HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Stresshormonen en de huid by Ralph Moorman

Dat chronische stress huidveroudering kan versnellen zal waarschijnlijk niet nieuw voor je zijn, maar wat hierbij de rol van hormonen is wellicht wel. Het stress hormoon of eigenlijk anti-stress hormoon bij uitstek dat de huid kan beïnvloeden is cortisol. Cortisol heeft twee belangrijke functies die invloed hebben op onze huid. Zo remt cortisol ten eerste ontstekingen, wat vooral gunstig is voor onze huid. Ten tweede kan cortisol ook eiwitten afbreken, om deze om te zetten in suikers en energie die bij stress hard nodig kunnen zijn. Deze functie kan dus weer minder positief uitpakken. Misschien heb je wel eens cortisonen crème moeten gebruiken bij huidklachten. In feite is dit hetzelfde als cortisol, namelijk het remt de ontsteking, maar het maakt de huid ook dunner door eiwitafbraak. Bij langdurig sporten zoals duursporten kan de cortisolaanmaak ook urenlang verhoogt zijn. Dit is bij extreme duursport dan vaak ook zichtbaar in het gezicht aan versnelde veroudering en rimpelvorming. Bij chronische stressbelasting kan de cortisol soms jarenlang verhoogd blijven, totdat het systeem overbelast wordt en je in een burnout of ‘bijnieruitputting’ terecht komt. In dat geval krijgt cortisol vaak juist een onderfunctie waardoor ontstekingen opvlammen. Hoe vaak zie je niet dat mensen bij een burn-out ineens gordelroos, netelroos of zelfs psoriasis krijgen doordat cortisol de ontstekingen onvoldoende onderdrukt. Met andere woorden, korte stress en uitdagingen zijn prima, chronische stress dient te worden vermeden als je een mooie huid wilt behouden. Hieronder noem ik een aantal tips:

  • Voorkom of verhelp chronische stress. Soms kun je zelf al een heel eind komen door jezelf de vraag te stellen: Wat vreet energie, en wat levert energie op? Door hier de juiste keuzes in te maken kan de stress al flink verminderen. Als je merkt dat je extra hulp nodig hebt, dan kun je de hulp van een stress- en burn-out-coach inschakelen.
  • Let op met extreme duursport. Vaak kun je je conditie al op een zeer
    hoog peil krijgen met efficiënte korte intervaltrainingen, zonder dat je urenlang je cortisol aan het opjagen bent.
  • Let op met voedselovergevoeligheden. Ook voedselovergevoeligheden kunnen je cortisol niveau omhoog stuwen.
  • Zorg voor een stabiele bloedsuiker. Bij bloedsuikerdips wordt er (onnodig) cortisol aangemaakt om de bloedsuiker te verhogen.

Ir. Ralph Moorman is gezondheidscoach. Tijdens zijn studie levensmiddelentechnologie aan de Wageningen University leerde hij veel over voeding en vervolgens specialiseerde hij zich in de link tussen voeding en hormonen. Dit resulteerde in 2009 in zijn bestseller ‘De hormoonfactor’. Later gevolgd door het vrouwenboek ‘Hormoonbalans’ en het mannenboek ‘De testofactor’.
www.dehormoonfactor.nl / www.ralphmoorman.nl


Deze salonchat stond in De Beauty Professional editie 8-2023. Gemist? 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
Nieuwe showroomhouder in The BeautyCube- REVIDERM
Stresshormonen en de huid by Ralph Moorman

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord