne te verbeteren wanneer het oraal wordt ingenomen of plaatselijk wordt aangebracht. Dit komt naar voren in klinisch onderzoek. Maar hoe hard is de orale toepassing van de vitamine bewezen bij acne? Moet je dit nu alsbeauty professional structureel inzetten als onderdeel van de behandeling? En aan welke doseringen moet je dan denken? In deze column vertellen we je wat wij hebben gevonden in de literatuur. Lees je mee?

Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Vitamine B3, ook wel niacine, is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en de aanmaak van vetzuren, die onder andere belangrijk zijn voor de huidbarrière. Niacine kan aanwezig zijn als nicotinezuur of nicotinamide. Niacine komt van nature voor in vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen.Een tekort aan niacine kan leiden tot pellagra. Dat is een ziekte waar je huidaandoeningen, diarree en dementie van kunt krijgen. De kans op een tekort is echter heelklein. Bij te veel nicotinezuur, via hoog gedoseerde supplementen kan, bloedvatverwijding ontstaan (afrader bij rosacea). Nicotinamide heeft geen bloedvat verwijdend effect. Echter, als iemand langdurig zeer hoge doseringen van nicotinamide gebruikt, kan er schade aan de lever en ogen ontstaan. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 ligt tussen de 15 en 19 mg/dag voor volwassen mannen en tussen de 12 en 14 mg/dag voor volwassen vrouwen.

Vitamine B3 supplementen en acne

Eén klinische studie toont aan dat het tweemaal daags aanbrengen van een gel met 4 procent niacinamidegedurende 8 weken even effectief is als het antibioticum clindamycine bij acne. Het gaat om het verminderen van het aantal acneletsels en de ernst van de acne. De niacinamide-gel lijkt effectiever te zijn bij patiënten met een vette huid dan bij patiënten met een niet-vette huid. Uit een ander klinisch onderzoek blijkt ook dat ongeveer 82 procent van de volwassen en adolescente patiënten met acne, die een combinatieproduct met niacinamide gebruiken, na 4 weken een verbeterd uiterlijk ervaren. En weer andere wetenschappers tonenaan dat 84 procent van de volwassen en adolescente patiënten met acne, die dagelijks niacinamide innemen via supplementen, ook vonden dat hun huid na 4 weken was verbeterd. 

Hoe werk vitamine B3?

Onderzoekers suggereren dat vitamine B3 mogelijk effectief is vanwege de anti-inflammatoire effecten en omdat het de talgproductie afremt. Het speelt dus in op twee van de oorzakelijke factoren van acne. Echter, meer onderzoeken naar het daadwerkelijke mechanisme is nodig om dit te bevestigen. Bovendien staat het onderzoek dat is gedaan naar supplementen bij acne nog in de kinderschoenen en is het tot nu toe erg onbetrouwbaar. Hoewel het aannemelijk lijkt dat orale niacinamide bijdraagt aan een rustige huid, zaten er meer ingrediënten in de in het onderzoek gebruikte supplementen, waar onder zink. We weten dus niet of het effect toe te wijzen is aan niacine, zink, een ander ingrediënt of een combinatie daarvan. 

Voeding met vitamine B3

Op de vraag of je als beauty professional supplementen met vitamine B3 aan moet raden bij acne patiënten kunnen we dus nog geen duidelijk antwoord op geven. Dat supplementen mogelijk (tijdelijk) nodig zijn bij acne, daar kunnen we ons wel in vinden. Denk aan foliumzuursuppletie, ofwel vitamine B11 of B9, bij jonge vrouwen die langdurig de pil hebben gebruikt en een tekort hebben. Hierover schreven we eerder DEZE COLUMN. Maar voor het inzetten van niacinesupplementen is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Bovendien moet er gekeken worden naar de voedingsinname van de persoon in kwestie; eet deze genoeg voedingsmiddelen met vitamine B3?

Werk samen voor de beste inzichten

Daarbij moet je weten wat veilige doseringen en goed opneembare vormen zijn, alvorens je adviseert om supplementen met vitamine B3 te gebruiken, als aanvulling op de voeding. Hiervoor kun je het beste samenwerken met een voedingsdeskundige, zoals een diëtist. Ook kun je zelf een opleiding volgen over voeding, suppletie en acne. In onze specialisatie leer je niet alleen wat de wetenschappelijke studies aantonen over de rol van voeding bij de aandoening. Ook vertellen we je precies hoe je alle kennis praktisch kunt toepassen. Én je komt één op één in contact met ons diëtistenteam voor casussen in jouw kliniek, praktijk of salon. Een expert op het gebied van voeding en de huid wordt je pas echt als met andere experts samenwerkt om tot (nog) betere inzichten te komen. Wij helpen je graag!

Volg niet zomaar een opleiding!

Wil je meer weten over vitamine B3 en de huid? In de opleiding ‘Voeding en de huid’ van het KIVH leer je er alles over. Je leert over een uitgebalanceerd voedingspatroon en hoe je jouw klanten kunt voorzien van praktische voedingsadviezen. Ook vertellen we je welke supplementen veilig zijn en wat juist mogelijke risico’s zijn. Voedingsadvies hoort een vast onderdeel te zijn van huidbehandelingen, maar je moet wel goed weten hoe. 

Het KIVH is dé autoriteit op het gebied van voeding en de huid. Wij zijn niet zomaar een opleider, we zijn dé professionals die jou werkelijk alles kunnen leren over voeding en de huid. Wij zijn helemaal gericht op de rol van voeding bij specifieke huidindicaties. Wil jij gedegen voedingsadvies geven aan jouw klanten? Dan volg je dé opleiding bij het KIVH. Je komt dan in contact met onze gespecialiseerde diëtisten voor ondersteuning bij complexe casussen. Hierdoor kun je jouw klanten écht helpen met voedingsadvies voor blijvend zichtbaar resultaat. Een mooier visitekaartje kun je niet krijgen. Én je trekt meer klanten aan na het volgen van onze specialisaties. Je profileert je breder en wij verwijzen mensen met huidklachten naar jou door.  

De online opleiding ‘Voeding en de huid’ is de enige opleiding waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij het inzetten van voedings-, suppletie- en leefstijladvies bij diverse doelgroepen, waaronder zwangere vrouwen. Een volledige en unieke opleiding die gebaseerd is op wetenschappelijke en vooral gedegen onderzoeken. De opleiding is geaccrediteerd voor huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten en wordt versterkt in de vorm van duidelijke video’s waarin onze diëtisten voedingswetenschapper je meenemen in de wetenschap en deze vertaalt naar een handig stappenplan die jij direct kunt inzetten in de praktijk. Aanmelden kan via DEZE LINK.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt. 

Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen. 

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagramvoor meer gratis content.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
“Let’s make the body a happy home” by Linda Dool
KIVH: Vitamine B3 effectief bij acne?

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord