HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Pre-, pro-, post- en synbiotica in cosmetica

‘Levende bacteriën en schimmels op de huid aanbrengen..? No way!’ Tien jaar geleden wilden we er niets van weten. Maar de laatste jaren komt het uit de taboesfeer en lijkt het ene cosmeticaconcern na de andere overstag te gaan. Wat maakt het toevoegen van probiotica én van pre-, post- en synbiotica -om het complex te houden- in huidverzorgingsproducten nu zo interessant? We spreken Dr. Bing Thio en Dr. Jetske Ultee en twee vooraanstaande leveranciers hierover in de komende editie van De Beauty Professional. Eind volgende week alweer in jouw brievenbus! We geven je hier alvast een leerzaam voorproefje. Het is in een magazine een uitgebreid artikel met alle ins & outs, geschreven en onderzocht door Esther Bode-Scholte.

Lastige materie. Het idee lijkt heel simpel -je voegt de ene bacterie op de huid toe om de andere te remmen of te stimuleren- maar hoe dieper je in de stof duikt, hoe ingewikkelder de werkelijkheid blijkt te zijn. Eerst dus maar eens wat basisuitleg om te begrijpen wat al die verschillende biotica’s inhouden en niet geheel onbelangrijk: wat het verschil is. Probiotica bevatten goede levende bacteriën, prebiotica zijn niet-verteerbare koolhydraten en voedingsvezels voor de goede bacteriën, postbiotica zijn stofwisselingsmetabolieten van bacteriën en synbiotica zijn een combinatie van pre-, pro-, en postbiotica. Het verschil is kortgezegd dat we te maken hebben met levende óf dode bacteriën óf met voedingsstoffen die bestemd zijn voor bacteriën. De vraag is natuurlijk waarom je dit op de huid zou willen smeren. En ook doemt de vraag op: voor wie is welke vorm geschikt? En dat is, zo blijkt, nóg ingewikkelder om te achterhalen.

Een voor velen bekende onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie binnen de beautybranche, is Dr. Jetske Ultee. Zij legt uit hoe het leven er op de huid uitziet. ‘Op de huid hebben we meer dan duizend verschillende soorten bacteriën. De meeste van deze huidbewoners doen onze huid geen kwaad. Ze hebben een plekje op onze huid en leven van voedingstoffen als talg en dode huidcellen. Zo’n diverse samenleving van goede bewoners kunnen ziekmakende organismes tegengaan. Als er genoeg goede huidbewoners zijn is er namelijk gewoonweg geen plek voor de slechte organismen. Die hebben immers ook een plekje en voedingstoffen nodig. Daarnaast kunnen de goede bacteriën stofjes produceren, vergelijkbaar met postbiotica in de darmen, die antimicrobieel werken om het nog lastiger te maken voor ongunstige organismen om zich te vestigen op onze huid. Verder kunnen de huidbewoners ook een connectie aangaan met de immuunsysteemcellen die wat dieper in de huid liggen. Ze kunnen bijvoorbeeld een signaal afgeven dat een ziekmakend organisme aangevallen moet worden of juist aangeven dat er niet gereageerd hoeft te worden, als het immuunsysteem overgevoelig is. Hiermee kan de ernst van inflammatoire huidziektes verminderen. Topicale pro-, pre- en postbioticum zouden mogelijk kunnen bijdragen aan de gunstige huidbewoners en de functie die deze bewoners hebben.’ Maar heeft de huid van zichzelf dan niet al voldoende bacteriën en schimmels om de huid te beschermen tegen invloeden van buitenaf en tegen ontstekingen? Hierover zegt Dr. Ultee: ‘Ik denk dat dit een goede gedachte is. Normaal gesproken heeft je huid voldoende bewoners die je huid beschermen en kunnen zorgen voor een gezonde huid. Mocht je topicale probiotica willen gebruiken kun je dit daarom het beste doen wanneer je weet dat de balans op je huid niet klopt, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van acne of eczeem. Maar ook wanneer je een antibioticumcrème hebt gebruikt, omdat die zorgt voor een afname van je goede huidbacteriën. Het allerbeste zou het natuurlijk zijn als je van tevoren kunt onderzoeken welke bewoners er op je huid groeien, met bijvoorbeeld een skinswab. Maar dat is iets voor in de toekomst.’

Nog veel meer lees je hierover binnenkort dus in jouw vakmagazine De Beauty Professional. Mis het niet! Nog geen abonnement? Klik hier: www.beauty-pro.nl/abonnementen. Er is al een online abonnement voor maar 39 euro per maand!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Scoor nu je Early Bird ticket voor de beurs!

Scoor nu je Early Bird ticket voor de beurs!

Posted on

Ontvang nu een exclusieve vroegboekkorting op de tickets voor de voorjaarsbeurs, georganiseerd ...

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Beauty Trade Special 2024 – Zet ‘m vast in je agenda!

Posted on

In twee ruime hallen genieten van alles wat het vak zo mooi ...

De invloed van schildklierhormonen op de huid by Ir. Ralph Moorman

De invloed van schildklierhormonen op de huid by Ir. Ralph Moorman

Posted on

Schildklierhormonen hebben invloed op je huid. Meestal merk je dit pas wanneer ...

Souhayla’s impact met House of Bratz

Souhayla’s impact met House of Bratz

Posted on

Ongekende groei van esthetische kliniek voor injectables en skincare November 2023 – House ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Winnaars Dutch Beauty Award 2021
Pre-, pro-, post- en synbiotica in cosmetica