HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Column Astrid Koole: Collageenafbraak remmen met voeding

Er zijn verschillende factoren verantwoordelijk voor de afbraak van collageen en elastine in onze huid. Denk aan overmatig zonnen, roken, stress en het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan (toegevoegde) suikers. Wat deze factoren uiteindelijk allemaal gemeen hebben, is dat ze een trigger vormen voor het verhogen van de niveaus van een groep collageen afbrekende enzymen: de matrix metalloproteïnasen (MMP’s).

Normale afbraak EMC eiwitten door MMP’s
Tijdige afbraak van de extracellulaire matrix (ECM) is een belangrijk kenmerk van ontwikkeling, morfogenese (ontstaan van anatomische structuren in een organisme), weefselherstel en hermodellering (de laatste fase van wondherstel waarbij verdere aanmaak van collageenweefsel plaatsvindt). Dit proces wordt nauwkeurig gereguleerd onder normale fysiologische omstandigheden, maar wanneer het ontregeld raakt, wordt het een oorzaak van fotoveroudering (photoaging), ontstekingen en ziekten zoals artritis, fibrose en (huid)kanker.

UV-staling en MMP’s
Er zijn tot nu toe ten minste 28 verschillende soorten MMP’s geïdentificeerd. Deze enzymen worden uitgescheiden door keratinocyten en dermale fibroblasten als reactie op meerdere stimuli zoals oxidatieve stress, UV-straling en cytokinen.
Omdat UV-straling uit zonlicht zo’n belangrijke rol speelt in het verhogen van de expressie van de MMP’s in de huid, vertel ik daar iets meer over.
Het aantal collageen afbrekende enzymen is binnen 8 uur na blootstelling aan UV-straling sterk verhoogd. Het proces van collageenafbraak houdt nog zeker 24 uur na blootstelling van UV-straling aan. Ook elastine wordt niet gespaard in dit proces. Elastine is een belangrijk bestanddeel dat bijdraagt aan veerkracht van de huid, hoewel het slechts 2% – 4% van het totale eiwitgehalte van de huid uitmaakt. Net zoals de afbraak van collageen, resulteert de afbraak van elastine in vroegtijdige rimpels en een verouderd uiterlijk.

MMP’s spelen ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van tumoren. In 2019 hebben meer dan 73.000 Nederlanders de diagnose huidkanker gekregen (cijfers IKNL). Volgens de KWF Kankerbestrijding is huidkanker in de meeste gevallen het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling of de zonnebank. Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, des te groter het risico op huidkanker.

Remmen van de collageen afbraak met astaxanthine
Het remmen van de vorming van MMP’s is een belangrijke stap in het behoud van stevig collageen en elastine. Naast het advies aan je klant om overmatig zonnen achterwegen te laten en zowel in de zomer als in de winter een zonnebrandcrème te gebruiken, kun je ook uitleggen dat bepaalde voeding meehelpt om de vorming van MMP’s te remmen.

Een van de meest effectieve voedingsstoffen die daartoe in staat is, is astaxanthine. Astaxanthine vind je in voeding zoals zalm, forel, garnalen, krab, rivierkreeft en schaaldieren.
Wanneer de zon krachtiger wordt en de huid dus meer bescherming nodig heeft, is het slikken van een voedingssupplement met astaxanthine geen overbodige luxe.
Volgens een review uit 2018 van Sergio Davinelli et al., blijkt dat astaxanthine gewonnen uit de alg Haematococcus pluvialis, de collageen en elastine afbrekende enzymen remt die ontstaan zijn door UV-stralen. Ook als je niet in de zon zit, remt astaxanthine de vorming van MMP’s in fibroblasten, waardoor de collageenproductie wordt verhoogd. Als je dagelijks minimaal 4 mg astaxanthine slikt, beschermt het je huid na ongeveer twee weken tegen zonschade. Overigens is dit natuurlijk geen vrijbrief om te lang of zonder een zonnebrandcrème in de zon te gaan zitten!

Astaxanthine behoort tot de carotenoïden die op hun beurt weer behoren tot de groep polyfenolen. Daarover in de volgende column meer. Wil je je daar alvast op voorbereiden? Zorg dan dat je volgende maand klaar zit met een lekker kopje groene of witte thee! 😉

Over Astrid Koole
Astrid is de schrijfster van het allereerste ‘collageenkookboek’ in Nederland: ‘Wat zie jij er lekker uit’. Ze behaalde in 2001 haar vakdiploma voor schoonheidsspecialist. Momenteel werkt ze als schoonheidsspecialiste en marketeer/webdesigner. De combinatie met verkoop en marketing heeft haar altijd getrokken. Na het behalen van haar diploma ging ze werken in een wellnesscentrum en van daaruit kwam ze terecht bij leveranciers als Nem Products en Beauty Injection. Hier kon ze haar werk als schoonheidsspecialiste ook combineren met verkoop en marketing: het geven van behandelingen en producttrainingen. Vervolgens is zij begonnen met een salon aan huis. Uiteindelijk verhuisde zij deze salon naar een bedrijfspand. In 2013 heeft Astrid de branche even verlaten. Om bij te blijven is ze wel zijdelinks bij salons betrokken geweest en volgde ze trainingen. Voedingssupplementen kregen ook steeds meer haar aandacht. Daarnaast werkte ze drie jaar lang als online marketeer. In 2015 opende Astrid toch weer een eigen salon aan huis, waar ze nu met veel plezier werkt, maar zich daarnaast ook nog steeds bezighoudt met webdesign en online marketing. Astrid merkte op dat er veel geschreven werd over collageen, maar miste daarin een stuk achtergrondinformatie. Omdat ze ervan overtuigd was dat er méér mogelijk was om het collageen in je lichaam en huid te beïnvloeden, ging ze op onderzoek uit. Astrid verzamelde alle (wetenschappelijke) artikelen over collageen en ging naar aanleiding daarvan haar eigen voedingspatroon aanpassen. De uitwerking hiervan op haar eigen huid was zo positief, dat ze al haar kennis wilde delen. Het was haar bedoeling dit via haar eigen website skinrevolution.nl te doen, maar uiteindelijk besloot ze een boek te schrijven. En het resultaat mag er zijn!  Wil jij dit boek bestellen of aanbieden aan jouw klanten? Ga dan naar https://collageenkookboek.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Waarom is bdr uniek in microneedling?

Waarom is bdr uniek in microneedling?

Posted on

Je hebt uiteraard al vaker gehoord over het concept microneedling, aangezien het ...

De layering techniek van bdr®

De layering techniek van bdr®

Posted on

De huid ontdoet zich elke dag van zo’n miljoen dode huidcellen. Verschillende ...

Blog Linda Dool: Effectief NEE zeggen voor een goede balans

Blog Linda Dool: Effectief NEE zeggen voor een goede balans

Posted on

Als beauty ondernemer komen wij het regelmatig tegen. De klant gaat jouw ...

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Posted on

In twee ruime hallen genieten van alles wat het vak zo mooi ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Leren van vakgenoten: Martine Karlas van Het Schoonheidsgeheim
Column Astrid Koole: Collageenafbraak remmen met voeding