HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Nawoord column over zelfbewustzijn

Anna M. Kruyswijk – van der Heijden is onze vaste columnist als het gaat om voeding en gezondheid. Over de column die zij deze maand plaatste, wilde zij graag nog wat duidelijkheid geven/nuanceren om misverstanden te voorkomen. Hier dan ook de complete column inclusief het nawoord zoals verschenen in De Beauty Professional.

Zelfbewustzijn
We leven in bijzondere tijden. Iedereen probeert na de lockdown weer op te krabbelen, te midden van nog steeds beperkende maatregelen in de vorm van vooral de anderhalve meter afstand en mondkapjes. Er is een Corona noodwet in de maak die deze en andere maatregelen, voorzien van pittige boetes, voor een half jaar zal vastleggen, en die door de minister van VWS zonder toestemming van het parlement verlengd en gewijzigd kan worden.

Wie een jaar geleden zou hebben voorspeld dat dit het scenario voor 2020 zou worden, zou voor gek zijn verklaard. En toch is het gebeurd; de media blijven de angst voor verdere verspreiding van het virus voeden, ook al zijn er vrijwel geen nieuwe besmettingsgevallen. Nu in de zomervakantie lijkt het publiek vooral informatie-moe en wil tot rust komen, zo goed en zo kwaad als het gaat. Want bijvoorbeeld voor alle uitjes en uit eten gaan, moet je je tevoren aanmelden en je gegevens verstrekken. Spontaniteit kan vooral op een terrasje en buiten als je wilt fietsen, wandelen of de kinderen wilt laten spelen.

In de berichtgeving gaat het steeds meer over het moeten volgen van de officiële lijn van de WHO, waarbij andere visies van wetenschappers, artsen, juristen, ethici en vele anderen tot complottheorie worden verklaard en van het internet, krant en TV worden geweerd. Hoe kan het dat in een democratie andere visies ineens niet meer geuit mogen worden? Waar is de openheid van het debat, respectvol en oprecht geïnteresseerd?  

Juist dit is niet alleen in de politiek, maar ook in je eigen leven ontzettend waardevol. Zo leer je ook vanuit een ander gezichtspunt kijken en kun je je eigen mening bijstellen, in alle vrijheid. Zelfs in een noodsituatie zijn verschillende invalshoeken om naar de problematiek te kijken cruciaal, vooral om een tunnelvisie te voorkomen, waarmee een noodsituatie op een ramp kan uitdraaien. Wanneer één visie tot waarheid wordt verheven, verliezen we onze vrijheid om zelf na te denken en ons leven vorm te geven.


Zelfbewustzijn, weten dat je bestaat en dat je ertoe doet, is wat ons tot mens maakt. Vanuit zelfbewustzijn als denken, heb je het vermogen om een situatie onder de loep te nemen, verschillende opties te bekijken en keuzen te maken. Vanuit zelfbewustzijn als liefde, verbinden wij ons met anderen en geven de samenleving vorm, op basis van respect en uit vrije wil. En vanuit een diep gevoeld vertrouwen in onszelf. Dat maakt het leven de moeite waard en zo kunnen wij ons als mens verder ontplooien.

In een wereld die gedomineerd wordt door macht en belangen is geen plaats voor zelfbewustzijn, en ook niet voor vrijheid. Dit is waarnaartoe nu bewogen wordt. Angst en verwarring zijn de instrumenten om mensen te laten ‘bevriezen’ waardoor ze niet meer nadenken en monddood worden. Maar als we voorbij de angst gaan kunnen we helder naar de huidige situatie kijken en ons afvragen: wat is er echt aan de hand, wat is nodig, in welke wereld wil ik leven en hoe kan ik bijdragen?

NAWOORD
Ten tijde van het schrijven van deze column werden de testen op COVID-19 uitgebreid; het aantal positief geteste mensen is inmiddels toegenomen, en daarmee het aantal besmettingsgevallen. Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen correspondeert echter niet met het aantal positief geteste mensen, en is gering. Gelukkig maar. 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Posted on

DUBBEL FEEST! Naast het 60-jarig jubileum van Cosinta op 15 juni organiseren we ...

15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Strijd jij mee? Nieuw initiatief: Beautysector in de kou

Posted on

Gisteren kregen wij op Facebook een melding van een nieuwe facebookgroep: ‘Beautysector ...

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Belastingdienst: Minder dan € 20.000,- omzet per jaar? Vrijgesteld van BTW met KOR

Posted on

Ondernemers die in de komende jaren verwachten een jaaromzet lager dan € ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Nieuwe Sothys seizoensbehandeling herfst/winter 2020
Nawoord column over zelfbewustzijn