HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Pilgebruik verhoogt risico op tekorten aan nutriënten

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat het gebruik van de combinatiepil mogelijk leidt tot een tekort in foliumzuur en magnesium. Twee nutriënten die juist belangrijk zijn voor vrouwen, zeker rondom de vruchtbare periode. Je denkt nu misschien: ‘Wat heeft dit met de huid te maken?’ Dat leggen we je graag uit in deze column. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Volgens de NHG richtlijnen zou de combinatiepil (hormonale anticonceptie) acne gunstig kunnen beïnvloeden. Veel dames krijgen de pil dan ook voorgeschreven. Wat niet in de NHG richtlijnen staat is dat er bij gebruik van medicatie, zoals de combinatiepil, ook aandacht nodig is voor de voedingsstatus. Sterker nog, er staat helemaal niets beschreven over voeding, terwijl een adequate voedingsstatus de basis vormt voor een gezond lichaam.

Dat er bij de standaard richtlijnen voor acnebehandelingen geen aandacht is voor voeding vinden wij schrikbarend, omdat de invloed van voeding bij acne wel degelijk is bewezen. Oké, heel harde bewijzen zijn er niet altijd en er zijn nog steeds geen grootschalige betrouwbare interventiestudies gedaan naar de rol van voeding bij acne. Maar waarom wachten met aandacht besteden aan voeding, tot er tekorten worden geconstateerd? We hebben simpelweg de juiste nuance en expertise nodig.

Meer spinazie en noten
Wij helpen daar graag bij. Dus laten we direct starten met een korte les. De rol van voeding bij acne is tweezijdig:

1️) Voeding kan acne bij gevoelige mensen triggeren, lees hier meer.
2) Reguliere behandelingen kunnen invloed hebben op de voedingsstatus.

Zo heeft het ook medicijn isotretinoïne mogelijk invloed op de voedingsstatus, namelijk op de vitamine B12- en foliumzuurwaarden in het lichaam. Genoeg reden om aandacht te besteden aan een volwaardig voedingspatroon rondom deze behandelingen als je het ons vraagt.

Kortom, er zou meer voorlichting gegeven moeten worden over de risico’s op de voedingsstatus tijdens het slikken van de pil en andere medicamenteuze behandelingen bij acne. Schoonheidsspecialisten en andere beauty professionals komen dagelijks in contact met cliënten die last hebben van acne en daarvoor worden behandeld. Hoe waardevol zou het zijn als jij een steentje kunt bijdragen aan het gezonder maken van jouw cliënten? Dit kan al door ze te wijzen op de risico’s en ze te adviseren wat vaker spinazie en noten te eten om voldoende foliumzuur en magnesium binnen te krijgen.

Het KIVH geeft op 27 september 2021 in de ochtend ook een presentatie tijdens HET zoomevent van 2021: ‘Boost jouw ondernemerskills en vakkennis’. Be there! Schrijf je vandaag nog in. Er zijn nog plekken vrij!

Meer weten?
Wil je nu meer weten over de risico’s van huidige acnebehandelingen op de voedingsstatus? En wil je meer weten over voeding en suppletie als onderdeel van de acnebehandeling voor het hoogst haalbare resultaat? We vertellen er graag alles over in de online opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’ die vanaf de zomer dagelijks start. De opleiding is geaccrediteerd met 19 punten voor schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten. Aanmelden kan via deze link.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.

Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen. Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Posted on

Na een periode van intensief overleg met de Belastingdienst heeft Nathalia van ...

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Posted on

De vraag naar huidverbeterende cosmetica die de natuur respecteert, groeit gestaag. In ...

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Posted on

Op 16 maart staat het HUYD Congres weer voor de deur, met ...

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Posted on

Van 22 tot en met 24 maart 2024 vindt BEAUTY DÜSSELDORF plaats, ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
De week van… Jolanda de Keyzer van Beautysalon Jolanda
KIVH: Pilgebruik verhoogt risico op tekorten aan nutriënten