HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Leren van vakgenoten by Nicolle Wieme – Natural Beauty

Een succesvolle vakvrouw die al meer dan 25 jaar in het vak zit en al heel wat heeft meegemaakt, dat is Nicolle Wieme, eigenaresse van schoonheidsinstituut Natural Beauty in Sluis. Ze werkt momenteel alleen, maar heeft in het verleden meerdere vestigingen gehad, professionals opgeleid, professionals in dienst gehad en met jonge professionals samengewerkt. Ze heeft een flinke lijst aan afgeronde opleidingen en is nog altijd super gedreven. Ze heeft zich zelfs ingeschreven voor de Beauty Award. “Inmiddels ben ik 58 jaar oud, maar nog altijd geïnspireerd door de nieuwe ontwikkelingen in het beautyvak.” Haar salon is een begrip in de regio, ze was in 2000 nog Nederlands Kampioen Visagie en binnenkort starten er in de salon opnames voor een programma voor SBS6. Lees snel verder en leer van en over deze vakvrouw.

Wanneer ben je jouw salon gestart en waarom?
“Ik kwam noodgedwongen door bekkeninstabiliteit in een rolstoel terecht. Daarom heb ik het beroep schoonheidsverzorging gekozen, want dit beroep kon ik vanuit thuis en vanuit mijn rolstoel uitoefenen. Ook de verzorging van de mens trok mij erg aan. Ik had al een medische achtergrond, want als jong meisje werkte ik in de zorg. Uit het niets ben ik begonnen aan mijn opleidingen, met alle risico’s van dien. Door mijn positieve kracht en doorzettingsvermogen heb ik bewezen dat ik niet bij de pakken neer ging zitten, maar altijd ben blijven doorgaan. Dit heeft mij gemaakt tot waar ik nu sta in het leven.”

“In april 1996 opende ik voor het eerst de deuren van mijn salon in Oostburg. De eerste jaren waren direct succesvol en mijn bedrijf groeide uit tot een gerenommeerd instituut in de regio. Dus al snel opende ik in het jaar 2000 een tweede locatie in Sluis. Hier heb ik met veel plezier met personeel samengewerkt. In 2008 heb ik de keuze gemaakt om mijn schoonheidsinstituut te verhuren aan jonge ondernemers. Ze kregen op deze manier ook de kans om hun eigen bedrijf op te starten in mijn schoonheidsinstituut. We deelden de kosten en kennis gezamenlijk en de bedrijfskosten werden op deze manier ondersteund. In 2014 besloot ik om een bedrijfspand en woonhuis te laten bouwen in Sluis en toch weer kleiner te gaan, waardoor ik nog meer kwaliteit kon leveren aan mijn klanten. De twee zaken daarnaast zijn verkocht en ik ben momenteel weer alleen werkzaam in mijn salon.”

Welke opleiding(en) heb je gedaan? En wat is jouw specialisatie?
“Aan opleidingen geen gebrek. In 1996 deed ik de opleiding schoonheidsverzorging en heb ik bij Babor en Deynique trainingen gevolgd. Ook behaalde ik het AOV diploma. Product- en verkooptrainingen ben ik altijd blijven volgen. En in 1997 behaalde ik ook de opleiding tot visagist en het Mendi Body Art diploma. Ik ging door en in 1998 kwam daar het permanent make-up diploma bij met ook camouflage en medische achtergronden van permanent make-up. Ook behaalde ik in de jaren erna de specialisaties Blend, elektrische ontharing en acne. Ik heb diverse hygiëne cursussen gevolgd en behaalde in 2008 nog het diploma Allround schoonheidsspecialiste niveau MBO4.” En daar bleef het niet bij. Ook diverse cursussen bij onder andere Hydropeptide, Laviesage en een opleiding bij Imed Batout volgde. “En in 2011 deed ik de basisopleiding dermatologie schoonheidsspecialisten, in 2012 de vervolgopleiding hiervan. In 2013 behaalde ik nog het certificaat Transformeren skinmaster voor huidtherapie. Uiteraard volg ik altijd de nascholingen bij ANBOS en nog altijd vele trainingen bij mijn merken. Zoals eerder gezegd ben ik nog altijd geïnspireerd door alle nieuwe ontwikkelingen en blijf ik dus ook mezelf ontwikkelen.”

Waarvoor kan een klant bij jou in de salon terecht? En wat is/zijn de meest geboekte behandeling(en)? “Bij mij kunnen ze terecht voor de huidverjonging, anti-aging behandelingen en huidverbeteringstechnieken. Deze laatste is op dit moment ook wel de topper in de zaak. Vooral de acne behandelingen, omdat deze op medische indicatie worden gegeven. Maar ik doe ook veel ontharingsbehandelingen, zowel elektrische en laser ontharing (ook op medische indicatie), permanente make-up en visagie behandelingen.

Wat vind jij het leukste aan het ‘ondernemen’ / het hebben van een eigen salon? “De vrijheid in mijn vak. Voor mij staat persoonlijke en individuele benadering van mijn klant voorop. Met passie en liefde geef ik mijn klanten de perfecte verzorging van hun huid. Hiernaast ben ik ook een luisterend oor voor de klant, zodat een klant volledig ontspannen mijn schoonheidsinstituut verlaat.

Wat heb jij gedaan tijdens de lockdown?
“In beginfase van de corona lockdown heb ik een onderhoud gehad met de burgemeester die mijn kracht bewonderde dat ik niet stil lag met mijn schoonheidsinstituut. Naast het werken terug aan het bed in de zorg of in de prikstraat kreeg ik toestemming van de burgemeester om de medische behandelingen wel te kunnen blijven doen in mijn bedrijf. De mensen die de behandeling vergoed kregen van de zorgverzekeraar hoefden zich geen zorgen te maken.
Daarnaast heb ik behandelplannen opgesteld voor mijn klanten en hun bevoorraad aan huis met producten. Ook heb ik ze regelmatig op de hoogte gebracht van productvernieuwingen.”

Wat doe jij om bij te blijven in jouw vak?
“Zoals jullie hebben kunnen zien, ben ik altijd bezig met scholing en nieuwe ontwikkelingen. Ik lees mijn vakbladen en hou sterk contact met mijn collega’s in het land. Ik volg de nieuwste ontwikkelingen digitaal en bespreek ze met collega’s. Ik ging naar vakbeurzen in het buitenland, maar op dit moment gaat dit helaas niet.

Wat is/zijn jouw favoriete merk(en) en waarom?
“Ik hou van natuurlijke producten en ooit ben ik begonnen met Deynique op basis van Aloë Vera. En Remy-laure wat op de moor is gericht. Ook Dokter scramming heb ik gehad. Later ben ik verder gaan ontwikkelen en kwam ik Hydropeptide tegen, wat geweldige resultaten heeft als je het over anti-aging hebt. De verschillende soorten Peptides werken in de diepere huidlagen en je bereikt er geweldige resultaten mee. Ook de vitamine C die erin zit heeft een verbeterde werking in de huidlagen.

Wat maakt jouw salon uniek? “Mijn bedrijf is kleinschalig en ik werk met hoogwaardige producten en technieken. De persoonlijke begeleiding van de klant en huid staat bij mij voorop. Vroeger werkte ik met een groot team, maar nu heb ik gekozen voor de kleinschaligheid waarbij ik mijn klanten de volledige aandacht kan bieden. Ze komen tenslotte voor mijn behandelingen en mij als persoon. Er is geen tweede Nicolle die zo bourgondisch de klanten in de watten legt met een glaasje Cava of koffie met een Amarreto. Dit is een bindende factor waar mijn klanten graag voor terugkomen in combinatie met de behandeling en de resultaten. Dit zegt ook iets over mijn manier van werken. Vele klanten leggen het liefste aan het eind van het jaar hun afspraken vast voor komende jaar.”

Wat doe jij om nieuwe klanten binnen te halen?
“Ik vind het fijn om wat voor anderen te mogen betekenen in hun leven. Met diverse acties ondersteun ik de plaatselijke verenigingen en sponsor ik waar het nodig is. Tijdens de Corona, toen ik wel met mijn bedrijf deels open mocht en de horeca niet, heb ik cadeaubonnen gekocht bij de lokale ondernemers en mijn klanten na de behandeling een cadeaubon uit de schaal cadeau gegeven. De klant blij en de ondernemer blij. Dit heeft een wisselwerking. Tevens heb ik ook in die tijd handverzorging gegeven in de bejaardentehuizen. Ik ben heel actief op Instragram en facebook met acties. Kortom, de naam Nicolle Wieme of Natural Beauty is een begrip in onze streek. Regelmatig sta ik met artikelen in de krant of tijdschriften. Daarnaast werk ik mee aan een tv programma van SBS6 dat in het voorjaar van kracht gaat. De eerste opnames zijn op 5 februari in mijn bedrijf.”

Heb je een webshop?
“Nee, ik heb geen webshop. Ik vind het nog altijd belangrijk dat mijn klanten naar mijn bedrijf komen. En die zijn trouw in het kopen omdat ze een klantenkaart hebben waardoor ze genieten van kortingen.”

Ben je aangesloten bij ANBOS? Waarom wel/niet?
“Van het eerste moment ben ik aangesloten bij de Anbos. Deels omdat ik op deze manier scherp blijft en op de hoogte wordt gehouden wat er in ons vak veranderd. Ze komen voor je op als er iets speelt (zie nu met Corona). Het is voor mijn klanten een herkenning dat ik een goed gespecialiseerd bedrijf ben en het heeft toch een bepaalde uitstraling. Natuurlijk was ook de aansluiting voor de zorgverzekeraars van belang.”

Ok

Ben jij ingeschreven in het SKIN-register? En wat vind je van het initiatief?
“Dat heb ik vanaf het eerst moment gedaan. Ik vind het weer een stukje kwaliteit wat je kan laten zien aan je klant. Ze zien dat ik serieus met het vak bezig ben. Het geeft tenslotte vertrouwen aan je klanten dat ze in goede handen zijn.”

Wat is de grootste blunder die je ooit begaan hebt in de salon?
“In mijn leerling periode moest ik een masker aanmaken met bepaalde verhoudingen. Ik vond dat er teveel poeder in zat, dus deed ik er nog water bij…
Mijn klant was een man. Hij had alle vertrouwen in mij.
Maar het masker was zo dun en stijfde niet op. Het liep tot achter zn oren. Help! dacht ik.. Dus heb ik met een föhn op het masker gezeten, zodat het nog hard werd en ik het gemakkelijk kon verwijderen. Wat hebben we gelachen achteraf!”

Wat is het hoogtepunt geweest in jouw carrière?
“Toen ik Nederlands Kampioen Visagie werd in het jaar 2000 en later ging meewerken bij de shows van Miss Nederland en Miss Universe en voor verschillende tv-programma’s. Mijn eerste wedstijd was in 1997 en ook daar won ik mijn eerste prijs in Bruidsmake-up. Hierdoor kreeg ik veel naamsbekendheid in mijn streek en kreeg ik ook weer nieuwe klanten in mijn instituut.”

Hoe zie jij de toekomst van de beautybranche? Zie je onzekerheden? Zo ja welke? En welke kansen zie jij nog?
“Ik zie geen onzekerheden. Als je maar blijft bijscholen in jouw vakgebied en bij blijft op allerlei andere gebieden. Het is een geweldig vak met veel mogelijkheden en dit gaat nooit verloren. Zolang mijn klanten hun afspraken nog voor een heel jaar boeken zit ik nog niet zonder werk. Ik hou van mijn vak.”

Hoe zie jij de toekomst van jouzelf en jouw salon? Wat zijn je doelen en hoe ga je die realiseren?
“Mijn plannen zijn om in de toekomst te blijven vernieuwen en te investeren in mezelf en in mijn bedrijf. Op dit moment ben ik nog niet klaar met mijn bedrijf. Het is nog veel te leuk om de verzorging te kunnen geven aan mijn klanten, mijn kennis te kunnen delen met collega’s en met mijn uitstraling naar de buitenwereld te laten zien wat ons vak inhoud omdat ik zo ontzettend trots ben op mijn vak. Ik ga jonge schoonheidsspecialisten met raad en daad bijstaan en ondersteuning geven bij de opstart van hun bedrijf. Daarnaast ga ik weer voor tv werken en omdat ik aan de Beauty Award mee doe, heb ik al deels een boek geschreven. En deze wil ik verder schrijven om een biografie te schrijven waarom ik zo ben blijven staan in mijn bedrijf met alle up-downs.”

Wat is de beste tip die je ooit hebt gekregen met betrekking tot jouw salon/ondernemen in de beautybranche? “Ga nooit in discussie als er wat voordoet met een klant, zet je eigen trots opzij. Geef de klant het gevoel dat je het begrijpt en zoek naar een gepaste oplossing. En laat het los. We zijn niet allemaal perfect. Zo ga ik al meer dat 25 jaar te werk.”

Is er nog iets anders wat je met vakcollega’s zou willen delen?
“Ik sta altijd open om alles te delen en te sparren.”

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Comments
  • Marielle Vriens- Jacobs
    13 januari, 2022

    Wat een leuk artikel over deze succesvolle zakenvrouw. Nicole haar gedrevenheid en doorzettingsvermogen stimuleert om je schouders er onder te zetten en open te blijven staan voor de beauty branche in breedste zin! Heel veel succes Nicole en ik kijk uit naar de uitzending op SBS. Groetjes Marielle Vriens- Jacobs Schoonheidssalon Zensitive

  • Marleen
    15 januari, 2022

    Nicole is een vakvrouw, door haar behandeling is mijn dochter door de moeilijke periode van acne gekomen en heeft ze nu een prachtige huid zonder oneffenheden.

Vorige
VIDEO: Masterclass Charlotte Meindersma – Charlottes Law & Fine Prints
Leren van vakgenoten by Nicolle Wieme – Natural Beauty

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord