Precies een jaar geleden werd ik erdoor getriggerd, het woord ‘schubbenziekte’. Uiteraard was ik al bekend met de term ichthyosis, maar toen ik het interview in de Linda las, dacht ik: ‘daar moet ik iets mee doen’. Ik dook de literatuur in en vond allerlei wetenschappelijke casussen over voeding en ichthyosis. Die zijn niet voor niets op papier gezet, deze moeten gelezen worden. Hoewel het bewijs nog zwak is, hebben patiënten er mogelijk wel baat bij dat professionals ervan afweten. Lees je mee?
Auteur: Mw. MSc. S.M. (Samantha) Jordaans, orthomoleculair sportdiëtiste en voedingswetenschapper/-epidemioloog Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)
Nu kan ik me voorstellen dat jij als beautyprofessional niet dagelijks een klant op je behandelstoel hebt zitten die kamt met een huid die eruit ziet als een vis. Maar wellicht inspireert deze column jou wel en kun jij mensen met ichthyosis meer gaan helpen met jouw kennis. Want je zal het maar hebben, zoals Linda zegt: ‘geen zacht velletje maar strakgetrokken boomschorshuid die schilfert, pijn doet en altijd jeukt.’
Ondervoeding en groeiachterstand
Tijdens mijn literatuuronderzoek kwam ik erachter dat er veel verschillende vormen zijn van ichthyosis. Dit maakt het uitvoeren van wetenschappelijke studies erg lastig. Wat me opviel is dat mensen met risico lopen op ondervoeding, vooral op jonge leeftijd. Van de vijftig deelnemers aan een onderzoek met 50 deelnemers was 32 procent ondervoed en 75 procent van de ondervoede patiënten had een groeiachterstand. Het is aannemelijk dat een tekort aan macronutriënten de huid van ichthyosispatiënten niet ten goede komt.
Zo blijkt dat voor een goede huidbarrière voldoende essentiële vetten nodig zijn in de voeding. En zijn eiwitten een belangrijke bron van cellen en weefsels in de huid. Als je de opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’ hebt gevolgd weet je dat enkel water drinken niet helpt om de huidhydratatie op peil te houden. Ook leer je dat hyaluronzuur bijdraagt aan een gehydrateerde huid en dat vitamine E een antioxidant is die de huid beschermt tegen schadelijke stoffen, zoals vrije radicalen.
Fillers tegen vissenhuid?
Ik vond een heel interessante studie uit 2018 die aantoont dat het gebruik van injecties met hyaluronzuur mogelijk gunstig is bij ichthyosis. En ook las ik een casus over een man met verworven ichthyosis een lage vitamine E status. Sondevoeding met onder andere vitamine E zorgde voor zichtbare verbetering van zijn huid. Over vitamine D en ichthyosis is ook een en ander te vinden. Er is bijvoorbeeld een interventiestudie die heeft gekeken naar het inzetten van hoge doseringen vitamine D suppletie. Waar vitamine D allemaal wel niet goed voor is. Sowieso is vitamine D suppletie voor sommige mensen met ichthyosis geen overbodige luxe. Waarom dit zo is lees je in het artikel dat ik erover schreef voor De Beauty Professional. Dit artikel verschijnt in het juli editie 2023.
In de specialisatie ‘Voeding, suppletie en de huidveroudering ’ van het KIVH leer je trouwens alles over het behoud van een goede huidbarrière. Je leert over een uitgebalanceerd voedingspatroon en hoe je jouw klanten kunt voorzien van praktische voedingsadviezen. Ook vertellen we je welke supplementen veilig zijn en wat juist mogelijke risico’s zijn. Voedingsadvies hoort een vast onderdeel te zijn van huidbehandelingen, maar je moet wel goed weten hoe.
Meer leren voor slechts €299,-
Het KIVH is dé autoriteit op het gebied van voeding en de huid. Wij zijn niet zomaar een opleider, we zijn dé professionals die jou werkelijk alles kunnen leren over voeding en de huid. Wij zijn helemaal gericht op de rol van voeding bij specifieke huidindicaties. Wil jij gedegen voedingsadvies geven aan jouw klanten? Dan volg je dé opleiding bij het KIVH. Je komt dan in contact met onze gespecialiseerde diëtisten voor ondersteuning bij complexe casussen. Hierdoor kun je jouw klanten écht helpen met voedingsadvies voor blijvend zichtbaar resultaat. Een mooier visitekaartje kun je niet krijgen. Én je trekt meer klanten aan na het volgen van onze specialisaties. Je profileert je breder en wij verwijzen mensen met huidklachten naar jou door
De online opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’ is de enige opleiding waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij het inzetten van voedings-, suppletie- en leefstijladvies bij diverse doelgroepen, waaronder zwangere vrouwen. Een volledige en unieke opleiding die gebaseerd is op wetenschappelijke en vooral gedegen onderzoeken. De opleiding is geaccrediteerd voor huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten (19 punten) en wordt versterkt in de vorm van duidelijke video’s waarin onze diëtist en voedingswetenschapper je meenemen in de wetenschap en deze vertaalt naar een handig stappenplan die jij direct kunt inzetten in de praktijk. Meer informatie vind je via DEZE LINK.
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.
Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht door diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH is geheel onafhankelijk en biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.
Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.
Wat vind jij?