HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Vitamine C in skincare: wat doet het en waar moet je op letten?

Diverse recente onderzoeken hebben volgens Dr. Anjali Mahto, consultant, dermatoloog en schrijfster van ‘The Skincare Bible’, uitgewezen dat Vitamine C in skincare een ‘hero antioxidant’ is en wonderen kan doen voor de huid.

Mahto adviseert dan ook veel van haar klanten een Vitamine C serum te gebruiken. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens haar ook dat Vitamine C het best zijn werk doet als we het zowel innemen (bijv. een glas verse jus) als smeren. Een addertje: niet alle cosmeticamerken gebruiken volgens haar de juiste en werkzame Vitamine C in hun producten of het juiste percentage zodat het product ook daadwerkelijk werkzaam is. Maar wat kun je nu precies met Vitamine C bereiken in de huid? Waarom en wanneer is het volgens de dermatoloog een ‘hero’ antioxidant? En waar moeten we op letten als het gaat om Vitamine C in skincare producten? Onlangs las ik dit interessante stuk in de Engelse editie van Woman’s Health over het gebruik van Vitamine C in de dagelijkse huidverzorgingsroutine. Hieronder de meest interessante wetenswaardigheden over vitamine C die de dermatoloog aanstipte.

Multifunctioneel ingrediënt
Het ingrediënt Vitamine C is een zeer multifunctioneel ingrediënt. Allereerst helpt het de huid te beschermen tegen vrije radicalen die de huid aanvallen. Zoals we weten en onlangs nog omschreven kunnen vrije radicalen de huid en volgens de dermatoloog zelfs het DNA beschadigen. Vitamine C is in staat om een electron af te geven aan de vrije radicalen waardoor ze stabiel worden en geen schade meer kunnen veroorzaken.
Daarnaast triggert de zuurgraad van Vitamine C het zelfhelingsproces van de huid. Ook zorgt het voor een ‘kickstart’ van de collageen productie, die de huid soepel en elastisch houdt. Vitamine C zorgt ook voor een vermindering acne, omdat het ervoor zorgt dat de cytokinen niet geactiveerd worden.
Als laatste blijkt uit onderzoek volgens de dermatoloog dat het pigmentatie kan verminderen in 8 weken, omdat het het enzym tyrosinase blokkeert. Tyrosinase is verantwoordelijk voor het versnellen van de melanineproductie. Ook zorgt Vitamine C voor een heldere teint bij overgepigmenteerde cellen aan het huidoppervlak zonder de normale huidpigmentatie aan te tasten.

Beste type Vitamine C
De gouden standaard, oftewel het type Vitamine C dat de huid nodig heeft, is volgens de dermatoloog: L-ascorbic acid. “Dit is de meest actieve vorm. Maar helaas ook de meest onstabiele vorm van Vitamine C. Komt het in contact met lucht of hitte? Dan is het meteen onbruikbaar omdat het gaat oxideren.” Verpakkingen zijn dus uiterst belangrijk en ook de plek waar de producten worden bewaard. “Andere antioxidanten, zoals vitamine E en ferulinezuur, kunnen de stabiliteit en werking van L-ascorbic acid verbeteren en worden dan ook vaak in combinatie gebruikt in cosmeticaproducten.”

Welk percentage werkt?
“L-ascorbic acid is het meest effectief in een percentage tussen de 10 en 20 procent”, aldus de Dermatoloog. “Hogere percentages bestaan wel, maar kunnen – vooral voor de gevoelige huid – irritaties opwekken. En mindere percentages of juist zwakkere derivaten (afgeleiden) komen veel voor in cosmetica in combinatie met andere ingrediënten. Het is dan vaak stabieler, maar duurt wel langer tot het echt effect heeft, als het al effect heeft.”

Kortom, Vitamine C in skincare kan veel voordelen hebben, mits aan alle eisen qua verpakking, verwerking en percentages wordt voldaan.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Belangrijke doorbraak voor schoonheidsspecialisten: BTW-vrijstelling voor specialistische behandelingen goedgekeurd

Posted on

Na een periode van intensief overleg met de Belastingdienst heeft Nathalia van ...

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Dr. Spiller kiest voor Beauty2People

Posted on

De vraag naar huidverbeterende cosmetica die de natuur respecteert, groeit gestaag. In ...

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Hét evenement om niet te missen! Huydcongres 2024 – 16 maart 2024

Posted on

Op 16 maart staat het HUYD Congres weer voor de deur, met ...

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Lezersactie BEAUTY DÜSSELDORF

Posted on

Van 22 tot en met 24 maart 2024 vindt BEAUTY DÜSSELDORF plaats, ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Show your best results – Schoonheidskliniek Huid&Duin
Vitamine C in skincare: wat doet het en waar moet je op letten?