HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

15 jaar Janneke’s Salon: een totaalpakket

De salon van Janneke van der Pol bestond in oktober 15 jaar. Het werd kleinschalig gevierd met een versierde salon, wat lekkers voor de klanten en aanbiedingen en acties. “Mijn 10-jarig bestaan heb ik destijds groots gevierd. Dit keer niet, ook omdat ik het in verband met corona toch nog lastig vond.” Janneke is zowel schoonheidsspecialist als kapper en pedicure. Sebiet haar klanten een totaalpakket en is trots op wat ze tot nu toe heeft bereikt. Ze heeft wel een droom: “Ik heb nu een salon aan huis en ik zou heel graag elders willen ondernemen. Dat zit er nu nog niet in, maar is wel mijn toekomstdroom.”

Als klein meisje had Janneke al de wens om kapster of juffrouw te worden. “Vraag me niet waarom maar dit riep ik al vanaf dat ik heel jong was. Uiteindelijk heb ik goed aangevoeld dat ik het beste het kappersvak in kon gaan, want ik schat zo in dat juffrouw niet echt voor mij was weggelegd. Haha.” Ze startte toen ze jonger was met de allround kappersopleiding. “Toen vond ik mezelf nog aardig jong en zag dat er op dezelfde school ook de schoonheidsspecialiste opleiding werd gegeven. Dit wekte mijn interesse en daar ben ik voor gegaan. Hier kwam ook visagie aan bod. Ik kon er destijds – net als de rest van klas – voor kiezen om een dag meer naar school te gaan en tegelijkertijd de pedicureopleiding te doen. Ook dit heb ik gedaan. Toen dacht ik nog: we zien wel of we er iets mee gaan doen, maar de kennis is altijd mooi meegenomen. Achteraf bleek de theorie pittig, maar ik heb alles wel netjes af kunnen ronden.” Maar werk vinden na de opleiding was zo gemakkelijk nog niet. “Toen ik 3 opleidingen had afgerond en stage had gelopen, kwam ik toch maar moeilijk aan werk. Ik wilde graag ergens werken waar ik hetgeen dat ik geleerd had in de opleidingen kon uitvoeren. Voor mezelf beginnen… dat had ik eigenlijk nog nooit bewust overwogen. Toch had ik al wel een aardige klantenkring opgebouwd op kappersgebied. Dat ging best snel. Dus ben ik in het diepe gesprongen en voor mezelf begonnen. We zijn inmiddels 15 jaar verder, dus het heeft goed uitgepakt!”Blijven leren
Op 1 oktober 2006 schreef Janneke zich uiteindelijk in bij de KvK. “Mijn salon is gevestigd in Odiliapeel, een klein dorpje bij Uden, bij mijn ouders. Toen ik startte woonde ik hier nog, maar tegenwoordig niet meer.” Janneke heeft in het verleden wel een stagiaire gehad, maar werkt momenteel alleen. Ze brengt heel wat uren door in haar salon. “Naast het werken met klanten doe ik zelf mijn inkoop, boekhouding (met af en toe wat hulp) en marketing (nieuwsbrieven, social media). Maar ik ben ook regelmatig bezig met cursussen.” In de salon is ‘haar’ toch wel de hoofdmoot. “Wat ik het meeste doe in de salon is toch wel het kappersvak uitoefenen, gevolgd door behandelingen als schoonheidsspecialist en pedicure. Af en toe doe ik ook visagie, als mensen bijvoorbeeld een leuk feestje hebben of gaan trouwen. Helaas is dat de laatste jaren door corona wat minder geweest. Maar het is natuurlijk ideaal dat ik mensen een totaalpakket kan bieden.” Toch wil Janneke best meer als schoonheidsspecialist werken. “Een aantal jaren geleden heb ik de specialisatie acne gevolgd. Dit doe ik nu iedere drie opfrissen voor de benodigde verlenging van het diploma. Het is een hele mooie aanvulling want acne is iets dat veel voorkomt, met name onder de jeugd. Vorige maand ben ik begonnen aan de basisopleiding dermatologie van U-Consultancy. Enorm interessant wat een kennis je daar weer opdoet! Er geeft ook vaak een dermatoloog les, wat ik erg leuk vind. Deze maand rond ik de basisopleiding af en start ik aan de vervolgopleiding waar ik nu al zin heb.”

Ondernemen
Het leukste aan ondernemen? “Ik vind het ontzetten leuk als klanten tevreden de salon verlaten. Het geeft altijd een heel fijn gevoel. Daarnaast vind ik het heerlijk om 1-op-1 met klanten te werken. Maar het ondernemen… ik vind het fijn om te kunnen investeren in wat ik leuk en interessant vind. Dingen doen waar je de meeste energie en voldoening uit haalt. Zo heb ik onlangs wel besloten te stoppen met pedicurebehandelingen. Mijn interesse lag meer in het volgen van de opleiding bij U-Consultancy en de behandelingen die daar straks uit voort kunnen komen. Het werd dan te veel in de salon en dus moet je keuzes maken. Niet gemakkelijk, maar als ondernemer ben je altijd bezig met wat het beste is voor jezelf, je klanten en je salon. Als ondernemer kun je dan ook je eigen tijd indelen en dat vind ik zelf erg fijn.”
Elke ondernemer heeft een voorkeur voor merken waar hij of zij mee werkt. Wat zijn de favorieten van Janneke? “Voor de kappersactiviteiten werk ik met Goldwell. Ik ben daar zeer tevreden over. Een goede prijs-kwaliteit als je het mij vraagt en een breed scala aan styling-, verzorging- en kleurproducten. Voor het schoonheidsvak werk ik met Mineral Skin Cosmetics. Een mooi merk waar ik eigen al vanaf de start heel blij mee ben. Het is een wat kleiner bedrijf maar daardoor is het contact ook fijn en gemakkelijk. We hebben regelmatig leuke trainingen of een opfriscursus. Ik heb via hen ook sindskort het merk GiGi erbij, dat nog meer staat voor huidverbetering. Een kant die ik graag verder op wil. Voor de visagie werk ik met Make-Up Studio, daar werkte ik op school al mee. En nagels doe ik met gelpolish van Florence Nails.”

Klanten binnenhalen
Janneke heeft in de loop der jaren een flinke klantenkring opgebouwd. “Het is ook een heel natuurlijk proces geweest. Ik heb nooit veel geadverteerd en weinig aan klantenwerving hoeven doen. In het begin heb ik ook nog wel elders gewerkt om ervaring op te doen en ik heb lang bij mensen thuis geknipt. Uiteindelijk ben ik volledig fulltime in de salon gaan werken en dat doe ik nu al jaren met een goede klantenkring. Veel mensen uit het dorp, maar ook wel daarbuiten. Er vallen weleens klanten af, maar er komen ook steeds nieuwe bij. Wat ik van klanten terug hoor is dat ze het fijn vinden dat ze voor verschillende behandelingen bij mij terecht kunnen en dus maar naar 1 salon hoeven gaan. Ik heb dus veel klanten die zowel voor gezichtsbehandelingen komen als voor hun haar en voeten. Soms doen ze dit allemaal op 1 dag waardoor ik een aantal uren met 1 klant bezig ben. Dat totaalplaatje werkt echt heel goed.”

Show your best results!
We vroegen Janneke haar beste resultaten te tonen. “Heel eerlijk maak ik te weinig voor en nafoto’s van een resultaat. Hier ga ik wel mee aan de slag. Vandaar dat ik nu een resultaat toon van een haarmetamorfose. Ik heb hier een blondeerbehandeling gedaan met folies. Het resultaat was een balayage gecombineerd met dunne highligts met een zo’n natuurlijk mogelijk effect. Ook bruidjes vind ik zo leuk om te doen. Het blijft altijd spannend.”

Werk & prive in balans
Hoe houd Janneke werk en prive in balans als ze zoveel werkt? “Goed plannen is de key! Ik heb geleerd om te zorgen dat ik ook echt me-time inbouw in een week. Het wordt vaak vergeten maar is erg belangrijk! Naast de afspraken die je hebt is het zeker belangrijk om ook energiek en fit te blijven. Hard werken, maar ook zeker hard genieten. Ik volg nu al een tijdje Cynthia van Structuurjunkie op social media en heb ook haar boek dat ze onlangs uitgebracht heeft. Ze geeft ook heel leerzame trainingen met waardevolle tips. Daarnaast sport ik graag: hardlopen, wandelen, bootcamp en snowboarden. Ik pak graag een terrasje, ga graag uit eten en een weekendje weg op zijn tijd. Sinds twee jaar ben ik samenwonend en heb ik een fijne relatie. Dan moet je tijd voor jezelf en elkaar maken en dat doe je door je werkzaamheden gewoon goed te plannen.”

Toekomst
De toekomst van de beautybranche ziet Janneke na de afgelopen coronajaren heel erg positief. “Er blijft altijd vernieuwing optreden binnen de beautybranche en veel dames kiezen voor dit mooie vak. Uiterlijk is ook iets waar steeds meer mensen aandacht aan besteden, al op jonge leeftijd, dus ik denk dat we met zijn allen alleen maar heel mooie jaren tegemoet zijn en het werk zal alleen maar meer worden.”

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Vanaf 6 november opnieuw mondkapjesplicht voor contactberoepen
15 jaar Janneke’s Salon: een totaalpakket

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord