HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

TERUGLEZEN: Aanpak van Rosacea

Een huidprobleem dat we steeds vaker tegenkomen is rosacea. Hierbij heeft niet iedereen baat bij dezelfde aanpak, daarom is het handig te weten wat de mogelijkheden zijn. Karlijn Tempelman geeft trainingen aan schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten op het gebied van rosacea. Ook deelt ze haar kennis en ervaringen, zodat haar cursisten zich verder op dit huidprobleem kunnen specialiseren.   

Tekst: Patricia Akkermans
Dit artikel verscheen eerder in Vakmagazine De Beauty Professional.

Rosacea kwam je eerst voornamelijk bij bewoners uit Noordwest Europa tegen, maar tegenwoordig zie je dit huidprobleem overal. Bij vrouwen komt het drie keer zo vaak voor als bij mannen. Karlijn Tempelman: “De huid is rood door de vele teleangiëctastieën en het lekken van bloedlymfe. Soms zijn puistjes en bultjes, die gevuld zijn met lymfe, zichtbaar maar dat hoeft niet altijd. Lymfe is een vloeistof met eiwitten, afvalstoffen en witte bloedcellen. Comedonen passen niet in het huidbeeld van rosacea. Alle klanten met rosacea hebben een tekort aan vitamine A en een sterk verdunde huid.”  

Vasculair 
De oorzaak van de vasculaire aandoening rosacea is onbekend. Wel zijn er veel verschillende theorieën. Tempelman: “Zo zouden de bloedvaatjes door de invloed van in- en externe factoren meer verwijd zijn. Dit gebeurt ook tijdens het sporten, een saunabezoek, bij opvliegers en bij blootstelling aan uv B-straling, want dan produceert het lichaam warmte. Het lichaam kan de bloedvaatjes zelf niet meer vernauwen.” 

Bacteriën 
Ook veroorzaakt de Helicobacter Pylori, een bacterie die in de maag leeft, mogelijk rosacea. De maag heeft een pH-waarde van ongeveer 1,4. Deze is dus heel zuur. Door verzuring van de 12-vingerige darm (duodenum), daalt ook hier de pH-waarde, waardoor de bacterie zijn leefgebied vergroot. Hij hoort echter niet thuis in het duodenum en hij brengt daardoor hier schade toe, wat een verslechtering van de huid tot gevolg heeft.  
Ook de demodex-mijt kan mogelijk rosacea veroorzaken. Dit is zoals de naam al aangeeft een mijtsoort, die je aantreft in en om de haarfollikel. Deze bacterie eet huidcellen en sebum (talg). Bacteriën, die leven op de demodex-mijt, vergroten de kans op papulopustular rosacea en geven de bekende bultjes en ontstekingen. Deze zie je vaak ook terug op de peri-nasale locatie (naast de neus), maar ook vind je het in de wimperlijn en in de wenkbrauwen.  

Cathelicidin peptiden 
Uit onderzoek van 2018 blijkt dat mensen met rosacea 200 tot 300 procent meer cathelicidin peptiden hebben. Deze peptiden zijn een onderdeel van het verdedigingssysteem van de huid en darmen. Door de verhoogde hoeveelheid cathelicidin peptides in één gebied vallen ze elkaar aan. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie en dit draagt bij aan het dunner worden van de epidermis en dermis. 

Ook de demodex-mijt kan mogelijk rosacea veroorzaken. Dit is zoals de naam al aangeeft een mijtsoort, die je aantreft in en om de haarfollikel. 

Rosacea-triggers 
Er zijn een aantal voedingsmiddelen die er voor zorgen dat rosacea aangewakkerd wordt. Ze triggeren het huidprobleem. Tempelman: “De triggers verschillen per persoon en de oplossing is dus maatwerk. Wel zijn er triggers die bij veel rosacea-klanten voorkomen, maar dat hoeft dus niet bij iedereen zo te zijn. Ze kunnen het beste voedingsmiddelen als zuivel, chocolade, vanille, lever, tomaten en bananen vermijden. Maar ook gekruid eten, hete dranken als warme thee en koffie zorgen dat rosacea verergert. Daarnaast zijn alcoholische dranken een echte trigger. Maar het is ook verstandig om bepaalde producten niet te gebruiken, waarin alcohol of parfum verwerkt is, zoals in bepaalde soorten cosmetica.” De trainster geeft aan, dat het ook met emoties te maken heeft. “Stress, angst, boosheid en schaamte, zorgen voor vaatverwijding.” 

Oplossen 
De oplossing is vaak niet eenvoudig. Hiervoor moet je echt weten wat de oorzaak is. Tempelman: “In de meeste gevallen zal de arts medicatie voorschrijven, dit zorgt vaak echter een tijdelijke verbetering. Al komen er steeds meer medicijnen op de markt die in combinatie met een aanpak van binnen uit ook op de lange termijn een heel goed resultaat kunnen opleveren. Daarom heeft een totaalaanpak mijns inziens de juiste balans en oplossing.” Als je in je instituut met een rosacea-klant aan de slag gaat, laat hem of haar dan altijd aan de arts of dermatoloog vragen of het in orde is dat de schoonheidsspecialist de huid behandelt. 

TIP: Ingrediënten  
Klanten met rosacea hebben baat bij verschillende ingrediënten in cosmetica. Zo kun je cosmeticaproducten met niacinamide (B3) adviseren of dit ingrediënt toevoegen aan de crèmes. Ook magnesium ascorbylfosfaat (in olie oplosbare vitamine C), koperpeptiden en vitamine A doen wonderen. Let wel op dat de klant kan reageren op een teveel aan deze laatste vitamine.    

Suikers vermijden 
Tijdens haar training legt Tempelman uit hoe schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten de huidproblemen op kunnen lossen. “Belangrijk is het hierbij om de voedingsmiddelen te vermijden die de huid triggeren. Ik geef altijd aan dat klanten suikers en gefrituurd eten zoveel mogelijk moeten laten staan. Dus ook gerechten uit de airfryer. Daarnaast adviseer ik de klant veel groene groentes zoals salades te eten. Qua fruit zijn blauwe bessen en avocado goede soorten. Ze bevatten veel antioxidanten. Ook hebben blauwe bessen weinig fruitsuikers en zijn avocado’s rijk aan essentiële vetten.” 

Ontzuren 
Volgens Tempelman is ontzuren een must. “Het heeft altijd een positief resultaat. Broccoli, spinazie, bleekselderij en komkommer zijn voedingsmiddelen die een ontzurende werking hebben. Maar ook de superfoods spirulina en chorella, die in algen voorkomen, hebben deze werking. En dan zijn er natuurlijk ook nog voedingssupplementen met deze eigenschappen. Daarnaast hebben voedingsmiddelen met vitamine B3 en B5, vitamine C en antioxidanten een goed effect op de rosaceahuid. Ook adviseer ik altijd pro- en prebiotica, multi-vitamine B en essentiële vetzuren zoals omega 3-vetzuren als suppletie. ”  

In het instituut 
Volgens Tempelman kan de schoonheidsspecialist de klant met rosacea nog meer voedingstips meegeven. Spelen andere voeding gerelateerde
problemen een rol, dan is het inschakelen van een voedingsdeskundige een belangrijke stap. Ook noemt de trainster tal van behandelingen die een schoonheidsspecialist in het instituut uit kan voeren. Denk hierbij aan maskers die de huid kalmeren en de huidbarrière herstellen. Tempelman: “De huidbarrière herstelt van binnen uit, maar we kunnen de barrière wel helpen met de juiste producten. Zo brengen we tijdelijk een soort van schild over de beschadigde huidbarrière aan, zodat een rustig herstel van binnen uit mogelijk is. De schoonheidsspecialist kiezen voor een bindweefselmassage of microneedling.” Tempelman geeft wel aan dat sceptici het niet met haar eens zijn. Zij beweren dat je de rosacea-huid juist moet kalmeren en verder met rust moet laten. Tempelman: “Maar dit is een verschil in inzicht, ik zie goede resultaten met deze totaalaanpak in combinatie met microneedling.” 

Dit artikel verscheen eerder in vakmagazine De Beauty Professional. Wil jij geen vakinformatie meer missen?! Klik dan hier: https://beauty-pro.nl/abonneren/

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
DÉCAAR: de kracht van maskers
TERUGLEZEN: Aanpak van Rosacea

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord