HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS-, KAPPERS-, NAGEL- EN MASSAGEBRANCHE.

Lavendel voor de huid

Ben je wel eens in de zomer in de Franse Provence geweest? Je hebt dan vast al die prachtige paarse velden gezien. Vaak wordt gedacht dat dit lavendel is, maar meestal is dat niet zo. Echte lavendel groeit over het algemeen boven de achthonderd meter op kleine veldjes op de helling. De grote paarse vlekken die opvallen in de Provence en die je als eerste ziet, zijn meestal velden lavandin, een aparte gekweekte plantensoort die op de echte lavendel lijkt, maar toch net weer anders is. Tekst: Drs. Harmen Rijpkema

Het complete artikel verschijnt binnenkort in jouw vakmagazine De Beauty Professional. Mis het niet!

Bijna iedereen kent lavendel. Lavendelolie is ook de bekendste en een belangrijke olie in de aromatherapie. De geschiedenis van de moderne aromatherapie is in feite begonnen met de lavendel. In 1930 verbrandde René-Maurice Gattefossé, een Franse chemicus en parfumeur, een hand bij een explosie in zijn laboratorium. De snelle genezing van de huid door middel van kompressen met pure lavendelolie (en dat zonder littekens!) was wonderbaarlijk snel. Deze gebeurtenis was in feite de start van modern wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën. De kostbare vloeistof wordt tegenwoordig verwerkt in cosmetica, huidverzorgingsproducten als shampoos, zepen, maar ook in schoonmaakmiddelen en parfums.

Echte lavendel

De echte lavendel (Lavandula officinalis of L. angustifolia) is een oeroude plant en heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar de Romeinse tijd. De naam lavandula is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse ‘lavare’ dat ‘wassen’ betekent. Mogelijk dat het populaire gebruik van lavendel ten tijde van de Romeinen daar een reden voor is. Men strooide in die tijd lavendelbloemen in het bad omdat de geur fris en tegelijkertijd zoet was. Blijkbaar een gewilde combinatie. ‘Lavare’ komt nog terug in het ouderwets Nederlandse woord lavet waar men tot veertig jaar geleden in werd gewassen. Een andere mogelijkheid is dat de naam ‘lavendel’ afgeleid is van de oude naam ‘livendula’ – het latijnse woord voor ‘levendig’ of ‘blauwachtig’. De naam ‘officinalis’ duidt op de geneeskrachtige eigenschappen van de lavendelplant. Al eeuwenlang beschouwt men de lavendelplant als zeer werkzaam voor allerlei kwalen. In veel culturen wordt lavendel zeer gewaardeerd als medicinaal kruid.

LEES BINNENKORT VERDER EN LEER NOG MEER OVER WAT LAVENDEL DOET VOOR DE HUID! IN HET MAGAZINE STAAN OOK 2 RECEPTEN MET LAVENDEL: EEN VOOR NA HET ZONNEN EN EEN VOOR DE BEHANDELING TEGEN ACNE.

Mis het niet en sluit vandaag nog jouw abonnement af! www.beauty-pro.nl/abonnementen

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

     
 

   

Vorige
Nieuwe gezichtsmaskers by Malu Wilz
Lavendel voor de huid