HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Vergoede behandelingen blijven aanbieden? Dan gaat er wel wat veranderen…

Voor verzekeraar CZ is een inschrijving bij een brancheorganisatie als ANBOS of Huidprofessional per 1 januari 2023 niet meer genoeg om gespecialiseerde behandelingen (acne, camouflage en ontharing) vergoed te krijgen. Vanaf 1 januari 2023 stelt CZ het verplicht aangesloten te zijn bij het SKIN register. De vraag is nu: gaan er meer verzekeraars volgen de komende tijd? En wat betekent dat voor jou als schoonheidsspecialist? Wat er op dit moment bekend is willen we in dit artikel alvast met jullie delen. Wat en of er nog iets gaat veranderen kunnen wij momenteel nog niet zeggen. Maar we houden jullie op de hoogte.

Zorgverzekeraar CZ vergoedt per 1 januari 2023 alleen gespecialiseerde behandelingen als de specialist is ingeschreven bij het SKIN Register. Volgen er meerdere verzekeraars…?

Welk lidmaatschap voor jou?

Als alle verzekeraars bekend hebben gemaakt wat de eventuele nieuwe polisvoorwaarden worden, zullen we voor jullie de scenario’s op een rijtje zetten. Zodat je straks op basis van prijs/kwaliteit een afweging kan maken wat voor lidmaatschap bij welke organisatie past bij jou. Uiteraard is dit artikel van toepassing op schoonheidsspecialisten met geregistreerde specialisaties die hiervoor een AGB-code hebben, zodat klanten hun behandeling bij de verzekering vergoed kunnen krijgen.

Wat als iedere verzekeraar besluit over te stappen naar SKIN?

Wat als alle verzekeraars overgaan op dezelfde voorwaarden als CZ? Dan betekent dat, dat iedereen die vergoede behandelingen aan wil kunnen bieden zich moeten inschrijven in het SKIN Register. En dat vraagt natuurlijk wel wat van jou als specialist. Want dan ben je verplicht om punten te behalen om je inschrijving te behouden. De vraag is dan ook, of je gebruikmaakt van overige diensten van de brancheorganisaties of niet. Zover is het nu nog niet. Maar voor verzekeraar CZ is het een duidelijke voorwaarde per 1 januari.

Op de website van CZ is het volgende te lezen

Omdat acnebehandelingen, camouflagetherapie en ontharing onder de aanvullende verzekering van het CZ zorgverzekeringsbedrijf vallen, hoeft u als schoonheidsspecialist of huidtherapeut geen contract af te sluiten.

Wijzigingen per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de voorwaarden voor schoonheidsspecialisten om in aanmerking te komen voor vergoeding. Als schoonheidsspecialist dient u per 1 januari 2023 ingeschreven te staan in het SKIN-register. Lidmaatschap van een bracheorganisatie (waaronder ANBOS) is niet meer voldoende.
CZ heeft deze wijziging doorgevoerd om de kwaliteit van zorg voor onze verzekerden te borgen. Als zorgverzekeraar zijn wij altijd op zoek naar de beste kwaliteit van zorg voor onze verzekerden. Voor de borging van kwaliteit van zorg werken wij samen met onafhankelijke kwaliteitsregisters van de beroepsgroepen. Registratie in kwaliteitsregisters zorgt ervoor dat zorgverleners hun kennis en vaardigheden op peil houden en dat overzichtelijk is welke zorgverleners voldoen aan de kwaliteitseisen van de betreffende beroepsgroep. SKIN is een kwaliteitsregister voor alle schoonheidsspecialisten in Nederland en biedt kwaliteitsregistratie op individueel niveau van de schoonheidsprofessional. Zo kunnen zij aantonen dat ze hun kennis en vaardigheden op peil houden en dat ze via een bepaalde kwaliteitsstandaard werken.

Reactie ANBOS

De afgelopen week hebben ANBOS-leden met geregistreerde specialisaties een mail ontvangen. Daarin staat onder andere dat er een verplichting komt vanuit verzekeraar CZ je aan te sluiten bij het SKIN Register. Veel schoonheidsspecialisten klopten bij ons aan met de mededeling dat ANBOS een aansluiting bij het SKIN Register verplicht stelde. Maar dat ligt toch anders.

ANBOS vertelt:

“Het is altijd zo dat verzekeraars tegen het einde van het jaar de vergoedingen bekendmaken. Nu zijn we door CZ iets eerder op de hoogte gebracht van de wijzigingen die gaan komen. Maar het zat er wel een beetje aan te komen. We hebben niet voor niets het initiatief genomen. De kwaliteitseisen voor verzekeraars worden steeds hoger. We snappen dat het voor veel leden een stap is. Zij hebben jarenlang betaald voor hun registraties. Daaruit hebben we wel een potje met geld wat we willen gebruiken om onze leden een korting aan te bieden op het SKIN Register. De hoogte van deze korting weten we momenteel nog niet.”

Uit de ANBOS nieuwsbrief

In het bericht dat ANBOS naar haar leden heeft gestuurd staat aangegeven dat dit nieuwsbericht vanuit CZ vooral gevolgen heeft voor gespecialiseerde leden. Ze schrijven: ‘Het registreren van de specialisaties is een deel van wat we als ANBOS doen. Deze sectiebijdrage gebruiken we onder andere voor het ontwikkelen van de richtsnoeren voor specialisaties, het delen van relevante informatie in nieuwsbrieven, het verzorgen van ledenactiviteiten om gespecialiseerde collega’s te ontmoeten, en het lobbyen bij de overheid (denk aan de IPL/laser discussie). Daarnaast gaat een deel van de sectiebijdrage naar het registreren van specialisaties.’ “Met die reden helpen we onze leden dan ook graag te voldoen aan de nieuwe kwaliteitseisen die worden gesteld door onder andere CZ.” Meer info: www.anbos.nl

Reactie Brancheorganisatie De Huidprofessional

Ook hebben wij contact opgenomen met Gea de Haan, voorzitter van brancheorganisatie De Huidprofessional. “Ik kan er momenteel nog geen zinnig woord over zeggen. Het klopt dat CZ de polisvoorwaarden heeft aangepast, maar begin november hebben wij nog een gesprek met CZ hierover.” Ook heeft Gea contact met de andere verzekeraars om zo snel als mogelijk duidelijkheid te verkrijgen. Zij vindt het niet wenselijk dat verplicht gesteld word je aan te sluiten bij het SKIN Register. Meer info: www.dehuidprofessional.nl

Reactie Zorg voor ZZP

We hebben ook nog even contact opgenomen met Priscilla Traets van Zorg voor ZZP. Dit is geen brancheorganisatie, maar biedt wel alles wat je als zorgaanbieder/schoonheidsspecialist nodig hebt als je geen vergoede behandelingen aanbiedt. “Ik laat (potentiële) klanten altijd nadenken over hoeveel klanten ze nu eigenlijk in de salon hebben voor de vergoede behandelingen.”

Hoe belangrijk deze klanten voor de salon nu echt zijn?

Meestal wordt aangegeven dat het maar een paar klanten zijn en dat zijn ook vaak niet de beste klanten. Ze kopen geen producten en komen echt alleen voor de vergoeding in de salon. Hoe groot is de noodzaak dan om deze klanten te behouden? Elke zorgaanbieder krijgt te maken met wet- en regelgeving, zoals de kwaliteitswetgeving en de meldplicht. Maar naast wet- en regelgeving krijg je met vergoede behandelingen ook te maken met regels en voorwaarden vanuit verzekeraars en brancheorganisaties. Maar in de regels gaat de komende tijd verandering komen.

Andere focus

Bij Zorg van ZZP hebben wij een andere focus. Vanuit de overheid worden er kwaliteitseisen opgelegd die omschreven staan in de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Het is hierbij de bedoeling dat jij je client centraal zet en op basis van jouw kennis en expertise een kwaliteitssysteem opzet, waarbij innovatie het uitgangspunt is. En voor deze zaken zorgen wij. Bij ons heb je alles op het gebied van kwaliteit en regelgeving op orde en zit je niet vast aan regels die verzekeraars en brancheorganisaties stellen.” Meer info: www.zorgvoorzzp.nl

Inschrijven of niet?

Als alle verzekeraars hebben aangegeven hoe de polisvoorwaarden voor 2023 eruit zien, kunnen we meer duidelijkheid geven. Wil jij vergoedingen van CZ blijven ontvangen is het in ieder geval dus verplicht om je in te schrijven bij het SKIN Register. Maar de vraag is of je dit ook wil blijven doen.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • Danielle
    12 april, 2023

    Achterlijk als eenmanszaak heb je al zoveel kosten en dan nog iedere 3jaar opnieuw examen kost geld en dan ook nog skinregister kost ook geld we hebben maar 2hanfen en werken keihard om bovenwater te blijven!!!!


Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Posted on

DUBBEL FEEST! Naast het 60-jarig jubileum van Cosinta op 15 juni organiseren we ...

15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Posted on

Gisteren kregen wij op Facebook een melding van een nieuwe facebookgroep: ‘Beautysector ...

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Posted on

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan € ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Tom Sebastian: Hoe kom je als ondernemer tot rust?
Vergoede behandelingen blijven aanbieden? Dan gaat er wel wat veranderen…