HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

COSMETICA: VEGA, VEGAN OF HALAL?

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten cosmetica dat we bijna niet meer weten wat de verschillen zijn. Het lijkt ook allemaal op elkaar. Want wat zijn de verschillen tussen vega-, vegan- of halalcosmetica? We zochten het voor je uit.

Dit artikel is onlangs verschenen in editie 5 – 2020 van De Beauty Professional.

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) telt Nederland momenteel ongeveer 136.000 veganisten. En dit aantal stijgt. Veganisme wordt ook steeds laagdrempeliger. Het is een lifestyle, die ook in steeds meer schoonheidssalons omarmd wordt.  
Een veganist kiest niet voor producten waar dieren voor gebruikt zijn. Vlees, vis, zuivel, eieren, honing, gelatine en voedingsmiddelen met dierlijke E-nummers eten ze dus niet. Ook laten ze producten die met dierlijke hulpstoffen geproduceerd zijn, links liggen. Dus bijvoorbeeld ook wijnen die geklaard zijn met gelatine of vislijm. Ook dragen ze geen wollen truien en zijden shawls.  

Keurmerk 
Influencers brengen vegan producten volop onder de aandacht. Vegan is een modewoord en Engels voor veganisme. Toch bestaat de term al vanaf 1944, toen sprak Donald Watson er voor het eerst over. Deze Brit wordt de vader van het veganisme genoemd. Hij is medeoprichter van de The Vegan Society, dat ook een keurmerk heeft. Dit is een logo met een groene zonnebloem. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) vertegenwoordigt dit wereldwijde keurmerk in Nederland. Producenten kunnen het keurmerk via deze vereniging aanvragen.  
Brenda Waldekker, communicatiemedewerker van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme: “Veganisten trekken hun visie consequent door in hun gehele leven. Ze kopen dus ook geen kleding die gemaakt is van dieren zoals leer en zijde. Ook keuren ze het gebruik van dieren voor vermaak af. Veganisten gaan dus niet naar de dierentuin en ze rijden geen paard. Dieren worden niet gehouden, tenzij dit voor het dier beter is, zoals de opvang van asieldieren. 
Het is dus niet zo dat veganisten bepaalde producten niet mógen. Ze hebben echter de bewuste keuze gemaakt om producten afkomstig van dieren te vermijden. Veganisten zijn dus zeer geïnteresseerd in vegan alternatieven voor onder andere cosmetica en ze zullen deze zeker gebruiken.” 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
C2H5OH Ethanol
COSMETICA: VEGA, VEGAN OF HALAL?