Eucalyptus

door Jan Zwoferink, apotheker en directeur Webecos en Corrective Cosmetics

Na de Tea Tree Oil uit het vorige nummer is het nu tijd voor een ander ingrediënt, dat zijn oorsprong vindt in Australië, nl. Eucalyptusolie. De etherische Eucalyptusolie komt van de Eucalyptusboom, een geslacht uit de mirtefamilie (Myrtaceae). De naam Eucalyptus is afgeleid van het Griekse eu (mooi) en kalyptos (muts). De meeldraden en stampers van de plant lijken samen namelijk op een muts. Voor de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, is de eucalyptus een heilige boom. Voor hen vertegenwoordigt hij de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel. De Aboriginals gebruikten de schors, het hars en de bladeren traditiegetrouw bij koorts en luchtwegproblemen. Veel mensen kennen Eucalyptus vooral als voeding voor de Australische Koalaberen. Op zich niet zo vreemd, want ongeveer driekwart van de Australische vegetatie wordt gevormd door Eucalyptusbomen/struiken. Koala’s zien de eucalyptus als lekkernij, maar de afgelopen maanden zijn door de bosbranden vele Eucalyptusbomen vernield. Dat lijkt op het eerste gezicht erg, maar bosbranden komen veel voor in Australische landschappen en veel soorten Eucalyptus hebben zich daaraan aangepast. Deze soorten ontspruiten weer na een brand of hebben zaden die een brand kunnen overleven. Er zijn ongeveer 700 variëteiten aan Eucalyptus, maar slechts enkele soorten worden voor de productie van etherische olie benut. De olie wordt uit de bladeren gehaald en wordt gebruikt voor inhalatie bij verkoudheid om de luchtwegen vrij te maken. Vooral bij temperaturen van meer dan 30°C is deze olie erg brandbaar en vaak de oorzaak van hevige bosbranden. Van oudsher is eucalyptus een standaard ingrediënt van menig hoestpastille of hoestsiroop. De kracht zit hem vooral in het vermogen om slijm op te lossen. De meest bekende soorten zijn de Eucalyptus Citriodora, met als voornaamste werkstof citronellal (75-85%) en hoofdzakelijk gebruikt als geurstof, de Eucalyptus Radiata en de Eucalyptus Polybractea, beide met als voornaamste werkstof cineol (60-80%). Deze Eucalyptus soorten hebben hierdoor een zeer sterke antiseptische werking en doden vele soorten bacteriën en schimmels zoals o.a. Candida Albicans, Staphylococcus Aureus, Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruginosa en Aspergillus Niger. Het wordt aanbevolen deze 2 soorten alleen uitwendig te gebruiken. 

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Previous
PROTEST EN VERANTWOORDELIJKHEID
Eucalyptus