HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

SNEAK PEAK: Zon, SPF, UV… alles over zon- en zonbescherming

In de aankomende editie van Vakmagazine De Beauty Professional staat een uitgebreid openingsverhaal over de zon en zonbescherming. Met dit artikel kun je weer even je geheugen opfrissen. Hoe zit het ook alweer met uv-straling en SPF? Daarnaast staat het vol met andere feiten en weetjes. Zoals jullie weten kunnen we wel honderden pagina’s volschrijven over de zon, dus verschijnen er deze week nog meer zongerelateerde artikelen op de website. In dit artikel alvast een kort voorproefje van het artikel in het magazine.

Alleen al de energie die vrijkomt als de zon begint te stralen ervaren vele mensen als een ‘boost’ voor lichaam en geest. Toch kan de zon zonder de juiste bescherming in elk jaargetijde schadelijke effecten hebben op de huid. Zonneschade is zelfs een van de meest voorkomende schade van de huid. In deze lente-editie van De Beauty Professional worden de positieve en negatieve invloeden van de zon belicht.

Het is bewezen dat we zonlicht nodig hebben om ons gelukkiger te voelen. Je krijgt meer energie en het immuunsysteem wordt verbeterd. Daarnaast zorgt de zon ook voor de aanmaak van vitamine D, waardoor onder meer calcium beter door het lichaam kan worden opgenomen en de opbouw van de botten wordt gestimuleerd. De zon – ofwel UV-licht – kan ook een gunstige werking hebben op diverse (huid) klachten zoals psoriasis en eczeem en het kan verlichtend werken voor mensen met astma. Veel mensen hebben dus baat bij zonlicht, voelen zich beter en zien er vaak ook zichtbaar beter uit. Het geheim, of misschien wel het venijn, zit vooral in de dosering van de hoeveelheid zon en de intensiteit. Zonneschade is namelijk een van de meest voorkomende schade van de huid.

Voor het eerst de zon in
Allereerst even dit: Het is lente! En dus kan onze huid gaan wennen aan de eerste zonnestralen. De eerste tips komen vanuit het NCV: ‘Laat de huid voorzichtig even wennen’. “De huid is geen zonnestralen gewend na de winter. Dus wanneer het dan een keer mooi weer is wordt de huid belast door een piek van zonlicht. De huid is daar niet op ingesteld en kan sneller verbranden. Ga dus niet in één keer lang in de zon zitten, bouw het op: 15 minuten de eerste dag en ook dan insmeren met anti-zonnebrandproduct. Smeer de onbedekte huid een halfuur voordat je de zon ingaat dik in, met een voor jouw huid geschikte beschermingsfactor (afhankelijk van onder andere je huidtype, actuele of voorspelde zonkracht: zie verderop in dit artikel) en herhaal regelmatig, met name na zwemmen, afdrogen en bij veel transpireren. Vergeet je nek en oren niet. Verleng het zonnebaden per keer steeds met vijf minuten en geef je huid zo nu en dan de tijd om goed te herstellen. Volwassenen maken in de zon de stof melanine aan, waardoor we bruin worden en UV-straling (gedeeltelijk) wordt geabsorbeerd en gereflecteerd: een soort zelfbescherming van het lichaam. Voor kinderen zijn de zonnetips anders omdat de huid op jonge leeftijd kwetsbaarder is. Maar altijd geldt: ook buiten in de tuin, op de fiets of tijdens het sporten is zonbescherming nodig.”

UV-straling op de huid
(bron: NCV, Nederlandse Cosmetica Vereniging)
Ongeveer 45-55% van de zonnestraling bestaat uit infrarood, 40-50% uit zichtbaar licht en circa 5% uit ultraviolette straling. Er zijn 3 ultraviolette stralingen: ultraviolet-A (UV-A), B en C. Inmiddels zijn er steeds meer anti-zonnebrandproducten die bescherming bieden tegen het complete spectrum.
– UV-C: wordt volledig door de ozonlaag geabsorbeerd en bereikt ons niet.
– UV-B: Van de UV-B-stralen bereikt slechts 20% de diepere delen van de opperhuid en 10% dringt door tot in de lederhuid. De UV-B straling zorgt voornamelijk voor het bruiningsproces en het rood worden van de huid. De UV-B stralen beschadigen de cellen in de opperhuid en daardoor verwijden de bloedvaten in de lederhuid, het resultaat: voor het oog zichtbare roodheid van de huid. UV-B prikkelt ook de pigmentcellen en zet aan tot de vorming van pigment (melanine): bruine huid.
– UV-A: Van het UV-A dringt 20-30% door tot in de lederhuid, de reactie daar is significant. Huidverouderingsprocessen – die zich vooral in de lederhuid afspelen – worden dan ook gestimuleerd door het UV-A.

Dit is geen compleet artikel. Het zijn slechts stukjes van een artikel dat vanaf 28 april te lezen is in jouw vakmagazine De Beauty Professional. Wil jij meer lezen? Neem dan een abonnement op het best gelezen vakblad van de beautybranche! Er zijn verschillende abonnementsvormen, er is zelfs al een online abonnement vanaf 39 euro per jaar!

Nog geen abonnee? Sluit dan hier jouw abonnement af! We hebben ook een leuk cadeau bij een abonnement! Er is al een abonnement vanaf 39 euro per maand.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

Posted on

De nieuwe (02 | 2024) editie van De Beauty Professional is in ...

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Posted on

Myrthe Feijen is een 36-jarige schoonheidsspecialist en de trotse eigenaresse van Blush ...

De layering techniek van bdr®

De layering techniek van bdr®

Posted on

De huid ontdoet zich elke dag van zo’n miljoen dode huidcellen. Verschillende ...

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Posted on

We zijn verheugd om onze nieuwe columnist van ons vakblad aan te ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Marketing vlog: 360 graden klantbeleving
SNEAK PEAK: Zon, SPF, UV… alles over zon- en zonbescherming