HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Supplementen met glycosaminoglycanen, alternatief voor fillers?

Elke maand schrijft KIVH een column op onze website, maar een paar keer per jaar schrijven ze ook een groter artikel voor jouw vakamagazine. Dit keer gaat het over supplementen met glycosaminoglycanen en de vraag of deze een mogelijk alternatief zijn voor fillers. Maar wat zijn GAG’s nu eigenlijk? En wat zegt de wetenschap hierover? Door Samantha Jordaans & Inge Backx, eigenaressen Kennisinstituut voor Voeding & Huid.

Glycosaminoglycanen worden vrijwel overal in het menselijk lichaam aangetroffen. Ze dienen als onderdeel van de ondersteunende structuur in de extracellulaire ruimtes en worden het meest aangetroffen in kraakbeen, gewrichtsvloeistof en de huid. Het lichaam is in staat de stoffen zelf aan te maken, echter deze capaciteit neemt af met de leeftijd. Kunnen de disacharideketens in supplementen dienen als natuurlijk alternatief voor plaatselijke rimpelopvullende injecties met hyaluronzuur, ofwel fillers? In dit artikel zijn de laatste wetenschappelijke inzichten op een rij gezet.  

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en is betrokken bij verschillende functies, waaronder het gevoel van temperatuur en druk en bescherming tegen externe invloeden zoals ziekteverwekkers en letsel. Van buiten naar binnen kan een aantal lagen worden onderscheiden, namelijk de epidermis (ofwel de opperhuid), de dermis (lederhuid) en de hypodermis (onderhuids bindweefsel).
De epidermis is een meerlagig verhoornd plaveiselepitheel. De cellen van dit epitheel worden keratinocyten genoemd. De dermis bestaat voornamelijk uit bindweefsel met vezels, bestaande uit collageen en elastine. Deze eiwitten liggen ingebed in een grondsubstantie van met onder andere glycosaminoglycanen (GAG’s). Voorbeelden van GAG’s zijn hyaluronzuur, de stof die ook in fillers zit, en chondroïtinesulfaat. Glucosamine is de belangrijkste bouwsteen voor de biosynthese van deze en andere GAG’s, die worden gesynthetiseerd door zogeheten dermale fibroblasten.  

Natuurlijke waterbinders
De GAG’s komen in het hele lichaam voor, maar vooral in kraakbeen en de huid. Het zijn lange disacharidenketens en ze hebben een sterk waterbindende capaciteit en spelen daardoor een rol bij de hydratatie en zachtheid van de huid. Verder bestaat de grondsubstantie uit water en elektrolyten en het is betrokken bij het transport ervan. De grondsubstantie speelt ook een rol bij wondgenezing en functioneert als een soort elastisch kussen, waardoor de huid een bepaalde spanning behoudt.  
Vanaf ongeveer het vijfentwintigste levensjaar start het proces van natuurlijke (chronologische) huidveroudering. Gelijktijdig vindt, op plaatsen waar de huid wordt blootgesteld aan ultraviolet (UV) licht, fotodegradatie plaats. Huidveranderingen die samenhangen met deze natuurlijke en zongerelateerde huidveroudering worden over het algemeen gekenmerkt door fijne lijntjes en het slapper worden van de huid. Overmatige blootstelling aan UV licht kunnen deze tekenen van huidveroudering verergeren en uiteindelijk leiden tot extreme droogheid, diepe rimpels, onregelmatige pigmentatie, verlies van elastische structuur en een leerachtig uiterlijk. De belangrijkste mechanismen die aan huidveroudering ten grondslag liggen omvatten verminderde collageenproductie in dermale fibroblasten en een onbalans tussen hyaluronsynthase en hyaluronidase, die respectievelijk de aanmaak en afbraak van hyaluronzuur katalyseren, waardoor de integriteit en hoeveelheid hyaluronzuur wordt verminderd.

……………………………………. Dit is niet het hele artikel. Lees in Vakmagazine De Beauty Professional nog veel meer over GAG’s en krijg antwoord op de vraag of het een goed alternatief kan zijn voor fillers en sowieso bij huidveroudering! Nog geen abonnee? KLIK HIER!


Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ontdek de geheimen van een vlekkeloze huid

Ontdek de geheimen van een vlekkeloze huid

Posted on

Volg de cursus Huiddiagnostiek in Zwolle! Overweegt u ‘huidanalyse’ een professioneel en betrouwbaar ...

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Posted on

DUBBEL FEEST! Naast het 60-jarig jubileum van Cosinta op 15 juni organiseren we ...

15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Posted on

Gisteren kregen wij op Facebook een melding van een nieuwe facebookgroep: ‘Beautysector ...

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Posted on

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan € ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Leren van vakgenoten: Farilda Hagelaar, Skin Nova Center
Supplementen met glycosaminoglycanen, alternatief voor fillers?