HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Veelbelovend onderzoek: Wetenschappers maken huid 30 jaar jonger

RTL Nieuws publiceerde dit weekend een interessant artikel over een onderzoek (gepubliceerd in het vakblad Elife) waarin onderzoekers erin zijn geslaagd mensenhuid aanzienlijk te verjongen. Het verouderingsproces van cellen in de huid kan als het ware dertig jaar worden teruggedraaid. De techniek die is ontwikkeld door wetenschappers van het Babraham Institute, verbonden aan de universiteit van Cambridge, kan huidcellen ‘herprogrammeren’. Daardoor zien de cellen er jonger uit én gedragen ze zich alsof ze veel jonger zijn.

Op de website van RTL Nieuws is verder het volgende te lezen: De onderzoekers gebruikten cellen van de huid van een 53-jarige vrouw. De huid had na de behandeling in een laboratorium dezelfde kwaliteit als die van een 23-jarige. Er werden experimenten gedaan waarbij een huidwond werd nagebootst. Oudere cellen werden blootgesteld aan een mengsel van chemicaliën, zodat de cellen weer ‘jong’ werden. De functie van de oude cel verandert niet, maar werkt als vanouds. Zo is gebleken dat de zogenoemde fibroblasten – die ervoor zorgen dat huid stevig en rekbaar wordt – hun werk veel beter doen. Ze zorgden ervoor dat de wond veel beter kon genezen.

Naarmate ons lichaam ouder wordt, neemt het vermogen van menselijke cellen om te functioneren af. De zogeheten regeneratieve geneeskunde richt zich erop om cellen en weefsel te vervangen of te repareren. De onderzoekers stellen dat dit een revolutie kan betekenen. Volgens onderzoeker Diljeet Gill zijn er flinke stappen gemaakt: “We snappen nu veel beter hoe veroudering op moleculair niveau werkt.”

De onderzoekers hopen dat deze uitkomsten mogelijk iets kunnen betekenen ook voor ouderdomsziektes. Het uiteindelijke doel is behandelingen te ontwikkelen voor ziekten zoals diabetes, hartziekten en neurologische aandoeningen. De onderzoekers hebben al wel vast kunnen stellen dat de gebruikte methode effect heeft op genen die verband houden met aandoeningen als alzheimer of staar. Het is in ieder geval gelukt om de cellen niet af te breken, maar biologisch jonger te maken. De oorspronkelijke functie van de cellen blijft hetzelfde. Maar er kleven ook risico’s aan de techniek, zoals een hoger risico op kanker. Een hoogleraar legt uit: “Veroudering is eigenlijk ons wapen tegen kanker en mutaties in een cel. Als je een cel weer jonger maakt, gaat hij weer verder delen en is de kans op kanker groter.” 

Lees het gehele artikel hier: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5300657/huid-30-jaar-jonger-brandwond-onderzoek-verjonging

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
GOUD sponsor JK Nederland over het belang van de Beauty Award
Veelbelovend onderzoek: Wetenschappers maken huid 30 jaar jonger