HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Gevoelig ondernemen by Linda Dool

Zodra de klant binnenkomt heb je al gezien dat diegene erg veel spanning met zich meedraagt. Haar houding is anders en haar stem klinkt scherper. Tijdens de behandeling vertelt deze klant de oorzaak van haar spanningen; een veeleisende baan, een kind dat niet wil luisteren en een zieke moeder. Kortom er komen erg veel prikkels op jou af via deze ene klant. Zodra de klant weg is, voel jij je vermoeid en heb je een vol hoofd. Als dit het geval is kan het zijn dat je de aanleg hebt voor hooggevoeligheid.

Wat is hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid ervaren betekent dat je brein signalen sneller kan opvangen. Details ontgaan je niet, je smaak en reuk kunnen sterker zijn ontwikkeld, en geluid en muziek kunnen harder binnenkomen. Je kunt als gevoelig persoon sneller zien of voelen hoe iemand in haar vel zit. Hooggevoeligheid is een persoonskenmerk, net zoals bijvoorbeeld koppigheid. Je weet dat het een onderdeel is van iemands persoonlijkheid, maar het is niet aan te tonen met een hersenscan. Zo werkt het ook met hooggevoeligheid, beter bekend als HSP (Highly Sensitive Person). De mate waarin je deze eigenschap ervaart, verschilt dan ook van persoon tot persoon. Eigenlijk is de vraag: in hoeverre heb je last van overprikkeling?

Emmertje vol
Op het moment dat je last krijgt van te veel prikkels, kan zich dat uiten in vermoeidheid, piekeren of gevoelens die helemaal niet relevant zijn voor jouw situatie. Als er een klant in de stoel is geweest die intens verdrietig was, kan dat gevoel nog blijven hangen in je gedachten. Je kunt je verdrietig voelen zonder dat daar een aanleiding voor is. Je gevoelsemmertje is op dat moment te vol. Gevoelens zijn prikkels die je brein moet verwerken. Deze verwerking gaat bij hooggevoeligen dieper en kost veel tijd en energie. Als je je daarvan bewust bent, is er op zich niets aan de hand. Het wordt lastiger voor je als je die overprikkeling niet of moeilijk kunt loslaten.

Als er een tevreden cliënt bij mij de deur uitloopt, kan ik
de hele dag op wolken lopen. Gevoelens worden uitvergroot en
dat kan euforisch voelen’

Linda Dool

Rust in je gevoeligheid
Er zijn vele methoden om te leren omgaan met overprikkeling. In de eerste plaats is het belangrijk dat je onder ogen ziet dat je gevoeliger bent dan een ander en daardoor iets meer tijd nodig kunt hebben voor de verwerking van informatie.

✤ Sta stil bij wat je voelt. Controleer voor jezelf of datgene wat je ervaart werkelijk van jou is of van iemand anders.
✤ Geef jezelf de tijd om te ontladen. Ga rustig een kopje thee drinken of even uit het raam staren. Ga regelmatig naar buiten. Frisse lucht zorgt voor een frisse geest.
✤ Herken dat je ruimte tussen de klanten nodig hebt om tot rust te komen. Zo kun je elke klant dezelfde aandacht en energie geven.
✤ Wees open over je behoeften. Als je reuk sterk is ontwikkeld, kan
je de klant vragen om voor de behandeling niet te roken of parfum te gebruiken. Zo voorkom je dat je met hoofdpijn boven de klant hangt.
✤ Hooggevoeligen hebben de neiging om veel op zich te nemen. Leer ‘nee’ te zeggen. Zo zeg je ‘ja’ tegen jezelf en erken je je eigen behoeften.

Natuurlijk zijn tal van voordelen van hooggevoelig zijn:
✤ Snel kunnen schakelen
✤ Precies zijn
✤ Diepgaand analyseren
✤ Kunstzinnig zijn
✤ Goed beoordelen
✤ Trouwe vriend zijn
✤ Overzicht creëren
✤ Zelfstandig werken
✤ Ervaren dat je hooggevoelig bent, gaat niet om het waarom, het gaat erom wat je ermee doet.

Jouw grootste kracht
Hooggevoeligheid is zeker niet alleen maar gedoe of narigheid. Het kan je grootste kracht zijn. Door mijn eigen gevoeligheid ga ik soms als een stuiterbal door het leven. Ik zie veel en ik voel veel. Daardoor kan ik intens genieten van de geur van een nieuw geopende fles massageolie, of van die ene zonnestraal die naar binnen schijnt. Mijn brein loopt regelmatig over van enthousiasme over de vele ideeën die bij mij binnenkomen. Niet alles zal tot uiting komen, maar ik kan enorm blij worden van dromen. Als er een tevreden cliënt bij mij de deur uitloopt, kan ik de hele dag op wolken lopen. Gevoelens worden uitvergroot en dat kan euforisch voelen. Dat ik daarnaast tijd nodig heb om daarvan bij te komen, neem ik dan voor lief.

Opladen
Neem de tijd om voor jezelf te zorgen en te investeren in zelfzorg. Als hooggevoelige massagetherapeut is dit essentieel voor een gezonde balans in je leven. Door mindfulness en meditatie toe te passen, gezonde keuzes te maken, creatieve uitlaatkleppen te vinden en ondersteuning te zoeken, geef je jezelf de waardevolle tools om met de uitdagingen van hooggevoeligheid om te gaan. Onthoud dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak. Dus koester jezelf, luister naar je behoeften en wees lief voor jezelf. Als je meer wilt leren over hoe je makkelijker om kunt gaan met je gevoeligheid, zoek dan een coach die je kan ondersteunen en adviseren. Je verdient het! ✤

Warme groet, Linda Dool
www.lindadool.nl
begeleid HSP met burn-out klachten Groene Beauty expert

Linda Dool schrijft columns voor De Beauty Professional en Massage Magazine. Deze column heb je kunnen lezen in Massage Magazine 1-2024. Gemist? Klik hier voor een abonnement.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Salon Look Madrid 2024 | 18 tot 20 oktober 2024
Gevoelig ondernemen by Linda Dool

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord