HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Beauty Award, doe je ook mee?

Dit zijn de redenen waarom jij je ook zou moeten inschrijven!

Al jarenlang staat de Beauty Award bekend als dé vakwedstrijd voor schoonheidsspecialisten en beautysalons. Welbeschouwd zijn het de Oscars binnen onze vakbranche. Vele vakspecialisten gingen je voor met een deelname aan één van de eerdere versies van deze bijzondere contest. Een deel van hen haalden daarbij een nominatie binnen en anderen gingen zelfs met een award naar huis. Eén ding hebben alle deelnemende collega’s gemeen: het traject van de Beauty Award heeft hen heel veel opgeleverd, zelfs jaren na hun deelname.

Toch zijn er ook nog schoonheidsspecialisten die de stap tot deelname niet durven zetten, geen tijd hebben voor een inschrijving of gewoon niet willen. Dat kan natuurlijk ook. “Een veel gehoorde reden om niet mee te doen is dat saloneigenaren niet precies weten wat de Beauty Award inhoudt”, vertelt Maddy Weide, project coördinator van de Beauty Award. “Het onderdeel van een inzending maken, een eventuele nominatie en het gesprek met de jury zijn dan zo’n beetje de belangrijkste pijlers die ze kunnen noemen. Maar het traject van de Beauty Award gaat veel verder en vooral dieper! Het is uitermate leerzaam en leuk en ja, het is ook intensief. Maar het levert deelnemers alleen maar winst op, ook als ze niet genomineerd worden.”

Stappenplan

Het traject van de Beauty Award start met het maken van je inzending; een boekwerk aan de hand van een vragenlijst geïllustreerd met onder andere sfeerfoto’s van de salon en behaalde diploma’s. Na de deadline buigen de juryleden zich over alle inzendingen per categorie. Zorgvuldig worden alle onderdelen gelezen en beoordeeld, waarbij elk jurylid een eigen discipline heeft. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar ondernemerschap en bedrijfsvoering, marketing en social media, de uitstraling van de salon versus de huisstijl en uiteraard hoe iemand vakinhoudelijk presteert en de bijbehorende diplomering. “De salons die er op alle vlakken het meest uitspringen kunnen een bezoek van de Mystery Guest verwachten. Dit betekent overigens niet dat deze salons ook automatisch genomineerd worden”, schetst Maddy Weide. “Na het doorlopen van deze twee stappen zijn we dan al 4 maanden verder in het Beauty Award-traject”.

Diplomering

Goed om nog even apart te benoemen is de diplomering, want daar wordt goed naar gekeken bij je inschrijving. Betty van den Braber, het jurylid dat onder andere belast is met het beoordelen van de diplomering: “Allereerst kijken we of een deelnemer in het bezit is  van een officieel erkend diploma. Dat kan niveau 3 en/of 4 zijn. Bij niveau 4 kijken we ook welke specialisatie er bij de diploma horen en of de specialisatie elke drie jaar bijgeschoold wordt en geregistreerd staat. Ook kijken we welke cursussen, opleidingen en workshops er zijn gevolgd en of dit past bij de ontwikkelingen in ons vak. Als jury zijn we opbouwend kritisch en volgen dan ook de kwaliteit van de cursussen, opleidingen en workshops die zijn vermeld in de presentatie. Als jury hechten we er veel waarde aan dat iedere deelnemer laat zien dat zij staat voor kwalitatieve ontwikkeling in haar salon, bij haar personeel maar ook bij haarzelf om zo de kwaliteit te waarborgen.”

Stevige discussies

Medio januari komt de jury opnieuw bij elkaar en worden zowel de juryrapporten als die van de Mystery Guests naast elkaar gelegd. Komt de indruk van de jury overeen met hoe de Mystery Guest haar bezoek heeft ervaren? Wordt de juiste beleving en kwaliteit geleverd als in het boekwerk beweerd wordt? Dit is voor de jury een lastig onderdeel in het hele traject, want op basis van deze rapporten moeten er drie genomineerden per categorie bepaald gaan worden. “In veel gevallen ligt de kwaliteit van de deelnemers zo dicht bij elkaar dat er stevige discussies ontstaan tussen de juryleden. Welk onderdeel weegt zwaarder en waarin onderscheidt de ene deelnemer zich net weer beter dan de ander? Gelukkig komen ze er altijd uit en is er uiteindelijk consensus wie de potentiële winnaars zijn”, lacht Weide.

Je wint altijd

Terwijl de genomineerden zich voorbereiden op de eventuele winst door hun nominatie op alle vlakken in te zetten, wordt er voor de kandidaten die niet door zijn gegaan een zogenaamde Runners Up Day georganiseerd. Tijdens deze dag krijgen ze een praktische training over profilering, kunnen ze vragen stellen aan een jurylid en ontvangen ze tezamen met hun inzending een waardevol feedbackformulier met verbeterpunten. “Juist voor deze groep vinden we het als organisatie belangrijk om dit te organiseren. Ook zij hebben zich enorm ingezet voor deze wedstrijd en hebben laten zien dat ze zich graag verder willen professionaliseren in hun vak. Daarom krijgen ze handvatten mee naar huis waarmee ze aan de slag kunnen”.  

Op naar de uitreiking!

De rest van de vakwedstrijd laat zich gemakkelijk raden. Iedere beauty professional kan niet meer om de genomineerden heen. Niet alleen profileren zij zichzelf via social media en (lokale) media-aandacht, maar ook via de vakbladen en verschillende leveranciers worden ze in het zonnetje gezet. De laatste ‘hobbel’ die de genomineerden nog moeten nemen is het finalegesprek met de juryleden. “De meeste vinden dat altijd wel een spannend moment. En ook voor de jury is dit een belangrijke pijler, want eindelijk ontmoeten ze elkaar dan voor het eerst live!” Aan de hand van kritische vragen vormt de jury haar uiteindelijke oordeel over wie van de drie genomineerden uiteindelijk de winst opstrijkt. Trots vertelt Weide verder: “De uitreikingsavond van de Beauty Award mag je niet missen! Op een unieke locatie rollen we de rode loper weer uit, staan de persfotografen te popelen om iedereen op zijn mooist vast te leggen en gaan we genieten van een prachtige avond vol entertainment, heerlijk eten en natuurlijk de felicitaties voor alle winnaars!”

Schrijf je nu in!

De inschrijvingen voor de Beauty Award 2024 starten 1 september 2023. Wanneer je een e-mail stuurt naar Maddy Weide van de organisatie via info@beauty-award.nl ontvang je een inschrijfformulier. Zodra je deze ingevuld retour hebt gezonden, ontvang je alle info om aan je inzending te werken. De inzending moet dan uiterlijk 31 oktober bij de organisatie binnen zijn.

Meer informatie vind je op de website www.beauty-award.nl.

 

 

 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
De Beauty Professional 8 verschijnt op 11 augustus 2023
Beauty Award, doe je ook mee?

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord