HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Cosmetische ingrediënten en de ideale crème

In deze column komen de bestanddelen waaruit een crème bestaat aan bod. In cosmeceuticals wordt er gewerkt met ingrediënten die echt iets voor je huid kunnen doen, zoals antioxidanten tegen de schadelijke stralen van de zon, of een hoge concentratie niacinamide om de talgproductie bij een vette huid te verminderen. De beste crème tegen huidveroudering is nog altijd de zonnebrandcrème. Tekst: Carla Uppelschoten.

Secundaire behandelingsstrategieën bestaan uit niet-invasieve behandelingen zoals crèmes die bepaalde stoffen bevatten die het verouderingsproces tegen gaan. Van weinig middelen is bewezen dat deze effecten hebben. Orale anti-oxydantia (vitamine E, vitamine C), tretinoinen (vitamine A, retinol), hormonen (estrogenen) en groeifaktoren zijn onderzocht. Twee middelen springen er uit, lokale behandeling met vitamine C en tretinoinen blijken de effecten van foto-veroudering tegen te gaan.

De kritische consument heeft terecht een aantal wensen op haar of zijn lijst staan t.a.v. het ideale huidverzorgingsproduct. Bij de keuze van een crème is het belangrijk een crème te kiezen met vochtvasthoudende ingrediënten, zoals melkzuur en ureum, wat de waterbindende capaciteit van het stratum corneum verhoogd (hygroscopisch). De ideale crème is een crème die zoveel mogelijk het natuurlijk product talg benadert voor een optimale huidverzorging.

Vocht verhogende crèmes van de huid worden onderscheiden in vier groepen occlusieve producten, humectanten, producten die werken als de natural moisturizing factor (NMF) zelf en producten die de aquaporine beïnvloeden.
Occlusieve producten zijn producten die door olieachtige substanties het epidermale waterverlies (Trans Epidermal Water Loss, TEWL) beperken. De producten die hieronder vallen zijn vaseline, lanoline, minerale oliën, plantaardige oliën, cetyl alcoholen, siliconen (waaronder dimethicon, cyclomethicon en amodimethicon). Siliconen zijn gepolymeriseerde siloxanen en werken als een viskeuze vloeistof zoals honing en zorgen voor een laag over de huid waardoor de TEWL ook verminderd, het bevat geen olieachtige producten. Het gebruik van deze producten leidt tot verminderd waterverlies van de huid waardoor rimpels minder zichtbaar worden, de gladheid van de huid toeneemt en de lichtreflectie van de huid verbeterd.

Een andere stof die uit zoethout extracten gehaald. Deze bevatten flavonoïden zoals liquirtine en isoliquertine. Deze remmen ook de tyrosinase en verbeteren de pigmentatie. Arbutine is een stof in de berendruif. De berendruif wordt als medicijn door Indiaanse stammen gebruikt. Het is een vorm van hydrochinon verbeterd ook de pigmentatie. Het remt ook de tyrosinase. Soja melk bevat een soja boon afkomstige trypsine remmer, deze stof vermindert de fagocytose (het opeten) van melanosomen door keratinocyten en vermindert de pigmentatie. Lignine peroxidase is afkomstig van de schimmel Phanerochaete chryosporium, deze stof maakt de cellen in plantenmateriaal kapot die bestaan uit lignine. Maar tast ook eumelanine en phaeomelanine aan. Deze stof heeft een lage zuurgraad van pH 4,5 nodig, de activiteit van dit enzym stopt bij een pH graad boven de 5,5. Ellagzuur valt onder de groep van de polyfenolen en is afkomstig uit fruit. Het is een antioxidantia en ontstekingsremmend.

Een ander product is de vitamine B3, niacine afkomstig uit granen. Deze ontschilfert de huid en verhoogt de cel turnover. Ook resorcinol die in de Jessner peeling aanwezig is, ontschilfert de huid en verbeterd het pigment. Dit product zal in de toekomst ook weer iets meer in de cosmeceuticals worden ingezet.

Concluderend, op de cosmetische markt zullen meer botanicals, van planten afkomstige actieve ingrediënten worden ingezet. Deze botanicals zijn gericht op het verbeteren van de pigmentatie en verjonging van de huid. In de masterclass cosmeceuticals van de opleiding medisch schoonheidsspecialist wordt dieper in gegaan op alle ins en outs van cosmetische ingrediënten en hun werking. Een waardevolle aanvulling op de kennis van iedere schoonheidsspecialist.

www.uconsultancy.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Beauty Trade Festival – Back to Beauty: Don’t miss it!!
Cosmetische ingrediënten en de ideale crème

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord