HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Innovatie in anti-pollution skincare

Zo’n drie jaar geleden kwam de cosmetica op de markt die ons actief zou beschermen tegen vervuiling. De term anti-pollution verscheen veelvuldig in menig cosmetica advertentie en nog steeds. Sommigen zijn sceptisch en noemen het een goede marketingtruc, sommigen zijn wel overtuigd van het nut. Dat luchtverontreiniging invloed heeft op onze huid is een feit. Uit onderzoek blijkt dat fijnstofdeeltjes en -druppels, die onder meer bestaan uit zuren, metalen, stof en chemicaliën, veranderingen in de huid teweeg kunnen brengen. Deze schade kan uiteindelijk zorgen voor (vroegtijdige) huidveroudering. Er is volgens onderzoekers een remedie tegen: de huid in goede conditie houden en antioxidanten.

Schade aan de huid en onze cellen willen we natuurlijk voorkomen, maar in Nederland is de luchtvervuiling niet zo erg als in andere delen van de wereld. In een eerder artikel van Vakmagazine De Beauty Professional schreven we eens: Volgens de World Health Organization (WHO) is luchtverontreiniging steeds meer een mondiaal probleem. Van smog die over steden hangt tot verontreiniging in huis; luchtverontreiniging is een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid. Het is zelfs een groter risico voor onze gezondheid dan AIDS en Malaria bij elkaar en meer dan de helft van de wereldbevolking die in steden woont, woont op plekken waar de luchtverontreiniging de acceptabele grens die de WHO heeft vastgesteld, overschreden wordt. Vooral in China, India en Saoedi-Arabië is luchtverontreiniging een groot probleem. Maar ook dichter bij huis, en dan vooral in Oost-Europese landen zoals Polen, zien we veel luchtvervuiling.

Nederland
In Nederland schijnt het gelukkig nog wel mee te vallen. Professor doctor Flemming Cassee is inhalatietoxicoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en doet onderzoek naar de schadelijke gezondheidseffecten van zwevende deeltjes, ook wel fijnstof genoemd, en gasvormige componenten zoals ozon en stikstofdioxide in de buitenlucht. Hij vertelde ons zo’n twee jaar geleden nog dat de lucht in Nederland de afgelopen decennia juist steeds iets schoner is geworden. “Sinds de jaren zeventig wordt in Nederland gemeten hoeveel schadelijke stoffen er in de lucht zitten. Stoffen als zwaveldioxide, grof stof en benzeen waren vroeger een probleem, maar door allerlei maatregelen zijn de gemiddelde concentraties de laatste jaren sterk gedaald. De gemiddelde concentraties fijnstof en stikstofdioxide liggen inmiddels in het grootste deel van Nederland onder de grenswaarden. Wel blijft in sommige locaties, voor beide stoffen, sprake van een beperkt aantal hardnekkige overschrijdingen. Vergeleken met andere Europese landen is Nederland zeker niet het schoonste land, maar dat komt vooral door de hoge populatiedichtheid.”

Antioxidanten
Luchtvervuiling is naast zon, roken, alcohol en ongezond eten, absoluut een factor die invloed heeft op de conditie van je huid. Het probleem is alleen dat je er weinig meer tegen kunt doen dan zowel ’s avonds als ’s ochtends de huid goed reinigen. Volgens Cassee moet er nog meer onderzoek naar gedaan worden. “Maar schadelijke effecten van oxiderende gassen als ozon en stikstofoxides kunnen wellicht worden voorkomen door zonnebrandcrème of crèmes met antioxidanten.” Crèmes met voldoende hoge concentraties antioxidanten zijn dus geen overbodige luxe. Niet alleen luchtverontreiniging, maar ook de straling van de zon pleegt een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten in de huid. En die voorraad slinkt ook nog eens als je ouder wordt. Daarom moet de huid elke dag opnieuw beschermt worden met een goede SPF. En dan ook weer het liefst een product met voldoende antioxidanten om de huid nóg maar eens een handje te helpen bij het neutraliseren van al die vrije radicalen.

BASF Care Creations
De reden om dit artikel te schrijven was een aankondiging van BASF Care Creations, die een nieuw huidverzorgingssysteem heeft ontwikkeld tegen de negatieve effecten van vervuiling. BASF biedt zelf geen kant en klare merkproducten. Zij verkopen ingrediënten aan de merken en fabrikanten van cosmetica. We vonden het eens mooi om te laten zien wat er ontwikkeld wordt bij – in dit geval – een chemiebedrijf als BASF. Het bedrijf springt in op een trend en daar kunnen (merk) fabrikanten van cosmetica hun voordeel mee doen in hun producten. Dus wie weet gebruik jij binnenkort wel iets in jouw salon waar dit nieuwe anti-pollution concept in zit verwerkt. We zijn benieuwd wie er uiteindelijk van deze innovatie gebruik gaat maken. De testen zien er in ieder geval veelbelovend uit.

3-fasen zorg- en beschermingsaanpak
BASF Care Creations laat weten: “De huid moet beschermd worden voor de vervuiling van buitenaf. Zover is duidelijk als we kijken naar wat de WHO ons vertelt over vervuiling in vele steden. We hebben daarom een uitgebreid systeem ontwikkeld op basis van hoogwaardige ingrediënten en actieve stoffen. Onze gerichte en affectieve concepten beginnen met de antikleefformule Naturecare Anti-Pollution Matrix SC-DE-18-117-2, die helpt voorkomen dat vervuilende deeltjes blijven kleven en tegelijkertijd gemakkelijk afspoelen ondersteunt. Om de penetratie van schadelijke stoffen te verminderen, hebben we de Shielding Skin Cream SC-DE-19-0871-11 ontwikkeld. En om onze end-to-end-aanpak af te ronden, bieden we de Soothing Cleansing Transformer SC-DE-19-077-13, een reinigingsoplossing om actief deeltjes van de huid te verwijderen. Onze nieuwe aanpak maakt gebruik van innovatieve screeningsmethoden op basis van vier impactpaden van verontreinigende stoffen. We testen onze ingrediënten op basis van werkzaamheid in anti-adhesie, verwijderbaarheid, anti-penetratie en reiniging van verontreinigende stoffen. Het resultaat: multidimensionale huidbescherming met bewezen prestaties.


Wat vind jij van cosmetica speciaal gericht op anti-pollution? Bied jij ze aan in jouw salon? Wij zijn benieuwd, laat je antwoord achter in de comments hieronder!

P.S. Wist je trouwens dat er aan luchtvervuiling ook een voordeel zit: smog houdt een deel van de uv-stralen tegen die zo schadelijk zijn voor de huid.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
Samen met BeautyBank mensen laten stralen
Innovatie in anti-pollution skincare