HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Natuurlijke huidverzorging voor mannen met aromatherapie

Alle schoonheidsspecialisten weten dat een mannenhuid duidelijk verschilt van een vrouwenhuid. Het hormoon testosteron bepaalt de kenmerken van een mannenhuid en geeft het een andere structuur dan een vrouwenhuid. De mannenhuid is zo’n 20% dikker dan een vrouwenhuid en dat heeft onder andere te maken met het hogere collageen en elastine dichtheid. Daardoor blijven mannen langer rimpelvrij dan vrouwen!

Maar als het testosterongehalte van de man gaat dalen, dan gaat de huidveroudering zelfs sneller dan bij een vrouwenhuid. Daar komt nog bij dat mannen over het algemeen hun huid minder verzorgen dan dat vrouwen dat doen. Een mannenhuid bevat meer talgklieren en is dus wat vetter van nature. Daardoor is de zuurgraad wat lager dan een vrouwenhuid en daardoor meer geneigd naar acne en andere onreinheden.

Als we naar producten kijken die gebruikt worden na het scheren, zien we vooral het gebruik van (conventionele) aftershaves. Deze aftershaves zijn allemaal op basis van alcohol en drogen de huid dus sterk uit. Met als gevolg dat de gezichtshuid op den duur beschadigd raakt. Gebruik daarom na het scheren een verzorgend en herstellend product op basis van plantaardige vette oliën. Koudgeperste plantaardige oliën bevatten vetzuren, mineralen, sporenelementen, anti-oxidanten en tocoferolen (vitamine E) die de huid beschermen, voeden, het vocht op peil houden en de huid helpen te herstellen na het scheren. Door de dagelijkse scheerbeurt wordt steeds de buitenste huidlaag verwijderd waardoor de huid gevoelig is voor invloeden van buitenaf. Zeker 40% van de mannen hebben huidproblemen door het dagelijks scheren.

In theorie kunnen dezelfde natuurlijke huidverzorgingsproducten door man en vrouw worden gebruikt. Aangezien de meeste huidverzorgingsproducten gemaakt worden voor vrouwen, passen de gebruikte geuren vaak niet bij mannen. Mannengeuren zijn bijvoorbeeld houtoliën als sandelhout, ceder, ho-hout, harsoliën als wierook en mirre, dennenoliën, worteloliën als gember en vetiver, zwarte peper en frisse citrusoliën als grapefruit. Over het algemeen houden mannen erg van houtoliën. Houtoliën bestaan vooral uit sesquiterpenen en energetisch gezien bieden houtoliën je daarom aarding en balans. Ze zetten je stevig in je eigen kracht.

Meer lezen artikelen lezen over natuurlijke huidverzorging? Ga naar de kennisbank van Drs. Harmen Rijpkema: www.stichtingaromatherapie.nl


Recept: 100% natuurlijke scheerolie
Een belangrijke regel bij natuurlijke huidverzorging met plantaardige oliën: gebruik plantaardige vette oliën en
andere natuurlijke producten op een vochtige huid. Zo trekken de producten makkelijker in zonder dat de huid
blijft glimmen. Mannen weten dat eigenlijk allang, want: scheren gaat veel effectiever en beter op een natte
huid. Als bij de huidverzorging dan ook nog meer water wordt gebruikt, blijkt zelfs een olie zeer geschikt voor
de vettere mannenhuid. Dus breng de onderstaande scheerolie aan op een vochtige huid alvorens het scheren.
De huid voelt na het scheren zeer zacht aan en de huid is direct verzorgd. Combineer de basis scheerolie met
één van de recepten.

Basis scheerolie
Deze bestaat uit 100 ml vette plantolie:

 • 50 ml jojoba
 • 40 ml abrikoos
 • 10 ml kokos
  Geurcombinatie 1
 • 7 druppels ho-hout
 • 2 druppels sandelhout
 • 2 druppels ceder
 • 2 druppel vetiver
 • 7 druppels grapefruit
  Geurcombinatie 2
 • 6 druppels mandarijn
 • 6 druppels sinaasappel
 • 2 druppels vanille
 • 4 druppels patchouli
 • 5 druppels ylang-ylang

Drs. Harmen Rijpkema
Drs. Harmen Rijpkema is medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (www.stichtingaromatherapie.nl) en adviseur bij Chi Natural Life. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum waarvan eind 2021 de 10de druk is verschenen. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Binnenkort op de mat de nieuwe editie van Massage Magazine
Natuurlijke huidverzorging voor mannen met aromatherapie

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord