HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Sneak peak: Lipoedeem, wat is het en hoe te handelen?

In de komende editie van De Beauty Professional vind je twee uitgebreide artikelen over Lipoedeem: een van de patiëntenorganisatie en interviews met andere experts in de branche. Maar liefst 11 procent van de Nederlandse vrouwen heeft last van lipoedeem; een aandoening die steeds meer bekend staat als ‘het pijnlijk vetsyndroom’. Grote kans dus dat je wel eens een klant op de stoel krijgt die hiermee kampt. Het is handig dat je de aandoening herkent, zodat je weet wat je wel en niet mag behandelen en of je klant beter een behandelend arts kan bezoeken.

Mensen met lipoedeem hebben vaak dikke, zware billen, benen, heupen en armen en een heel smalle taille. Ook is er vaak sprake van meer dan twee kledingmaten verschil tussen het boven- en het onderlichaam. Het gezegde ‘ieder pondje gaat door het mondje’ is een misvatting bij mensen met lipoedeem; het teveel aan vet op de aangedane plekken komt in eerste instantie níét door teveel eten.

Wat is lipoedeem?
Bij lipoedeem is er een ongelijkmatige verdeling van vetweefsel, dat niet wordt beïnvloed door sporten of gewichtsvermindering. Heel simpel gezegd: de vetcellen nemen makkelijk in volume toe maar verbranden nauwelijks vet, waardoor ze niet kleiner worden bij gewichtsverlies. Je kunt het vergelijken met een kapot ventieltje in een vetcel. Het vet kan er wel in, maar er niet meer uit. Het vetweefsel neemt in volume toe, meestal in de armen en benen, en is bobbelig en stug van structuur. Deze vetcellen verdwijnen niet bij afvallen of door andere externe invloeden. Mensen met lipoedeem ontwikkelen geregeld eetstoornissen; ze durven bijna niet meer te eten, omdat het lijkt of ze al dik worden van lucht. Ook kunnen ze obesitas ontwikkelen, omdat ze tóch al ‘dik’ zijn.

Late diagnose 
De diagnose lipoedeem wordt vaak pas laat gesteld, doordat deze vorm van dik zijn meestal niet wordt onderscheiden van dik zijn door overgewicht. Die laatste zorgt voor een veel gelijkmatigere verdeling van vet. Bij lipoedeem zit het vet onder de huid rond een deel van de armen, benen of heupen en billen en dat zorgt voor die extra dikke vetophopingen soms bovenop de heupen, tussen de benen, naast de knieën of boven de ellebogen. Vetafzettingen op de onderbenen eindigen abrupt boven de knobbels van de enkel. De voeten en enkels zijn niet aangedaan, waardoor je een scherpe rand ziet. Het lijkt alsof er boeien rond de enkels hebben gezeten waarboven de benen zijn gezwollen. Eenzelfde beeld zie je bij de armen waar de vetafzettingen doorlopen tot aan de polsen, met daaronder zichtbaar slanke handen. Er is bij lipoedeem dus juist geen sprake van dikke enkels en voeten of polsen en handen. 

Hoe herken je lipoedeem? Hoe ontstaat het nu eigenlijk? En wat kun je voor jouw klanten betekenen? Dat lees je in de augustus editie van De Beauty Professional! Nog geen abonnement? Klik dan hier: www.beauty-pro.nl/abonnement

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
Slapen het lijkt zo vanzelfsprekend
Sneak peak: Lipoedeem, wat is het en hoe te handelen?