HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

UPDATE: Belgische vakgenoten moeten deuren opnieuw 4 weken sluiten!

Gisteravond plaatsten we nog: Moeten onze Belgische vakgenoten opnieuw de deuren sluiten?? En zojuist is dan bekend geworden dat de deuren vanaf aanstaande zaterdag open moeten. Dat nieuws is bevestigd door meerdere websites waaronder de website HNL.be.

Het volgende bericht staat op die website:

LIVE. Ons land last ‘paaspauze’ van vier weken in: “Gekozen voor korte pijn”

Het Overlegcomité heeft beslist dat kappers en niet-essentiële contactberoepen opnieuw de deuren moeten sluiten. Een bezoek aan niet-essentiële winkels kan enkel op afspraak. Op de kleuterklassen na gaan ook de scholen volgende week dicht, al gaan de examens van volgende week wél nog door. De buitenbubbel gaat weer van tien naar vier personen. Het verbod op niet-essentiële reizen blijft gelden. Verplaatsingen binnen België blijven wel mogelijk. Er komt ook geen verscherping van de avondklok. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog. www.hnl.be

Ook BNdestem.nl bevestigd het bericht:

Coronamaatregelen België aangescherpt: kappers en andere contactberoepen opnieuw dicht, scholen sluiten week eerder

De coronacijfers in België stijgen snel. En dat zorgt ervoor dat onze zuiderburen te maken gaan krijgen met aangescherpte coronamaatregelen. Zo moeten kappers en andere contactberoepen opnieuw dicht en mogen niet-essentiële winkels alleen nog maar op afspraak bezocht worden. Verdere berichtgeving: www.bndestem.be

HET BERICHT DAT WIJ GISTERAVOND PLAATSTEN INCLUSIEF DE BRIEF VAN BESKO AAN DE OVERHEID VIND JE HIERONDER!

Er wordt in België gespeculeerd over een nieuwe lockdown. Nederland kreeg te horen dat de huidige maatregelen verlengd worden tot 20 april, maar van opnieuw sluiten van contactberoepen is geen sprake. In België is dat dus nog niet zo zeker… Brancheorganisatie BESKO stuurde alvast een brief naar de overheid. Lees deze brief hier en wat vertelt het nieuws momenteel?

Ook in Nederland wordt over de Belgische toestand bericht. Zo meldt de nieuwswebsite www.nu.nl het volgende:

België moet weer in lockdown om het snel om zich heen grijpende coronavirus weer te beteugelen, vinden deskundigen. Ze wijzen erop dat het land er sinds de tweede golf in oktober niet zo beroerd voor stond. Vooral de laatste dagen was er sprake van een forse oplaaiing van het virus. “De cijfers zijn nu van dezelfde orde als die we gezien hebben bij de start van de tweede golf”, zegt viroloog Steven Van Gucht van het Crisiscentrum. In heel 2021 was er geen dag dat zo veel mensen met COVID-19 in het ziekenhuis belandden als afgelopen zaterdag. “Als België zo doorgaat, liggen over drie weken weer duizend coronapatiënten op de intensive care. Het virus weert zich als een duivel in een wijwatervat, met de hete adem van het vaccin in zijn nek. Maatregelen aanscherpen lijkt me aangewezen”, zegt Van Gucht. “Het lijkt me nu toch beter om drastisch te zijn.”

Ook bekende en gezaghebbende collega’s als Marc Van Ranst en Geert Molenberghs, die beiden ook de regering van advies dienen, dringen daarop aan. De ministers die over de coronamaatregelen gaan, vervroegen wegens het slechte nieuws hun periodieke crisisberaad en komen nog deze week bijeen. Over wélke maatregelen is ook nog discussie. De winkels en kappers en andere contactberoepen zouden weer dicht kunnen gaan, opperen experts. Ook onnodig reizen binnen België zou weer verboden kunnen worden. Sommige deskundigen kijken zelfs naar de scholen, die tot dusver tegen elke prijs open moesten blijven.

Brancheorganisatie BESKO is meteen voor haar leden in de pen geklommen. In een nieuwsbrief laten zij weten: “Opnieuw een sluiting van onze sector? Een korte maar krachtige lockdown? Dit zijn de onrustwekkende berichten die in de pers verschijnen. Als sector stuurden wij alvast een brief naar het kabinet van de minister waarin wij onze bezorgdheden uiten over de mogelijke sluiting van de niet-medische contactberoepen. We dringen er dan ook op aan om ons de cijfers te bezorgen die aantonen dat de besmettingen te wijten zijn aan de heropening van de beautysector zoals gespeculeerd in de pers.”

De brief:

Geachte heer/mevrouw,
Zoals iedereen zijn we ongerust over de berichten van de virologen die we momenteel lezen en horen in de media. We kunnen vaststellen dat de cijfers van besmettingen stijgen. Alleen is het moeilijk te begrijpen dat er gesproken wordt over cijfers in de sectoren van de niet-medische contactberoepen en dat niemand deze cijfers te zien krijgt.

Als sectororganisatie van de schoonheidsspecialisten, die amper drie weken terug open zijn, kunnen we alleen maar vaststellen dat de klanten tevreden zijn en dat de schoonheidsspecialisten alles op een veilige manier organiseren. We krijgen geen berichten van besmettingen in de instituten of onder de werknemers waarnaar de virologen verwijzen. Deze tegenstrijdigheden maken het moeilijk een mogelijke sluiting te verantwoorden aan onze professionals.

We dringen er dan ook op aan om cijfers te bekomen, die aantonen dat de besmettingen te wijten zijn aan de heropening van de niet-medische-contactberoepen. We zijn heel ongerust over mogelijke cijfers die circuleren maar waar wij geen inzage in hebben. We dringen aan op beslissingen die genomen dienen te worden in belang van de veiligheid van de klant en natuurlijk de beautyprofessional zelf. Alleen dienen deze beslissingen gefundeerd te zijn en moeten argumenten eerlijk zijn en mogen noch de bevolking en noch onze klanten niet misleid worden. Eerlijk gezegd hebben we het gevoel dat onze sector misbruikt wordt en de argumenten die we binnen krijgen van onze leden tonen dit aan. Waarom zoveel negativiteit onder de virologen over de niet-medische contactberoepen. Onze sector heeft enorm veel investeringen gedaan en werkt bijzonder hygiënisch. Nergens zijn de regels zo strikt en worden ze zo effectief toegepast als in onze sector.

Daarnaast wordt een verplichte sluiting niet rechtlijnig doorgetrokken. Dermatologen die werken met schoonheidsspecialisten konden, in een periode dat de schoonheidsspecialisten verplicht gesloten waren, gelijkaardige behandelingen wel blijven uitvoeren.
Drogisterijen, apothekers, … konden blijven “met advies” verzorgingsproducten verkopen en de
schoonheidsspecialisten konden enkel collect & go gebruiken. Als de niet-medische contactberoepen dan zo’n belangrijke groep voor besmettingen zijn waarom werden ze dan niet prioritair gevaccineerd?

Ik wil afsluiten met de reactie die ik deze week nog kreeg van een beautyprofessional. Door in de lockdown verplicht gesloten te blijven en niet achter de schermen te werken ben ik heel wat klanten verloren. Na een verplichte sluiting van 6 maanden het afgelopen jaar kan ik het me niet meer permitteren om opnieuw volledig te sluiten want ik kan geen klanten meer verliezen en zie mij genoodzaakt niet te strikt met een mogelijke sluiting om te gaan. Dit willen we als sector ten stelligste vermijden en blijven dan ook pleiten voor een veilige gecontroleerde manier van werken in onze sector.

Hoop

We kunnen ons allemaal voorstellen hoe het voor onze Belgische vakgenoten moet zijn. Laten we hopen dat het allemaal alleen maar speculaties zijn. In België zijn ze 4 maanden dicht geweest en inmiddels weer 3 weken open, laten we dat ook vooral zo houden. Een hart onder de riem: wij hopen echt dat jullie open mogen blijven en zullen voor jullie duimen!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • monique
    25 maart, 2021

    Ik vind het in en in triest dat de schoonheids- en kappersbranche weer worden getroffen door onjuiste gegevens. Deze branche is zo bezig met de hygiëne en het opvolgen van de adviezen welke niet in o.a. de supermarkten zijn! De ondernemers worden weer hard getroffen ondanks hun goede en professionele inzet! Het is absoluut niet terecht! Dat er meer Covid19 positieve testen zijn komt natuurlijk doordat er veel meer testen worden afgenomen en vooral nu ook in de groep van 0 tot 27. Wat mij het meeste stoort is dat ook al ben je positief getest je niet altijd ernstig ziek bent. Vaak is het een verkoudheid, beetje lamlendig welke ook met een gewone griep is. Vervelend voor degene die er wel erg ziek van worden en moeten worden opgenomen maar dit zijn vaak al mensen met overgewicht en onderliggend lijden. Waarom niet kenbaar maken hoe jij je immuunsysteem beter kan laten werken?! Het is al vaak genoeg bewezen dat het belangrijk is om extra zink en vitamine d en c te gebruiken en nog meer! Nergens lees je dit ! Waarom eigenlijk niet?! Het zal me niet verbazen als Nederland ook met een 3e Lock Down komt.

Vorige
VIDEO: 3 vragen aan Tom Sebastian. Klanten opvoeden of afscheid nemen?
UPDATE: Belgische vakgenoten moeten deuren opnieuw 4 weken sluiten!

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord