HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

De kracht van zachte aanraking bij stress: Tactiel stimulering

Posted on

Help jouw cliënt met stressklachten door activering van het parasympatisch zenuwstelsel.

Tactiel Stimulering is een complementaire aanrakingsmethode die we bieden aan:

  • Cliënten met (chronische) stress
  • Behandelaren die hun aanbod willen uitbreiden
  • Masseurs en therapeuten die op zoek zijn naar minder belastende behandelmethodes.

Stress en het parasympatisch zenuwstelsel:
Het autonome zenuwstelsel reguleert alle onbewuste processen in het lichaam en bestaat uit twee delen. Het ene deel is het sympathische zenuwstelsel dat alles regelt wat met actie te maken heeft. Hier zwaaien de stress hormonen adrenaline en cortisol de scepter. Het andere-parasympatische- deel organiseert de rust- en herstelprocessen, met oxytocine als regulerend hormoon.

Je kan dit vergelijken met de rem en het gaspedaal van een auto. Altijd maar ‘aan’ staan, constant gas geven zorgt voor een overbelast sympathisch zenuwstelsel terwijl het parasympatische zenuwstelsel de kans niet krijgt om herstel te brengen. Er worden minder bouwstoffen aangemaakt en uiteindelijk raakt ook het sympathisch systeem uitgeput. De valkuil is dat je door stress minder goed gaat voelen en door meer stress op te zoeken, je schijnbaar minder last hebt. Dus in plaats van afremmen gaan mensen steeds meer gas geven. Zo raak je van chronische stress tot burn-out en vlieg je uit de bocht.

Wat is dan precies Tactiel Stimulering?
De tast-antennes in de bovenste laag van de huid worden door de aanraking geactiveerd.  Deze stimulering volgt de zenuwbanen in de huid en komt uiteindelijk via het ruggenmerg in de hersenen terecht. In de hypothalamus wordt het hormoon oxytocine aangemaakt.

Halverwege de vorige eeuw werd oxytocine voor het eerst geïdentificeerd, maar was het nog niet meetbaar in het bloed. De stijging van het oxytocine niveau kon toen alleen vastgesteld worden aan de hand van de daling van het cortisol niveau. Verhoging van oxytocine zorgt voor verlaging van cortisol en dus vermindering van stress.

Deze zachte en ritmische aanraking maakt het verschil veel meer nog dan een stevige en diepe massage. Juist de zachtheid geeft een krachtige ervaring. Tactiel Stimulering gaat over een bewuste en gestructureerde manier van aanraken. Door de voorspelbaarheid kan rust en vertrouwen ontstaan. Immers: als een behandeling voorspelbaar is, weet de cliënt wat er vervolgens gaat komen, hoeft er geen alertheid te zijn en kan het sympathisch zenuwstelsel afschakelen. Dit biedt het parasympatisch zenuwstelsel alle ruimte om zich te ontplooien.

Steeds meer professionele aandacht voor ritmische strijkingen
Toonaangevende wetenschappers als psychiater Bessel van der Kolk en neuropsycholoog Erik Scherder hebben al eerder gewezen op de kracht van ritmische strijkingen, de Kracht van Zacht. Ook de onderzoeken van onder andere professor in de fysiologie Kerstin Uvnäs-Moberg, auteur van het boek ‘De Oxytocine Factor’, wijzen in dezelfde richting. Er komt steeds meer professionele aandacht voor deze zachte, ritmische strijkingen. Tactiel Stimulering wordt hierdoor vanuit zowel neurologisch als fysiologisch oogpunt helder uitlegbaar.

Minder belastend voor de behandelaar?
Een vaak gehoorde klacht van (sport)masseurs die al de nodige meters hebben gemaakt is dat massages waar veel kracht bij nodig is, uiteindelijk z’n tol eisen. Omdat er bij Tactiel Stimulering relatief weinig druk gebruikt wordt is dit bij uitstek geschikt voor deze behandelaren. Ook als aanstaand of beginnend masseur geeft Tactiel Stimulering een extra toevoeging aan jouw assortiment: Door minder druk te geven ga je als behandelaar beter voelen. Ook cliënten leren beter voelen, iets waar steeds meer mensen naar op zoek zijn. Want in het voelen zit het lichaamsbewustzijn, en dat is de sleutel waarmee het geheim van het activeren van het parasympatisch zenuwstelsel ontsloten wordt. Ondanks dat er vaak wordt gesproken over Tactiel Stimulering als zachte vorm van massage, worden de spieren niet gemasseerd. Daarom spreken we liever over een aanrakingsmethode dan over een massage.

Grote doelgroep?
Uit onderzoek van TNO (Factsheet Monitor Arbeid 2023) blijkt dat bij 1,6 miljoen (!) mensen dit systeem verzwakt is. Omdat er zoveel mensen rondlopen met stressklachten, verwachten we dat de markt voor Tactiel Stimulering groot is. Als behandelaar voeg je waarde toe door cliënten een shift te laten maken van sympatisch naar parasympatisch.

Over de opleiding
De opleiding Tactiel Stimulering is geaccrediteerd door KTNO en CRKBO. De opleiding wordt verzorgd door ons, de docenten van School of Touch: Emmy en Willfred de Ligny. Emmy werkt al 40 jaar in de zorgsector, is therapeut en grondlegger van School of Touch. Willfred heeft voorheen als teamleider Slachtofferhulp gewerkt en is nu al 15 jaar werkzaam als therapeut.

In Nederland zijn we de enige erkende opleiders in Tactiel Stimulering. De docentenopleiding hebben we voltooid in Zweden. ‘Liefdevolle aanraking leidt tot een betere wereld’ is de visie en het uitgangspunt van de opleiding. Overigens biedt School of Touch naast de besproken opleiding ook uiteenlopende massagecursussen, zoals handmassage, stoelmassage voor zwangeren, enz. gebaseerd op Tactiel Stimulering.

Bezoek stand 125 op de Massage Vakbeurs op 19-20 april en:

  • Ervaar zelf de kracht van zachte aanraking tijdens 1 van de 2 doe-workshops
  • Ontvang de Tactiel Handmassage door een professional
  • Krijg 15% beurskorting op alle opleidingen en cursussen
  • Doe mee met de quiz en … *tromgeroffel* … maak kans op een gratis basisopleiding t.w.v. 2495,-!

Wil je niet wachten tot 19-20 april? Meer details over de opleiding Tactiel Stimulering vind je in de brochure:

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
Academie Hypnos
De kracht van zachte aanraking bij stress: Tactiel stimulering