HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS-, NAGEL- EN MASSAGEBRANCHE.

Het belang van een goede pH-waarde van de huid

De pH waarde van de huid is een belangrijke graadmeter voor huidgezondheid. In de aankomende editie van De Beauty Professional lees je dan ook een een uitgebreid artikel over alles wat je hierover moet weten. Hieronder alvast een klein voorproefje. In het magazine is ook alle wetenschappelijke literatuur te vinden. Tekst: Lorette van ’t Hoff.

Specifieke hoeveelheden water en lipiden op het huidoppervlak bepalen de samenstelling van de hydrolipidenfilm van de huid. De licht zure pH-waarde is een belangrijke beschermende factor voor de huid, het buffert zuren en alkalische producten die ermee in contact komen en biedt een omgeving die gunstig is voor ons natuurlijke microbioom, terwijl tegelijkertijd de groei van pathogene microben wordt beperkt. De term zuurmantel die dit aspect beschrijft, werd voor het eerst gebruikt in 1928 door Heinrich Schade en Alfred Marcchioni. Op basis van verdere technische ontwikkelingen en continu onderzoek in dermatologie en huidfysiologie, biochemie, immunologie en genetica, weten we vandaag de dag dat de zure pH-waarde van de huid bij veel meer functies betrokken is.

De pH-waarde van de huid wordt beïnvloed door verschillende endogene factoren zoals genetische dispositie, leeftijd, geslacht, gezondheid, melaninegehalte en talgafscheiding. Het wordt gemakkelijk beïnvloed door invloeden van buitenaf, vooral reinigings- en verzorgingsproducten, maar ook zweet en vocht. Pasgeboren baby’s vertonen een min of meer neutrale pH van het huidoppervlak. In de eerste vier weken na de geboorte neemt deze waarde langzaam af tot het bereiken van een zuurniveau dat pas op oudere leeftijd weer zal veranderen. Bij de oudere huid kan na 60-70 jaar opnieuw een verhoogde pH-waarde worden gemeten. Tegelijkertijd hebben onderzoekers een afnemende buffercapaciteit van de huid waargenomen voor deze oudere patiënten.

MEER LEZEN? De nieuwe editie van De Beauty Professional ligt alweer bijna in de bus! Neem nu nog een (online) abonnement! KLIK HIER

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Nieuwe blogger én columnist: ‘Kwaliteitsvol ondernemen, de Wkkgz is eigenlijk heel logisch!’
Het belang van een goede pH-waarde van de huid