HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Gedachten van een ondernemer na onrustige coronajaren…

Wij deden onlangs een oproep waarbij we vroegen of jullie iets te vertellen hadden over jullie bedrijf, jullie zelf, dingen waar trots op bent, een verhaal wilde vertellen, hoe je terugkijkt op een roerig jaar… En Jiskje de Jong van Studio Kosmein reageerde. Ze had toevallig al eens wat op papier gezet over het coronajaar. Interessant om eens mee te kijken in de gedachten van een beautyondernemer. Jiskje stelt zichzelf voor en geeft een kijkje in haar gedachten van de afgelopen periode.

Mijn naam is Jiskje de Jong, 50er, Friesin, getrouwd en mem van een zoon 21 jaar en een dochter van 17 jaar. Inmiddels zit ik 33 jaar in het vak en ik heb vroeger bij Instituut de Vries-Kok te Groningen mijn opleiding genoten. Ik heb veel werkervaring opgedaan als schoonheidsspecialist in een drogisterij, beautyfarm, didactische aantekening gehaald, docente schoonheidsverzorging geweest, trainster, assessor voor de branche en inmiddels ben ik al 20 jaar de trotse eigenaresse van Studio Kosmein, praktijk voor huidverzorging en huidverbetering. Ik heb destijds voor het vak gekozen omdat mijn ouders naar de tandarts gingen in Groningen en de wachtruimte precies tegenover de opleiding was. Ik werd, als 17 jarige meisje, getriggerd door de witte jassen.

Mijn klanten komen naar Studio Kosmein (mijn praktijk) voor een ‘efkes tiid foar dysels’ moment (even tijd voor je zelf moment). Mijn specialisatie is holistisch werken, dus kijken naar het geheel. De klant die mijn praktijk bezoekt, krijgt een Skin Treatment op maat. Veel gekozen behandelingen zijn bijvoorbeeld de bindweefselmassage, japanse facelift massage en de bio peeling. Verder ben ik best uniek omdat ik nog steeds een klassieke schoonheidsspecialiste ben. In combinatie met de biologische producten, het werken met de handen en het vertrouwen van de klant, worden de mooiste resultaten geboekt en daar ben ik trots op.
Al 17 jaar werk ik met de biologische producten van Rosel Heim, met mooie resultaten. Huidverzorging gebaseerd op natuur en wetenschap. Huididentiek en met zoveel passie en liefde gemaakt door de familie Heim. Ik ben erg blij dat mijn medewerkster mij destijds op dit merk gewezen heeft. Niet een snel synthetische product met uiteindelijk weinig resultaat, maar een puur, eerlijk product met een prachtige resultaat waar je blij van word. Leeftijd wordt onschatbaar!

Ik heb een tijdje geleden mijn gedachten en belevenissen tijdens de coronaperiode eens op papier gezet… Misschien herkennen jullie je er wel in… Lees je mee?

12 maart 2020
Let op! Ik ben geen klager en normaal houd ik vaak mijn mond, maar dit is een moment waarin ik graag wil delen en zichtbaar wil zijn, voor mezelf, maar ook voor mijn collega’s. Na een super leerzame lesdag op donderdag 12 maart 2020 rondde ik, als docent Schoonheidsverzorging, mijn les af, toen ik op de telefoon las dat premier Rutte een persconferentie zou geven omtrent het Coronavirus en dat onze opleiding er per direct uit zou liggen. Jeetje dacht ik, wat een onrust en angst. En al de leuke plannen die ik met de studenten had gemaakt lagen stil… Enigszins gefrustreerd en ook wat boos reed ik terug naar mijn woonplaats.

De persconferentie oogde best serieus en zelfs zo serieus dat ook mijn praktijk voor huidverzorging & huidverbetering er vanaf maandag 16 maart 2020 uit lag. Dus binnen een paar dagen was ik werkeloos. Oke, en nu? Omdat onze beide kinderen ineens ook thuis kwamen te zitten, heerste er eerst het vakantiegevoel, dus we hebben ons de eerste weken prima vermaakt. Maar toen bleek dat deze eerste lockdown om 8 weken zou gaan, dat was ineens wel wennen… Zakelijk heb ik de schouders eronder gezet en het heeft me super creatief gemaakt, want ja, je bent tenslotte ondernemer. Dus ik bedacht samen, tijdens een wandeling met mijn zusje een ‘efkes tiid foar dysels’-pakket en samen met een aantal ondernemers uit mijn woonplaats stelden we een toppakket samen om een ieder een hart onder de riem te steken… én met succes! Ook kwam er een DIY @home kit om thuis jezelf een heerlijke behandeling te geven én ook korte filmpjes maken om zichtbaar te zijn voor de klant. Een bijzonder manier van ondernemen, maar geen verkeerde.

Intussen hoefde onze dochter geen examen te doen in verband met corona en kwam onze studerende zoon weer tijdelijk thuis wonen. Dus ook privé was het nodig een balans te behouden. Na 8 weken mochten we weer los, zij het met een lijst vol eisen, maar het mocht weer! Het was helaas verre van relaxed. Er lag zo’n druk op vanaf buiten, wat eigenlijk helemaal niet fijn was. Na 3 dagen heb ik overwogen om de praktijk weer dicht te doen, omdat het niet meer zo relaxed voelde als normaal. Maar wederom zette ik de schouders er weer onder: het klein houden, zoals ik het belangrijk vind om te werken en fijn vind. Zo hebben we een heerlijke zomer qua werken gehad, maar ook privé. De kids hebben lekker gewerkt, we hebben vakantie gevierd en alles wende een beetje met de nodige aanpassingen. Zelf nog heerlijk een bezoek aan Zweden gebracht aan onze vrienden.

December 2020
Maar toen werd het in het najaar weer grimmiger en als ondernemer voelde ik constant een bepaalde druk van ‘wat gebeurt er nu weer’. En op het moment dat ik het persoonlijk niet had verwacht, in de drukste week voor kerst, lag mijn praktijk er ineens weer uit. Ik weet nog dat mijn man belde en zei: “Ga er maar van uit dat je morgen niet werkt”. En ik dacht: hoe dan? Hoe kan mijn mooie vak er wederom uitliggen. Wij, die hygiënisch werken, alles schoon en fris houden… Is ons vak dan zo ondergeschikt dat wij er weer uitliggen? Het kwam als een klap en ook mijn lijf begon nu klachten te vertonen, omdat het stresslevel nu wel erg hoog werd. Maar gelukkig heb ik mijn karakter mee en ook nu weer actief op social media, DIY kits etcetera, etcetera.

Vlak voor de tweede lockdown kreeg ik ook nog een brief van de gemeente, dat ik de TOZO, de financiële tegemoetkoming, mocht terugbetalen, want je bent ondernemer of niet: ik had toch omzet gedraaid. Dus ik had beter met mijn handen over elkaar kunnen zitten, dan had ik het mogen houden? Ehm hoe dan, ik snap het niet meer, maar ja, schouders eronder en gewoon weer doorgaan.

Maart 2021
Uiteindelijk mogen we begin maart 2021 weer los. Nou zeg, joehoe, we mogen weer zichtbaar zijn. Een van mijn oudste klanten zei zo mooi: “Ik lig liever een uur bij jou in de stoel dan een uur bij de psycholoog, ook jou beroep hoort bij de eerste levensbehoefte.” Prachtig en een mooi compliment. Maar ja, we zijn inmiddels 19 weken gesloten geweest om de zorg te ontlasten. Fijn ik heb in ieder geval mijn steentje bijgedragen, zij het met de nodige zorg.

Inmiddels ging onze zoon weer voor een fysieke stage naar Amsterdam en ging onze dochter na een stage weer in deeltijd naar school en veel online les. Dus het begint weer als een ‘soort van gewoon’ te worden. De praktijk was een gekkenhuis, elke klant was zo blij om te komen en ik knalde 4 dagen per week lekker door. Ook om financieel weer wat in te halen. Het fijne was dat elke klant erg bewust kwam, vaak prachtige gekleed, want het bezoek aan de praktijk was het uitje van de dag. Bijzonder, maar het gaf ook weer een bepaalde druk. Inmiddels was ook mijn invaljob aan de opleiding van schoonheidsspecialiste gestopt. Jammer, maar beter ook, want het was niet te combineren met mijn praktijk. Toen ik na 2 maanden weer los, tijdens een bal incident mijn middelvinger brak, zet mijn lijf mij dus wel aan het nadenken en besef ik hoe corona voor mij, maar ook voor andere ondernemers er een bizar, onrustig, angstig jaar van heeft gemaakt. Het bleek moeilijk klein te houden, maar ik denk ook dat veel ondernemers er psychisch nog jaren een enorme dreun van krijgen.

Ondanks alle gekte omtrent corona heeft er in mijn praktijk geen besmetting plaatsgevonden. Dat er corona is, snap ik, begrijp me goed. Maar is het zo nodig geweest om alles zo stil te leggen met al de gevolgen van dien? De zorg die €1000 extra kreeg, geweldig, de ambtenaar die extra kosten kreeg voor zijn eigen koffie, wc papier én wij de zzp ers niks? De zorg die constant in het zonnetje werd gezet? Ehm had ik dan toch een gewone baan dienen te zoeken in plaats van zzp-er? Zelf heb ik moeite met de enorme verdeeldheid in banen die wel en niet mochten werken tijdens corona. En ja, alles voor de zorg, maar ik vind dat de ondernemers die hun best moesten doen om om hun hoofd boven water te houden een nog groter applaus mogen ontvangen en een diepe buiging, want daar heb ik bewondering en respect voor. Zelf kijk ik bijna geen journaal meer, mede omdat er alleen maar over corona wordt gesproken, een mooi of bijzonder nieuwtje is er niet meer.
De angst en de onrust die de media geeft, is niet normaal. Zelfs in mijn praktijk werd er met elke klant over corona gesproken en over bijna niks anders meer helaas…

Na het breken van mijn middelvinger, heb ik mijzelf herstel en rust gegund. Wel in overleg met arts en fysio. Ik red me prima met mijn wekelijks hardlooprondjes met vriendinnen, de bijna dagelijkse wandelingen met mijn zus en ik mag me gezegend en dankbaar voelen met veel therapeuten vriendinnen om mij heen. We delen ontzettend veel hersenspinsels, heerlijk.

Nu en in de toekomst
Inmiddels ben ik weer aan het werk, hetzij het nu opnieuw met mondkapje, met afstand en tot 17:00, want alweer is onze branche de dupe… net als vele andere branches. Voor mij persoonlijk heeft dit niet veel impact, want de salontijden veranderen voor mij niet. Maar het blijft natuurlijk afwachten wat er nu weer gaat gebeuren. Al met al denk ik dat we niet afkomen van het C virus, maar ik kan wel gewoon werken op mijn eigen speciale holistische manier en weer wel clienten ontvangen in alle rust met alle gezelligheid. ‘Leven en laten leven’, zei mijn pake altijd. Hoe ik de toekomst van de branche zie? De toekomst zie ik positief, want ik vind dat schoonheidsspecialiste een van de mooiste beroepen ter wereld is. Het is alleen al een feestje om in een heerlijk verwarmde behandelstoel te mogen liggen, even niks hoeven, tegelijk ook nog een heerlijke huidverbeterende/huidverzorgende skin treatment te ondergaan, je even in een fijne bubbel bevindt en er relaxed weer uitkomt. De toekomst blijft er voor ons vak!

Tips!

Mijn tip is in deze gekke onrustige tijden, hou het klein, wees creatief, laat je zien op de socials en wees blij met wat je wel hebt. Geniet van je gezin en ga de natuur in om te aarden. De kwaliteit in mijn praktijk hoog houden is in mij ogen erg belangrijk. Stilstaan is achteruitgang. Open blijven staan voor verandering, trainen, workshop/cursussen volgen. Zo vind ik het erg inspirerend om assessor te zijn, zijdelings bij het opleiden van nieuwe collega’s betrokken zijn en zo ook te kijken of de kwaliteit van opleiden nog wel van nu is. Ik vind het belangrijk om te kijken wat bij jou en jouw praktijk past. Niet alles past bij jou. De regel ‘schoenmaker blijf bij je leest’, vind ik in ons vak wel erg belangrijk. Het Skin Register was er ineens voor mijn gevoel. Hier mag wel meer aandacht aan worden geschonken, want ik denk dat het wel een meerwaarde voor collega’s zou kunnen hebben.”

Jiskje de Jong, Studio Kosmein

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
Starter in de beautybranche: Marloes Lock – Beauty Studio Marloes
Gedachten van een ondernemer na onrustige coronajaren…