HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

TERUGLEZEN: Vormen van huidveroudering

Huidveroudering uit zich in de vorm van solaire elastose, rimpels, lentigo solaris, atrofie van de huid en de aanwezigheid van actinische keratosen en basaalcelcarcinomen. Maar ook epidermale inclusie cysten en favre-racouchot zijn uitingen van huidveroudering. Hoe herken je deze vormen en wat kun je eraan doen als beautyprofessional?
Door Carla Uppelschoten, directeur U-Consultancy

Dit artikel verscheen eerder in Vakmagazine De Beauty Professional. 6x per jaar schrijft Carla een artikel over huidaandoeningen, huidziekten, huidkanker of andere interessante (wetenschappelijke) stukken die vaak richting de dermatologie gaan. Binnenkort zal zij ook kortere columns gaan schrijven voor deze website.

De kenmerken van een huid die het proces van foto-veroudering (veroudering door de zon) heeft ondergaan, bestaan uit depigmentatie (hypomelanosis guttata), verslapping van de huid, een gele kleur, rimpels, teleangiectasieën, een leer aspect van de huid en huidkanker (aktinische keratosen, basaalcelcarcinomen, plaveiselcel carcinomen). Ook andere goedaardige afwijkingen duiden op foto-veroudering van de huid zoals lentigo solaris, verrucca seborrhoica en de aandoeningen favre-racouchot en epidermale inclusie cysten.

Wat is nu precies veroudering?
Veroudering omvat voortschrijdende fysiologische veranderingen in een organisme die leiden tot een vermindering van het vermogen van een organisme om zich aan te passen aan metabolische stress in de tijd. Dit betekent dat een organisme zich steeds moeizamer kan aanpassen aan veranderingen binnen en buiten het lichaam. Huidveroudering kan gemeten worden door middel van de Glogeau schaal en wordt veel gebruikt om te bepalen welk type behandeling voor de betreffende cliënt nodig is.

De Glogeau schaal classificatie
Type 1
De huidkenmerken bij foto veroudering type I bestaan uit het ontbreken van rimpels, geringe pigmentveranderingen, geen verrucae verrucae seborrhoica en meestal zijn het mensen in de leeftijdsgroep tussen de 20 en 30 jaar.
Type 2
De huidkenmerken bij foto veroudering type II bestaan uit rimpels bij het bewegen van de spieren in het gezicht, kleine zichtbare lentigenes (bruine maculae), verrucae verrucae seborrhoica zijn voelbaar maar niet zichtbaar, lachrimpels beginnen te verschijnen en het betreft mensen in de leeftijdsgroep tussen de 30 en 40 jaar.
Type 3
De huidkenmerken bij foto veroudering type III bestaan uit rimpels in rust, duidelijke kleur verschillen in het gezicht, teleangiëctastieën, zichtbare verrucae verrucae seborrhoica en patiënten tussen de 50 en 60 jaar.
Type 4
De huidkenmerken bij foto veroudering type IV bestaan uit rimpels over het gehele gezicht, geel grijze kleur van de huid, voorgeschiedenis van kwaadaardige huidtumoren en het betreft mensen in de leeftijdsgroep tussen de 60 en 70 jaar.

De aandoening favre-racouchot
Het Favre-Racouchot syndroom, ook wel elastosis cutanea tardis, elastoidosis cutis cystica et comedonicus genoemd, bestaat uit zonbeschadigde huid waarbij eveneens epidermale inclusie cysten ontstaan. De voorkeurslokalisatie is het gezicht (wangen en neus, rond de ogen, temporaal, soms in de nek of achter de oren). Het komt vooral voor bij blanke oudere mannen (ouder dan 50 jaar) die veel aan de zon zijn blootgesteld en roken. Behalve de comedonen is ook actinische schade zichtbaar, zoals gele verkleuring van de huid (histologisch overeenkomend met solaire dyselastose), atrofie, rimpels, en groeven. Soms zijn er diepe ruitvormige groeven op het voorhoofd of in de nek en dit heet cutis rhomboidalis (nuchae). Therapeutisch kan ‘acne ontlediging’ van de huid, microdermabrasie, en chemische peelingen de huid weer een beter aanzien geven.

De aandoening epidermale inclusie cyste
Het ontstaan van deze cyste is nog niet helemaal duidelijk, en de oorzaak is waarschijnlijk multifactorieel. Mogelijk dat humane pappiloma virussen (HPV, wratvirussen) en het groter worden van haar follikels, door verlies van een ondersteunend perifolliculair kader, een rol spelen in het ontstaan van deze cysten. Duidelijk is al geworden dat roken mogelijk een grotere rol speelt in het ontstaan van deze huidafwijkingen dan we in eerste instantie dachten. Van roken is bekend dat het geassocieerd wordt met vele huidafwijkingen, onder andere het ontstaan van rimpels, slechtere wondgenezing, lipkanker en psoriasis. In een wetenschappelijk onderzoek van het tijdschrift Dermatologic Surgery (2010;36:894-898) werd er door middel van case-control studie onderzocht of er een verband bestond tussen roken en het ontstaan van deze huidafwijkingen. De dioxine en teer zijn waarschijnlijk de comedogene factoren waardoor dit soort cysten ontstaan. Therapeutisch kan microdermabrasie, en chemische peelingen de huid weer een beter aanzien geven. Zonodig gecombineerd met een vitamine A zuur crème, die het ontstaan van nieuwe cysten remt. Vitamine A zuur peelingen (5 %) in combinatie met microdermabrasie geeft betere resultaten dan enkelvoudige behandelingen.

Grove Poriën
Deze cosmetische aandoening is natuurlijk niet levensbedreigend of een bedreiging voor de gezondheid, maar het beïnvloedt wel de kwaliteit van leven. De poriën zijn de vergrote openingen van talgklieren. De vergrote poriën zelf zijn goed zichtbaar en vooral voor vrouwen vormen ze een groot probleem. De definitie van vergrote poriën zijn poriën die in diameter groter zijn dan 0,02 mm2. De Robo Skin Analyzer CS50 (NIIC, Tokyo, Japan) onderscheidt drie vormen zichtbare huid poriën (0,1-0,6 mm2), vergrote huid poriën (0,3-0,6 mm2) en blackheads. Deze vergrote poriën kunnen ook een vette huid geven en dat kan ook de reden van een klant zijn om naar de schoonheidsspecialist te gaan. De klachten bestaan dan vooral uit een blinkende en vette huid. Verschillende factoren dragen hieraan bij, bestaande uit de diameter van de poriën, de grootte van de sebum productie, de activiteit van de musculus erector pili (dit is het spiertje wat bij kippenvel de haren rechter overeind doet staan), de activiteit van de muscarine receptoren (sleutelgaten die actief worden door de signaalstof uit de zenuwen namelijk acetylcholine). In het artikel van Sang Ju Lee over grove poriën komen nog een aantal oorzakelijke factoren er bij zoals het geslacht, genetische aanleg, veroudering, chronische UV blootstelling, comedogene middelen (waaronder roken), acne en een voorgeschiedenis van een vettige huid in het verleden. Zelfs vitamine A deficiëntie in huid wordt genoemd als oorzakelijke factor. Vooral vrouwen blijken een grotere poriëngrootte te hebben. Er zijn drie oorzaken waardoor de grove poriën kunnen ontstaan. Ten eerste door een verhoogde talg productie, ten tweede door een verminderde elasticiteit rondom de poriën en ten derde door een verhoogde volume van de poriën door onder andere dikkere haren.

De definitie van vergrote poriën zijn poriën die in diameter groter zijn dan 0,02 mm2. De Robo Skin Analyzer CS50 (NIIC, Tokyo, Japan) onderscheidt drie vormen zichtbare huid poriën (0,1-0,6 mm2), vergrote huid poriën (0,3-0,6 mm2) en blackheads.


Behandelingsopties
De hoeveelheid talgproductie kan beïnvloedt worden door vitamine A achtige producten zoals retinol op de huid aan te brengen. Deze onderdrukken de talgproductie en normaliseren de keratine productie. Ook de beauty ingrediënt niacinamide (vitamine B3) vermindert de talgproductie. Salicylzuur peelingen verbeteren hetzelfde component van de huid. Het gebruikt van de vitamine A zuur afgeleiden verbetert ook de elasticiteit en daarmee de ophanging van de poriën in de dermis. Ook het dagelijks toepassen van een goede moisturizer verminderde de poriën grootte. Laser en IPL, maar ook elektrisch ontharen verminderen de hoeveelheid haren in het gelaat en kan specifiek ingezet worden bij de grotere poriën waarbij haren aanwezig zijn. Door het verwijderen van de haren vermindert de poriëngrootte.

Hoe pas je deze kennis nu toe in de salon?
Door te weten welke ingrediënten werken op het verminderen van de kenmerken van huidveroudering, kun je met deze kennis kijken naar de eigen crèmes en producten in de eigen salon en beoordelen of de crèmes doen wat ze moeten doen. Een andere optie is om de vertegenwoordiger te vragen welke ingrediënten in de crème een rol spelen bij het verbeteren van de huidveroudering. De vertegenwoordiger moet je kunnen vertellen welk ingrediënt is verwerkt in het product.

www.uconsultancy.nl

Heb jij nog geen abonnement op Vakmagazine De Beauty Professional? Klik dan hier en maak gebruik van die mooie aanbieding! https://beauty-pro.nl/abonneren/

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Chi Congres 2024

Chi Congres 2024

Posted on

Een dag vol interessante sprekers, workshops en aromabeleving Op 30 november 2024 viert ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Posted on

De exclusieve high-end vakbeurs voor beauty professionals zal gehouden worden op 2, ...

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

Posted on

Zoals we eigenlijk wel hadden verwacht mogen schoonheidsspecialisten die zorgen verlenen die ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
NIEUW! Column (Beauty) fotograaf Miranda Koevoets
TERUGLEZEN: Vormen van huidveroudering